Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


OBEZITATEA

OBEZITATEA
este un grav pericol pentru sanatate

De cca. douazeci si cinci de mii de ani , adica din Epoca de Piatra artistii au inceput sa faca sculpturi de femei, cele mai multe fiind obeze, acestea sunt dintre primele lucrari de arta ale speciei umane. Mai mult de o suta dintre acestea au fost descoperite de arheologi intr-un vast teritoriu situat din Siberia pina in Spania. Prima statueta de acest fel a fost descoperita in Austria la inceputul secolului trecut linga satul Willendorf, din care motiv s-a numit „Venus din Willendorf”. Statueta a fost realizata din calcar oolitic, care in mod curios nu se gaseste in Austria, deci a fost adusa din alta parte.”Venus” este din cale afara de obeza, cu sini imensi si o burta care-i cade desgratios peste organele genitale care iarsi sunt exagerat de mari. Fata nu i se vede, probabil a fost „macinata” de vreme. Toate celelalte „Venus” sunt cam la fel. Autorul articolului de unde am preluat informatiile George S. M. Cowan, Jr., MD cere parerea citirorilor care a fost ideia sculptorului cind a facut statuia. Unii au rsspuns ca este un exemplu de „porno-paleolitic”. Ce cred eu. Am calatorit mult in Extremul Orient, si cind intram prin pravalii, unii vinzatori veneau si ma mingiiau pe burta care era putin iesita in relief. Nu se ducea si la cei slabi, mult mai slabi ca mine. Buda este reprezentat ca fiind foarte obez. Maharajahii indieni in general aveau sotii foarte grase. Turcii, desigur cei ce le da mana, isi pun nevestele la ingrasat si le indoapa asa cum indopam noi curcanii inainte de Pasti, adica le pune la ”baccelit” de unde vine si cuvintul turcesc, baccelit” adica foarte gras, disgratios. Muslmanii prefera femei obeze, am vazut asta la un bordel de lux din Beirut unde obezele, si erau unele deadreptul disgratioase, aveau succes la musulmani. M-a dus seful Agentiei Economice din Liban, tocmai sa-mi arate acest fapt iesit din comun. In tarile sarace unde predomina lipsa de alimente o persoana grasa denota opulenta, reprezinta telul spre care trebuie sa tinda si cei ce nu au ce minca. Si la noi in tara se mai foloseste expresia ”gras si frumos”.
Dar ideia „gras si frumos” este fundamental gresita. De la inceputul secolului 21 pentru prima data in istoria omenirii, o mare parte din populatia globului sufera de axces de mincare nu de lipsa de mincare ca mai inainte. Mai mult de jumatate din populatia SUA este obeza sau supra ponderala. (peste 97 de milioane de persoane). Dupa ultimul sondaj (1999) cifra este de 61,5% si cifra este in continua crestere, probabil ca si in Canada situatia este identica.
Dar ce se considera obez, spra ponderal, normal si sub ponderal, redau o formula pe care o puteti folosi si dumneavoasra spre a vedea in ce clasa va incadrati. Exista un index care depinde de inaltimea si greutatea corpului. Acest index denumit stiintific „Body Mass Index” se poate calcula foarte usor si se bazeaza pe folosirea inaltimii in metri si greutatii in kilograme si anume BMI = greutatea in kilograme impartita cu inaltimea la patrat Sa luam un exemplu:
Cineva are 1.82 m. si cintareste 70,5 kg. calculul va fi urmatorul: 1,82 X 1.82 = 3,3124. atunci 70,5/3,3124 = 21,3. Deci BMI al acelei persoane est 21,3 Dar cum se clasifica in functie de BMI starea de sub ponderal, normal, supra ponderal.si obez. Sub BMI de 18,5 se considera sub ponderal. Intre 18,6 si 24,9 este zona „normal” (greutatea ideala). De la BMI 30 pina la BMI 34,9 este zona supra ponderal. De la BMI 35 pina la BMI 39,9 este zona obez. De la BMI 40 si mai sus este extrem de obez, sau obezitate severa.
Sa luam cazul meu. La recrutare aveam 1,80 m. si 70 de kg. deci BMI-ul meu era 70/180 x 180 sau 70/:3,24= 21,04 deci eram in zona „greutate ideala”. Pina acum citeva luni avem numai 1,77 m. (mai „intrasem la apa”) in schimb aveam 100 kg. deci IBM-ul meu era 100: (1,77X1,77 = 3,1329) = 31,9 deci eram „obez incepator” Din Iunie anul acesta am inceput un regim de cruditati si mult usturoi si am pierdut aproape 11 kg. deci BMI-ul meu la ora actuala va fi 89 kg. / (1.77x1,77= 3,1329) = 28.72 si ma incadrez la supra ponderali. Insa de cind am inceput acest regim am observat o imbunatatire radicala in sanatatea mea. Ca sa devin „normal” va trebui sa mai dau jos inca cca. 12 kg. ceace cred ca va fi o sarcina grea dar voi incerca. Incercati sa aplicati formula in cazul dumneavaostra si va veti pune mainile in cap cum am facut si eu..
In general imigrantii odata ajunsi in Canada sau SUA incep sa se ingrase, de ce? Mincarea este usor de procurat, este bogata in substante „ingrasatoare”, grasimi, zahar etc. Este gustoasa caci i se adaoga tot felul de ingrediente de multe ori toxice. Viata este sedentara, masina, tembelizor etc. Si cel mai grav lipsa oricarui gen de exercitiu fizic, mers pe jos, gimnastica etc.
Obezitatea are o raspindire epidemica, deci pe viitor alte milioane de oameni vor dezvolta tot felul de boli tatorita obezitatii. Intre 3-5 Iunie 1997 s-a tinut la Geneva un congres initiat de World Health Organization (WHO) pe aceasta tema ce ameninta omenirea. Unii specialisti spun ca obezitatea este mai periculoasa decit fumatul. In Europa obezitatea afecteaza 10-25% pe cind in America de Nord cifra este de 20-30%. In tarile din Estul Europei, tarile Mediteraniene, si femeile de rasa neagra din SUA cifra atinge 40%. Cifre chiar mai mari sunt la American Hispanici, locuitori din insulele Pacificului, Melanesieni, Micronesieni si Polinesieni.In insula Naru din Micronesia obezitatea atinge 70% la femei si 65% la barbati.
Afara de cazurile genetice, copiii din parinti obezi, mai mult ca sigur vor fi obezi, sau alte cauze datorita proastei functionari a glandelor, obezitatea este capatata deoarece se introduc prin alimente mai multe calorii decit pot fi „arse” de organism. Si execesul se depune. Pentru o persoana de 68 kg. cantitatea de calorii necesara de a mentine in echlibru
-2-
metabolismul va fi de 22 kcal. pe kilogramul de greutate corporala. Exercitiul fizic va „arde” caloriile dupa cum urmeaza: Sa luam un individ de 70 de kg. si citeva activitati de la unele foarte moderate pina la unele grle,
ACTIVITATE Kcal/MINUT

Guma de mestecat 0,2
Mers pe jos 3
Mers pe bicicleta 4
Dans 5
Patinaj 6
Inot 6
Alergare (jogging) 10
Sapat cu lopata (shovelling) 15
Care sunt riscurile
Cei cu un BMI din zona ideala traiesc cu 25% mai mult ca obezii. Am exemple din familie. Toate rudele mele grase nu au apucat nici 70 de ani. Socrul meu, care a luptat si pe frontul de est si pe cel de vest, a murit anul trecut cu gradul de general de corp de armata la 103 ani si trei luni. Era slab ca un ogar cred ca avea cca. 45 de kg. si era mic de statura. El in tinerete a fost ofiter la Vinatori de Munte, in fiecare zi pina a murit facea o plimbare pe jos in Cismigiu , si a fost complect constient pina in clipa mortii.
1). Obezitatea predispune la cancer de sin, cancer de colon si cancer de ovar. Cca. 50% din cazurile de cancer ovarian se depisteaza la femei cu BMI peste 29 adica obeze.
2). Obezitatea este cauza principala a diabetului
3). Cele mai multe boli cardio vasculare au la baza excesul de greutate
4). Infarctul miocardic si hemoragia cerebrala este cu mult mai frecvent la supra ponderali si obezi
5). Hipertensiunea este cu mult mai accentuata la obezi.
6). Osteoartrita se observa mai mult la cei cu BMI peste 30, adica obezi.
7). Probleme de reproducere, femeile obeze au neregularitati menstruale, si ovulatie infertila.
8). Obezii sforae si au disfunctii pulmonare. Au sindrom zis de hipoventilatie
9). Obezii fac piatra la vezica si la fiere. Au complicatii de genul Colicistita si Pancreatita.
Alte necazuri pe care le au obezii. Nu pot participa la activitati recreactionale. Nu pot practica sporturi. Nu pot ocupa anumite functii. Discriminare in scoli. Oportunitati sociale reduse. Greutati in relatii romantice. Datorita discriminarii din scoli, locul de munca si in alte diferite ocazii au o foarte proasta parere depspre persoana lor.
Obezitatea infantila si a adolescentilor
Intre 5 si 25% din copii si adolescentii din SUA sunt obezi. La copii albi si negri cifra de obezi este de 5-7% la hispanici este de 12% la baieti si 19% la fete. Cifra de obezi creste in fiecare an, Cauza obezitatii la copii si adolescenti este excesul alimentar, ereditatea, apoi lipsa de miscare, stau toata ziua cu nasul in televizor. Eu cind eram copil ma jucam pina seara tirziu de abia ma culegea mama de pe drum. Acum la televizor se uita la tot felul de aiureli, Familia Simson, super Mario, etc. Aoi mincare de proasta calitate de la McDonald, care face o mincare „condensata” din toate deseurile.
Obezitatea la caini
Are aceleasi cauze ca si obezitatea la oameni, mincare in exces si lipsa de miscare. Efectele obezitatii la caini, si la alte animale de casa cum ar fi pisicile, sunt ca si la om. Diabet, cancer, boli cardiovasculare etc.
Ce-i de facut?
In primul rind atit la adulti cit si la copii si la animale este bine sa prevenim ingrasarea excesiva si asta foarte simplu
Mai putina mincare si mai multa miscare,
Daca este vorba de dereglari glandulare sau de alta natura un doctor bun poate gasi remediul. Stresul este un dusman periculos care te duce la obezitate. Eu cind aveam firma la fiecare 1 si 15 ale lunii avem un stres puternic ca nu stiam daca pot plati leafa la salariati. Atunci ma sculam noaptea si ma bagam in frigider si devoram tot ce-mi cadea la indemina, plus ca, ziceam eu, sa pot adormi, trageam si cite o dusca de ce gaseam pe acolo. Si asa m-am trezit ca am 0,1 tone adica 100 de kg. Miscare nu faceam nici nu aveam timp, dar asta nu e o scuza, daca vroiam as fi gasit timp.
Un remediu fosrte bun si cu efecte durabile este hipnoterapia facuta la un hipnoterapist sau facuta personal prin autohipnoza.Daca ati citit acest articol, satisfactia mea ar fi daca v-a convins sa folosit formula pentru a va determina BMI-ul adica sa stiti unde va incadrati si daca este cazul sa treceti imediat la formula: mai putina mincare si mai multa miscare.








Ovidiu Creanga    11/5/2002


Contact:






 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian