Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Pictorul canadian Ian Leventhal

Dupa podoabele delicate ale primaverii, orasul a inlocuit spuma alba a florilor de mar si exuberanta magnoliei si a liliacului, cu frumusetea verii, implinita in verdele copacilor si in florile multicolore ce ii impodobesc parcurile.

... Am admirat mereu frumusetea spatiilor verzi din Toronto, precum si grija cu care ele sunt pastrate si infrumusetate de la an la an, si am pastrat deopotriva in suflet si o umbra de tristete la gandul ca orasul meu natal - prima si vesnica mea dragoste - Bucurestiul, nu a izbutit sa scuture praful ce l-a acoperit in anii uitarii si sa isi recapete aspectul romantic pe care l-a avut candva, de mic Paris.

Revenind insa la Toronto, ochiul fermecat de frumusetea si abundenta parcurilor si a gradinilor acestui oras este tentat poate sa treaca uneori cu usurinta peste ceea ce si omul a realizat, in incercarea sa de a desavarsi aspectul locului unde traieste: sculpturi, picturi murale etc., ce se pot intalni pretutindeni in megacity.

Una dintre aceste lucrari, cea la care ma voi referi aici, a aparut relativ recent in zona unde locuiesc. Este vorba de lucrarea realizata pe zidul de sustinere a autostrazii 401, la intersectia strazilor Bathurst si Wilson. Ca multe astfel de opere murale, si aceasta a aparut din initiativa primariei de a infrumuseta o constructie utila din punct de vedere al ingineriei, dar care nu se armoniza estetic cu frumusetea parcului din apropiere (aceste intiative ale primariei sunt concretizate in diverse programe precum “Clean and Beautiful City” sau “Grafitti Transformation Program” - un program care urmareste curatarea zidurilor de grafitti si reorientarea talentului tinerilor care le-au creat catre alte forme de exprimare artistica).

Giganticul esafodaj cenusiu a fost acoperit, cu rabdare si daruire, cu o minunata pictura murala executata de catre artistul Ian Leventhal, in colaborare cu un grup de entuziasti.
Astfel, peluza micului parc de la intersectia strazilor Bathurst si Wilson pare a se prelungi si integra in peisajul zugravit de catre artist, si este dominata de cerul de un albastru viu ce intregeste opera la partea superioara a podului. Lucrarea a fost dezvelita in iunie 2006 si prezinta puternice similaritati cu operele pictorului neoimpresionist francez Georges Seurat, maestru al pointillismului: “La scaldat, Asničres” si “O duminica de vara pe insula Grande-Jatte”.

Artistul Ian Leventhal, nascut in anul 1951, in Toronto, este renumit pentru lucrarile sale murale, care impodobesc diverse spatii comerciale, restaurante, hoteluri, bibioteci, mall-uri, cafenele, scoli, spitale si banci.
El si-a legat numele de lucrarile executate in reteaua de cafenele “Second Cup”, pentru care a fost premiat.


Eliza Ghinea    6/8/2017


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian