Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Calatoriii : O oaza de sanatate si frumusete in mijlocul Pacificului-HAWAII.

Viata fiecaruia dintre noi este deseori la indemana intamplarii,sau poate a providentei,ori chiar a celor care te inconjoara,la bine si la rau. Si iata ca, pe neasteptate, toti cei trei factori si-au dat mana in ceea ce ma priveste si in seara zilei de 16 martie coboram din avionul United in mijlocul Oceanului Pacific,la cca.3700 km. departare de tarmul californian, pe aeroportul Honolulu, in insula Oahu din arhipelagul Hawaii. Capitala statului Hawaii! Nici in cele mai optimiste vise din noptile mele fara numar nu mi-am imaginat o asemenea calatorie…turística, dar, iat-o, s-a implinit! Din simpla insumare a celor trei factori.

Honolulu-Hawaii, denumiri pe care mi le clarific pe masura ce cunosc imprejurimile si imprejurarile.
Imprejurimile: ma gasesc in una din insulele principale ale arhipelagului, insula Oahu, nu cea mai mare, dar cea mai evoluata. Din arhipelag mai fac parte inca 19 insule sau atoli, din care principale sunt insulele Maui, Kauai, Molokai, Lanai si Konai. Singura insula din arhipelag ce nu face parte din statul Hawaii este insula Midwai. Suprafata totala e de 16635,5 km.2,avand o populatie de 1.360.301 locuitori(2010).
Populatia acestor locuri apartine grupului larg al comunitatii Polineziene, recunoscuta ca fiind prezenta in aceste locuri inca din prímele secole ale mileniului 1. Despre originea lor este inca o problema in discutie,deoarece realitatea structurii actúale nu mai permite o incadrare fara dificultati a originilor reale a populatiei de acum doua milenii, avand loc in decursul veacurilor numeroase amestecuri intre diferite tipuri umane.

Ne cazam in conditii excelente, hotelul are tot ce iti doreste inima-piscina, jacuti, plaja cu nisip fin, oceanul il auzi din camera cum susura lin si limpede, restaurant si in incinta, si afara, langa piscina, ascensor rapid si la indemana, sezlonguri la discretie, care te asteapta si te imbie de dimineata pana seara pregatite cu albituri, prosoape curate,etc.,etc., o ordine si o deservire ireprosabila, impecabila, o organizare fara cusur, ca sa imi scoata din cap cumva idea preconceputa ca am venit intr-un loc uitat de lume, in mijlocul oceanului,in care abea a patruns civilizatia.
Cand colo, ai impresia ca sunt cu un pas inaintea ta, tocmai in ceea ce priveste civilizatia. Un lant de asemenea oaze de sanatate si frumusete intalnesti la fiecare pas de-a lungul si de-a latul insulelor,dar care isi are, fiecare in parte, specificul si originalitatea sa.
Vazand modernitatea acestor locuri iti pui intrebari firesti: cand? cum?

Si astfel, sondez cat pot si trecutul acestor teritorii de peste mari si tari. Din infatisarea localnicilor, mai i-asi considera asiatici, dar ceva un imi indica chiar o identitate cu ei, parca sunt mai mici la statura , dar mai vanjosi, mai bine claditi, destul de bruneti, dar un ca sub soarele torid al africii. dar, pentru ca amesctecul e in continua derulare, viitorul ne va oferi surprize. Venirea albilor a inceput cu cateva secole in urma.

Prima corabie care s-a apropiat de tarmurile hawaiiane l-a avut ca si capitán pe exploratorul englez James Cooc,pe vasul “Discovery”.
A ancorat langa insula Oahu la 18 aprilie 1778, intrand in relatii comercial ecu bastinasii. Dupa cateva luni de expeditii si cercetari in imprejurimile arhipelagului,prilej cu care a sondat gasirea unui senal cat mai scurt comercial intre sud si nord,dar incercand si sa se apropie de comunitatea locala,a intrat intr-o galceava cu bastinasii,in urma careia s-a iscat o lupta care a dus la moartea sa si a inca patru mateloti. Aceasta a avut loc in ziua de 14 februarie 1779.Locul lui Cooc la comanda “Discoverului”a fost preluat de capitanul Charles Clarc,care a lasat in urma descoperirea predecesorului sau sub numele de “insulele Sadwich”,in cinstea ocrotitorului si patronului sau,lord al Amiralitatii Britanice.

Peste aproape un secol,la 1875, intre regatul Hawaii si Statele Unite ale Americii se incheia un acord prin care flota SUA prelua dreptul de folosinta a golfului Wai-Momi,dandu-i numele Pearl Harbor.
In 1898, in urma unui conflict naval cu Spania, Statele Unite declara arhipelagul ca teritoriu american.
In 1908 a fost largit si reamenajat pentru a putea fi folosit ca port maritim militar. Acesta este atacat masiv de catre Japonia,fara declaratie de razboi,un atac de mare amploare,cu sute de avioane de recunoastere,de bombardament si de atac, in doua valuri, atac care a dus la moartea a peste 2400 de oameni si peste 1100 de raniti,la pierderea a numeroase nave de razboi.
Am vizitat de-a lungul zilei de 19 martie acest Muzeu in aer liber din portul Pearl Harbor, avand in centrul sau USS Arizona Memorial,una dintre navele scufundate cu peste 1170 de oameni la bord,peste care se inalta azi,in mijlocul golfului acest Memorial,in onoarea celor cazuti in atacul de la 7 decembrie 1941.Daca nu ai vazut niciodata acest loc sacru,nu poti avea o oglinda adevarata a ororilor pe care rautatea si miselia omeneasca le poate atinge.

Tocmai in aceste locuri, pe aceste insule pierdute candva in apele Oceanului Pacific, tocmai aici, dupa ce bombele au incetat sa suiere, dupa ce mamele si-au sters lacrimile pline de durere, Dumnezeu a chemat in ajutor forta creatoare a umanitatii, dand acestor insule un nou impuls, spre lumina, spre civilizatie.

Odata cu 21 august 1959 Hawaii a fost incorporat definitiv ca al 50-lea stat al Uniunii , cunoscand an de an investitii masive in dezvoltarea sa económica, statala, edilitara, culturala si administrativa, ceea ce a ridicat necontenit nivelul de trai al locuitorilor la nivelul poporului american,ocupand lpcul al 40-lea intre cele cincizeci de state ale Uniunii.
Parcurgand intinderile hawaiiane iti dai seama de dimensiunile prefacerilor-orase moderne in care locuiesc peste 70% din populatia tarii,cladiri monumentale in stil propriu,inconfundabil,scoli si institute de invatamant superior,institutii de inalta specializare si de cercetare de cel mai inalt nivel,muzee si centre culturale de o mare diversitate,parcuri si statiuni de odihna,terenuri sportive,fara sa punem la socoteala multimea de hoteluri destínate odihnei si recreerii unei game atat de largi de turisti de pe tóate meridianele lumii. Cel mai in voga loc,parca cel mai insorit si plin de viata, e Waikiki Beach,o plaja ce e lipita de moderna si luminoasa capitala-Honolulu.

Parcurcand in lung si-n lat insulele te autoconvingi de marea varietate a rezultatelor muncii locuitorilor. Desi o parte mai mica a populatiei traieste la sate,agricultura ocupa suprafete intinse de culturi specifice acestor locuri:culturi intinse de ananas,trestie de zahar,cafea,banane,varíate si pline de culoare culturi de flori,culturi intinse de orez.
Mari cantitati din aceste produse iau drumul exportului, fiind o sursa importante de venituri pentru populatie. Baza economiei arhipelagului o formeaza insa marea industria a turismului si ramura serviciilor.
In acelasi timp Hawaii este un nod comercial de cea mai mare importante in regiune,reprezentand incrucisarea de drumuri comerciale,navale si aeriene,intre nord si sud,adica intre Canada si Statele Unite,pe de o parte, si Asia,Filipine,Australia si Noua Zeelanda.
M-au facut sa deschid larg ochii marile sosele hawaiiane cu cate cinci benzi pe o directie de mers,care traverseaza un relief de la nivelul marii(oceanului,de fapt)pana la aproape 4000 de m.,tinand cont ca te poti apropia destul de semnificativ de cel mai inalt munte-Mauna-Lea(4205m.),vulcan adormit,dar si de Kilanea sau Mauna-Loa,vulcani activi.
Trecand peste intinsuri cu helicopterul, am survolat si alte asezari urbane, care,cu exceptia capitalei Honolulu(372.000 locuitori), au sub suta de mii de locuitori: Hilo, Kau-lua, Kaneohe.
Survoland Honolul ni s-a soptit ca acolo s-a nascut actualul,cel de al 44-lea presedinte al Statelor Unite , Barak Obama. Iar altcineva a completat ca tot la Honolulu s-a nascut si actrita Nicole Kidman.
Intr-o asemenea natura inconjuratoare localnicii au si alte preocupari, diverse,pe care le-au tranformat chiar in aducatoare de venituri suplimentare. Astfel este in mare voga pescuitul si vanatoarea, artizanatul lemnului, cu specialitatea canoe, ambarcatiune cu care l-au si intampinat cu secole in urma pe capitanul Cooc, descoperitorul acestui arhipelag, dibaci scafandri, de unde aduc la suprafata materia prima pentru fel de fel de obiecte pe care le mestesugaresc cu talent si ingeniozitate si pe care le gasesti de vanzare un numai in magazine si molluri, ci si in diferite puncte de vanzare de pe marginea soselelor. Calareti iscusiti, cu herghelii prin luncile si padurile manoase , dar si dansatori si cantareti nativi talentati.

Dar trebuie sa recunosc ca placerea suprema pe care am simtit-o a fost ca dupa o saptamana in care majoritatea timpului am facut baie de soare hawaiian, la plecare, multumindu-i lui Dumnezeu pentru tot ce mi-a oferit si aruncand o ultima privire in oglinda camerei pe care tocmai o paraseam mi-am dat seama ca ma bronzasem in asa hal, ca semanam de-acum cu cei care ma servisera de-a lungul odihnei mele active aici, in mijlocul Oceanului Pacific.
Si inchizand usa mi-am soptit ca un juramant: ”Doamne,te rog ajuta-ma sa ma reintorc peste ani in aceste locuri divine!”.Mircea Tomus    4/1/2018


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian