Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Toronto, mic jurnal cultural : Arta si adevar

Incep insemnarile, in jurnalul meu de mai, cu dorinta sincera de lumina. Da, tanjesc dupa soare. In cele din urma, am cam inteles cum devine chestia cu domnia-sa, in acest an. Se lasa asteptat ca o vedeta capricioasa si plina de hachite. Mai important insa, prin lumina, inteleg mai mult adevar. La inceputul acestei luni, exista o zi dedicata celor care isi fac o profesiune de credinta din a-l cauta si a-l exprima. Jurnalistii din presa serioasa, cu un nume format de-a lungul multor ani si multor investigatii. Accentuez atributul seriozitatii, pentru ca mai exista si o alta cu scop pur propagandistic, cu accente de senzational si subcultura.

Adevarul este si a fost, dintotdeauna, o "rara avis". Nu este usor de gasit, nu este usor de inteles. Se infatiseaza persoanelor cu suflet. Celor care il cauta cu obstinatie, demnitate si curaj. Se infatiseaza celor care au intuitia lui si indrazneala de a-l scoate la lumina. In anul 1993, Organizatia Natiunilor Unite a declarat ziua de 3 mai: "World Press Freedom Day". A marcat, atunci, aniversarea Declaratiei Windhoek, un comunicat de presa alcatuit de jurnalistii africani, in 1991, pentru a promova o presa independenta si pluralista.

UNESCO celebreaza aceasta zi, conferind premiul Guillermo Cano, unei persoane sau societati cu o contributie majora pentru promovarea adevarului si a libertatii presei, mai ales, cand aceasta s-a desfasurat in conditii extrem de primejdioase. Acest premiu poarta numele jurnalistului columbian Guillermo Cano Isaza, care a fost asasinat chiar in fata sediului ziarului sau, El Espectador, in Bogota, in ziua de 17 decembrie 1986. Articolele sale ofensasera baronii cartelurilor de droguri. Tot UNESCO organizeaza, in fiecare an, conferinte cu o anumita tematica, intalniri ale asociatiilor de jurnalisti si ale agentiilor care analizeaza gradul de libertate a presei in lume, si provocarile pe care aceasta le are de infruntat. Prima conferinta, de acest fel, s-a tinut in Anglia, la Londra, in anul 1998. Anul acesta, conferinta are loc in Ghana, iar tematica este: "Keeping Power in Check: Media, Justice and the Rule of Law". Un subiect fierbinte, la ordinea zilei, intr-o vreme cand cei ajunsi la putere isi creaza propriile adevaruri-"alternative"-, denigrand cu nonsalanta presa, justitia si legea. Libertatea de expresie este unul dintre drepturile esentiale ale omului, un drept fundamental, asa cum a fost declarat in Articolul 19 al Declaratiei Universale a Drepturilor Omului.

Pe 16 mai, Natiunile Unite au declarat o alta sarbatoare frumoasa si care merita mentionata din plin, "The International Day of Living Together in Peace". Pentru noi, traitorii intr-o societate democratica, libertatea si pacea, sunt valori subintelese, vin in combo-ul de drepturi puse la dispozitie. Sunt, insa, atatea locuri, in lume, in care acestea nu reprezinta decat un vis frumos, iar realitatea este un continuu cosmar. Sa incercam un simplu exercitiu de vizualizare, dar nu inspre paradis si liniste interioara, asa cum este practicat de obicei, ci in sensul total opus. Sa inchidem ochii si sa ne imaginam ca ne aflam intr-un oras, care este frontul de lupta al unui razboi nemilos. Ruine, copii insangerati, cadavre. O imagine urata, salbatica, infernala. Sa ramanem acolo sau sa ne desprindem si sa revenim in confortul cotidian?! Nu ati vrea sa fugiti cat mai departe?! Nu ati risca totul pentru a evada, pentru ca, in fond, ce mai aveti de pierdut?! Este ceea ce traiesc, astazi, milioane de oameni. Motivatia plecarii de acasa, a multora dintre noi, a fost pur economica, sau numai dorinta de aventura. Dar cand motivatia este propria viata si cea a copiilor tai?!

Urmeaza, la o zi numai, "World Telecommunication and Information Society Day". Nu sunt de profesie inginer electronist, dar ca fost redactor sef la o revista de telecomunicatii, este chiar un domeniu pe care l-am indragit cu adevarat. Este o zi care a inceput sa fie celebrata, din anul 1969, cu ocazia primei Conventii Internationale a Telegrafului si crearea Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor. Conferinta din acest an va avea loc la Geneva, in Elvetia si, se va concentra pe potentialul inteligentei artificiale de a accelera obiectivele de dezvoltare durabila ale UN (Sustainable Development Goals- SDGs). Tema este "Enabling the positive use of Artificial Intelligence for All".

Ca si locuitori al unuia dintre cele mai multiculturale orase de pe aceasta planeta, suntem privilegiati in a avea o alta viziune asupra lumii. Toronto este un oras respectat pentru toleranta, generozitate si modul in care traiesc si muncesc aici, in pace si intelegere, mai mult de 67 de etnii. Acest mod de viata este sarbatorit, pe 21 mai, ca si "World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development". In anul 2001, UNESCO a adoptat Declaratia Universala asupra Diversitatii Culturale iar, in 2002, UN a marcat 21 mai, ca zi mondiala a Diversitatii Culturale pentru Dialog si Dezvoltare.

Daca va simititi plictisiti sau enervati de informatiile de mai sus, nu alergati sa va aprindeti o tigara, pentru ca urmeaza, pe 31 mai, "World No Tobacco Day". Stipulata pentru prima oara in 1987 (cand unii dintre noi inca mai fumau, cu spor, pe coridoarele facultatii), aceasta zi a fost o initiativa a tarilor membre ale World Health Organization. Ideea a fost ca fumatorii sa fie convinsi sa renunte la tigara timp de doar 24 de ore. Parea un inceput timid, s-a dovedit a fi o schimbare radicala in obiceiuri si mentalitati!

In loc de o pauza de tigara, va recomand, cu caldura, o pauza muzicala. Atentie, produce una dintre cele mai frumoase dependente posibile!

In perioada 23-27 mai, va avea loc "21 C, Twenty -First Century Music Festival". Este organizat de Conservatorul Regal de Muzica- cinci zile, opt concerte si o alta perspectiva asupra muzicii contemporane.
Din program:
23 mai, Kronos Quartet, ora 8pm, Koerner Hall, Telus Centre, 273 Bloor St. W.
24 mai, Anthony de Mare, ora 8 pm, Sala Mazzoleni, Telus Centre.
25 mai, Simone Dinnerstein, ora 8pm, Koerner Hall.
In aceeasi seara, la ora 10.30 pm, Anthony de Mare, Temerty Theatre, Telus Centre.
Sambata, 26 mai, ora 5 pm, Cinq a Sept: Dinuk Wijeratne cu Kinan Azmeh, Temerty Theatre.
Tot pe 26 mai, ora 8pm, la Koerner Hall, Estonian Night: Vox Clamantis si Maarja Nuut.
Duminica, 27 mai, ora 3pm, 21C: Katia si Marielle Labeque, Koerner Hall.
27 mai, ora 6 pm, New Music Concerts, Mazzoleni Concert Hall.
Opera canadiana (COC) a repus in scena" Anna Bolena" de Gaetano Donizetti si Felice Romani. In rolul principal, extraordinara soprana Sondra Radvanovski. Reprezentatia va continua pana in 26 mai. Gaetano Donizetti a dedicat trei capodopere bel canto perioadei istorice a Tudorilor: Anna Bolena(1830), Maria Stuarda(1835) si Roberto Devereux(1837, domnia reginei Elisabeta I a Angliei). A interpreta toate cele trei roluri principale feminine, este visul oricarei mari soprane .
Superba feerie muzicala si vizuala, "The Nightingale and Other Short Fables" de Igor Stravinski, in regia lui Robert Lepage, continua, la Four Seasons Centre for the Performing Arts, pana la data de 19 mai.
Camelia Lazar    5/9/2018


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian