Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Opinii : Linsarea si umilirea publică ȋn mediile de socializare

O analiză despre cum “fiecare utilizator este un agent de formare media”*

(Partea 1)

Reţelele de socializare în masă au devenit cele mai rapide şi eficiente canale de defăimare publică. Fenomenul de umilire în arena publică a fost utilizat în diverse etape ale istoriei umanităţii dar ceea ce este nou -şi mult mai periculos- ţine de viteza şi capacitatea năucitoare a noii arme: puterea unilaterală de a distruge cariere profesionale, abilitatea de a demoniza indivizi, maniera de a crea daune personale ireparabile. Mai mult, spre deosebire de armele trecutului, noile arme nu oferă şansă de reabilitare: capacitatea de iertare a fost îngropată adânc în locului securei războiului. În fine, un alt element critic este absenţa oricărui filtru or element de verificare a informaţiei care ar putea genera oprobiul maselor.

Există câteva cauze majore care au fundamentat acest fenomen. Mai întâi, mediile de socializare au devenit rapid medii de informare însă fără avea capacitatea de a genera informatie în mod coerent şi în respect faţă de adevăr. Apoi, mediile de socializare au generat o nevoie furibundă de a exprima opinii în masă. Opinia s-a substituit aproape complet informaţiei sau analizei factologice. În fine, viteza de propagare prin aceste reţele nu poate fi concurată de nicio altă sursă media. Un simplu click poate genera rapid un adevărat tsunami mediatic. Metoda este atât de eficientă încât mulţi jurnalisti preferă ei înşişi să recurgă la Twitter sau Facebook, exemplele clasice de socializare, chiar înainte de a publica ştirea în ziar. În acest fel, media populară devine un teren al furcilor caudine care torturează victima de la dezapobare la umilire totală şi, mai mult, la cererea de răzbunare imediată. Fără doar şi poate, mediile de socializare propun o mentalitate şi un cod de tip mafiot. Mai mult chiar, crima comisă de presupusa victimă este mult depăşită de gravitatea pedepsei. Multe dintre aceste linşări publice au pornit de la scurte postări sau comentarii care, fie au fost scoase din context, fie au permis teren pentru abordări defăimătoare, discriminatorii, chiar foarte radicale. Prin urmare, victima are partea ei de vină fără îndoială. Problema este că plata solicitată este disproportional prea mare şi, mai mult, se substituie oricărui sistem de norme formale, cum ar fi codul de legi. În istorie, este periculos când legea este înlocuită de justiţia străzii.

Victimele provin din diverse medii dar devin cu atât mai vulnerabile cu cât deţin o poziţie socială mai importantă**. De pildă, managerul unei companii de PR din SUA care reprezenta Avenger şi Playstation a fost decimat în public, compania lui s-a desfiinţat după ce a trimis un email foarte dur unui client care s-a plâns că nu i-a fost trimis un produs comandat anterior. Mangerul lipsit de tact i-a scris acestuia că se poartă ca un copil tâmpit şi ar trebui pus la colţ.

Luiza Mureseanu / Toronto

(continuare in numărul viitor)

*) titlul este inspirat de cartea “Here Comes Everybody – Everybody is a Media outlet” (2008) scrisă de Clay Shirky.
**) sursă CNN


Luiza Mureseanu     8/17/2017


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian