Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


INSTANTANEE CULTURALE DIN TORONTO

INSTANTANEE CULTURALE DIN TORONTO
Am fost dintotdeauna tentatĺ sĺ compar decorul vietii cu un gigantic muzeu continând tablouri având ca imagine locurile prin care ni se deapĺnĺ pasii. Intâi suntem parte integrantĺ a tabloului în care ne-am nĺscut, dar putin dupĺ aceea iesim din marginile primului tablou si traversĺm rama unui al doilea, pe care-l pĺrĺsim la un moment dat pentru al treilea si asa mai departe. Iesirile si intrĺrile se suced în spatiu si timp pânĺ la final, când pasii nu ne mai conduc la un tablou, ci cĺtre o oglindĺ, în spatele cĺreia dispĺrem. Doar copiii nostri ne vor revedea când se vor privi în acea oglindĺ.
Când cineva schimbĺ tara în care s-a nĺscut, acesta nu se poate desprinde total de tabloul din care a plecat. De aceea va lua cu el o parte din tabloul nativ când traverseazĺ granitele noii tĺri si o va purta cu el prin toate tablourile prin care va mai trece.

Recent am vizionat spectacolul “Mad Forest: A play from Romania” de scriitoarea de origine americanĺ Caryl Churchill, care a avut darul de a mĺ proiecta în acea parte de tablou din România pe care o luasem cu mine, dar nu în partea lui luminoasĺ, ci în cea de dureri si suferinte. Scrisĺ în 1990, piesa are ca temĺ surprinderea momenteleor de dinainte, din timpul si de dupĺ revolutia din 1989. Autoarea s-a deplasat la Bucuresti cu un grup de studenti din Londra dupĺ numai patru luni de la sângeroasa revolutie si alungarea cuplului Nicolae-Elena Ceausescu. Studentii londonezi au lucrat cu cei de la IATC (Institutul de Arta Teatrala si Cinematorgrafica), colectionând istorii si interviuri despre revolutie si improvizând apoi scenete. Caryl Churchill a unit aceste materiale construid piesa “Mad Forest”. Premiera a avut loc la Londra în Iunie 1990, iar la Bucuresti s-a jucat în Septembrie 1990. De atunci piesa se joacĺ cu regularitate pe întreg teritoriul Statelor Unite, bucurându-se de o mare popularitate printre teatrele studentesti. Implicând un numĺr mare de roluri, piesa constituie un material adecvat productiilor de sfârsit de an al scolilor de actorie.
Spectacolul din Toronto a fost montat de regizoarea Eda Holmes cu studentii promotiei terminale a anului 2002 a lui Reyerson Theatre School.. Partea întâia a piesei este dedicatĺ descrierii mizeriilor cotidiene premergĺtoare revolutiei: lipsa de alimente, întreruperile de curent electric, interdictia de avorturi, prezenta securitĺtii la tot pasul, abominabilul cult al personalitĺtii lui Ceausescu în scoli si începe cu un imn adresat Elenei Ceausescu, recitat pe româneste de corul studentilor. Partea a doua descrie revolutia, urmĺritĺ ceas cu ceas, zi cu zi. Ultima parte redĺ problemele si atmosfera ce au avut loc imediat dupĺ disparitia cuplului Ceausescu. Piesa este construitĺ din scurte secvente ilustrative, culese de scriitoare din viata realĺ. Dacĺ n-ar fi fost la mijloc talentul de netĺgĺduit al studentilor si al regizoarei, as fi considerat piesa ca o operĺ strict documentarĺ. Dar imnurile intonate cu mare mĺiestrie de corul de studenti ca si miscarea de scenĺ si schimbĺrile de decor dovedeau cĺ asistam la un fenomen artistic. Piesa se adreseazĺ în principal celor de origine Românĺ. Depinzând însĺ de perioada când au pĺrĺsit tara, diferite grupuri de Români vor reactiona diferit. Schimbând impresii cu cei din salĺ dupĺ spectacol, am avut ocazia sĺ aflu de la cei care au fost în tarĺ în timpul si dupĺ revolutie cĺ reconstituirea faptelor petrecute, fidelĺ dupĺ pĺrerea lor, chiar dacĺ lasĺ o senzatie apĺsĺtoare, este un act cultural deosebit de meritoriu care atrage atentia asupra tragicelor evenimente din România anilor 1990. Meritorii au fost si regia ca si jocul excelent al studentilor-actori, pusi în numeroase ocazii sĺ confrunte dificultĺtile limbii Române.

Mult mai “senin” a fost spectacolul “Two for One” venit de la Bucuresti la sfârsitul lui Septembrie cu artistii Victor Rebengiuc, Mariana Mihut, pe de o parte, iar pe de alta cu Horia Moculescu si tinerele vedete ale muzicii usoare Paula Seling, Narcisa Suciu si Silvia Stefanescu. Spre deosebire de celĺlalt spectacol, acesta mi-a readus lumina culturalĺ a tabloului în care m-am nĺscut. Dar, desi sunt o mare iubitoare de frumos si îl apreciez sub orice formĺ, personal n-as fi amestecat monoloagele shakespeariene (V. Rebengiuc) si recitĺrile din texte de Cĺrtĺrescu (M. Mihut) din prima parte a spectacolului cu cântecele de muzicĺ usoarĺ din partea a doua, fie ele si magistral interpretate. Am înteles însĺ demersul “marketing” al organizatorilor si nu pot decât sĺ aplaud eforturile impresariatului de a ne aduce artisti atât de valorosi.

Însfârsit se cuvine sĺ scriu câteva cuvinte despre lĺudabila initiativĺ a producĺtorului Raul Dudnic de a înfiinta o emisiune TV dedicatĺ Românilor din Ontario. Ea este difuzatĺ la ora 12h00 in fiecare sâmbĺtĺ pe canalul Rogers 4. Calitatea emisiunii e comparabilĺ cu cea a altor comunitĺti si se cuvine de aceea nu numai sĺ-i felicitĺm si sĺ-i aplaudĺm pe Raul Dudnic, Gabriela Hussein si Nicolas Masson, artistul camerei de luat vederi, dar sĺ le si multumim pentru delectarea pe care ne-o oferĺ.

Scriind astĺzi depre Toronto îmi dau seama cĺ, la cinci ani de la venire, desi am pĺrĺsit cu greu tabloul precedent al Montrealului, am reusit sĺ trec pragul noului tablou, cel în care mĺ aflu acuma. Duc însĺ mereu cu mine tabloul în care m-am nĺscut, cel în a cĺrui limbĺ gândesc, citesc si iubesc si a cĺrui istorie o voi purta cu mine pânĺ la traversarea finalĺ, cea cĺtre universul tĺcut de dincolo de oglindĺ.


Veronica Pavel

Veronica Pavel    11/5/2002


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian