Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Arta, politetea canadiana and... a little something in between

In jurnalul meu de iulie, ziua Canadei figureaza cu majuscule. Imi plac multe lucruri aici, dar iubesc, cu adevarat, politetea si zambetul canadian. Asa, m-au intampinat la prima sosire pe aeroportul Pearson.
Cu multa politete si un zambet larg.
De atunci, au trecut ceva ani, si bunavointa celor de aici imi incalzeste, in continuare, sufletul.
Mai ales, cand afara sunt -30C.
Si pentru a o lega putin de arta, imi aduc aminte de o replica din piesa "Trei surori" de Cehov : "Politetea ma cucereste, mitocania ma tulbura si ma jigneste. "

Prima mea intalnire, cu aceste frumoase atribute canadiene, s-a petrecut, insa, cu multi ani in urma. Mai exact 37.
Mi-a ramas pe retina si in suflet. Universiada Bucuresti, iulie 1981. O vreme calda si frumoasa. Orasul in sarbatoare. Stadionul Tineretului: in tribuna oficiala, mult stimatul si sotia .
Flacara competitiei este aprinsa de Nadia Comaneci. Pancartele celor cateva zeci de tari partipante sunt purtate de o pleiada de fete in varsta de 17 ani. Printre ele, ma numaram si eu. La deschdere, am dus pancarta Braziliei. La inchidere, pancarta Belgiei. De la Liceul Lazar am fost selectate trei, alte trei de la Sf. Sava, trei de la Mihai Viteazul samd.
Dupa luni de repetitii, multa distractie, dar si multe portocale si ciocolata chinezeasca, eram gata sa primim sportivii-studenti, veniti din toate colturile lumii. Cosmeticiene, aduse special pentru noi, ne facusera un machiaj elaborat si cam tipator. Trebuia sa dea bine la televiziunea alb-negru, dar si televiziunile color din strainatate.
Totul fusese gandit in cele mai mici amanunte. Romania trebuie sa demonstreze lumii ceea ce poate.
Ni s-a spus sa nu stam de vorba cu atletii, nici chiar cu cei din echipele a caror pancarte le purtam. Era imposibil.
Brazilienii, vorbareti si galagiosi, m-au imbratisat, mi-au multumit ca le port insemnul tarii, ma intrebau vrute si nevrute. Era un soare arzator, aveam ceva de asteptat pana la intrarea in stadion.
Din costumatia lor oficiala, facea parte si o palarie mare, de pai. Imediat, mi-au pus si mie una pe cap, cadou: "E grozava pentru soare..." Intr-adevar, a fost grozava.
Echipa Statelor Unite, cum era si de asteptat, a facut multa valva la coborarea din autocarele elegante. Adidasii Nike, costumatia stralucitoare cu cele 51 de stelute, nonsalanta tipic-americana.
Am intrat in ordine alfabetica, Brazilia era a saptea echipa. Cu stangu pe toba! Eu...Ei au impartit bezele peste tot, s-au oprit sa faca poze, radeau si dansau. La terminarea defilarii, ne-am condus echipele, in tribune, pentru programul artistic. Mi-am repus palaria pe cap si m-am relaxat alaturi de brazilieni. Trecusera multe ore, in picioare, fara nici un strop de apa. Singurele surse erau cateva tasnitori, aflate, din loc-in loc, intre tribune.

Inaintea noastra, la coada, erau cativa sportivi canadieni. Costume albe, cu o mica frunza rosie de artar. Tineri, frumosi, foarte linistiti pe langa ceilalti. Cand le-a venit randul, la "izvorul binecuvantat", ne-au zambit si ne-au facut un semn politicos sa bem inaintea lor. Eram cateva adolescente romance, insetate si obosite. A fost un gest pe care nu l-am uitat niciodata.

Un alt iulie, 37 de ani mai tarziu, si sarbatoresc, alaturi de ei, Ziua Canadei. Sunt compatriotii mei.
Vara, muzica, dans, teatru si sport se intrepatrund, la Toronto, intr-o frumoasa combinatie de festivaluri. Sa ne bucuram de ele! Cu multa politete si un zambet larg...

Beaches International Jazz festival implineste frumoasa varsta de 30 de ani, 6-29 iulie, beachesjazz.com.

Toronto Summer Music 2018 se va desfasura in perioada 12 iulie-4 august. Anul acesta, sub insemnul "Reflections of Wartime", marea muzica compusa in timp de razboi-din trecut si prezent. Se implinesc 100 de ani de la primul razboi mondial, iar in prezent, omenirea din diverse parti ale lumii se afla, iarasi si iarasi, in conflict armat. Aceste perioade teribile au scos la iveala o muzica desavarsita.
Din program: Borodin Quartet, clarinetistul sirian Kinan Azmeh, Escher Quartet, TSO Chamber Soloists. Koerner Hall, 273 Bloor St. W., torontosummermusic.com.

Soulpepper prezinta, din 6 iulie, in premiera canadiana, Orlando . Dupa un roman de Virgina Wolf.
Tot la Soulpepper, un concert de celebrare al minunatului muzician Leonard Cohen, The Secret Chord: A Leonard Cohen Experience, Young Centre for the Performing Arts, 50 Tank House Lane.

14 iulie-28 iulie, aceeasi companie, The 27 Club, o celebrare a muzicii lui Janis Joplin, Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Amy Winehouse, extraordinarii muzicieni care ne-au parasit, toti, la varsta de 27 de ani, soulpepper.ca
Canadian Stage, A Midsummer Night's Dream: Shakespeare in High Park, din 13 iulie, High Park Amphitheatre, Canadianstage.com.

Toronto Concert Orchestra la Casa Loma, seria Symphony in the Gardens, 1 Austin Terrace, 416.923.1171.
La Aga Khan Museum, Dancing in the Park, in perioada 1 iulie-1 septembrie, sambata si duminica seara. Aga Khan Park, 77 Wynford Dr., spectacole gratuite.

Harbourfront Centre, Summer Music in the Garden, concertele gratuite continua joia, la ora 7 pm si duminica, la ora 4 pm. 235 Queens Quay W.

Summer Opera Lyric Theatre. Mozart- Cosi fan Tutte, Handel- Semele si Massenet-Manon . Robert Gill Theatre, Universitatea Toronto, 214 College St.

6 august, ora 12;15 pm, Music Mondays, Eastern European Romantics. Enescu si Rachmaninoff, Church of the Holy Trinity, 19 Trinity Sq., se doneaza dupa posibilitati.

Va doresc o vara frumoasa si cat mai culturala!Camelia Lazar    7/7/2018


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian