Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Carti in lucru " Asteptarea " - Cap. 20. Canada.

Nu mult timp dupa ce-a venit in apartamentul Gitanei, chiriasele au plecat c-a-nceput vacantza de vara.
Acele trei luni - cat a fost vacantza - au fost cele mai frumoase din viata lui Barn. Gitana ii pregatea micul dejun (uneori si invers!), uneori mergeau dupa cumparaturi, masa de pranz o serveau la restaurant, iar seara, Gitana facea o salata de fructe din care mancau amandoi, uitandu-se la cate un film la televizor. Barn o tzinea langa el, parca pentru a se convinge ca e acolo, vie si calda, fiindu-i frica sa n-o piarda. Mare dreptate a avut acela care a spus ca "dragostea la o varsta inaintata e mai intensa decat la tinerete"!
Odata cu inceperea scolii, Gitana a plecat in Germania la lucru si Barn la Ploiesti. Au trecut multi ani pana s-o revada! ASTEPTA...

Multi scriitori, multi oameni "publici", multi specialisti (cu sau fara ghilimele) au incercat sa dea diferite definitii - uneori si explicatii privind dragoastea. Barn a ajuns la concluzia ca dragostea consta intr-un cumul de sentimente si de trairi. Ca sa mananci sanatos, nu inseamna sa consumi UN SINGUR fel de mancare! Apoi, trebuie sa acceptam ca FIECARE OM se comporta cand iubeste, in felul lui... Sa nu mai vorbim si de faptul ca dragostea e de mai multe feluri: parinteasca, familiala, fatza de nepoti s.a.m.d. Tot dragoste e, si sigur ca unele sentimente si/sau trairi sunt identice pentru mai multe feluri de dragoste!

Barn, ajungand la o varsta - relativ - inaintata (sic!), poate spune ca a simtit toate felurile de iubire si poate afirma cu certitudine, ca aceste iubiri nu se exclud una pe alta. "Despicand" firul in patru, se pune intrebarea: ce faci intr-o situatie limita, cand esti nevoit sa alegi? Si pe cale de consecinta, se poate face o ierarhizare a iubirilor? Altii spun si ca dragostea de patrie si/sau de o idee, te pot duce la gesturi spectaculoase sau chiar cu urmari ... fatale! In aceasta privinta, Barn era putin sceptic, afirmand ca uneori sacrificiul suprem il faci...intamplator si apoi il definesc urmasii sau martorii c-a fost facut pentru tzara si/sau pentru o idee, "din iubire"!
Sinuciderea din "dragoste" nu intra in...vederile si gandirea lui Barn. De fapt, nu era de acord cu sinuciderea. Nu atat din motive religioase sau morale, sau de alta natura. Ci din motivul simplu, ca viata TREBUIE traita! Cu bune si rele...
Fara sa stie ca va fi ultima oara cand il mai vedea pe Mane, stateau in obisnuitele fotolii, deja cu ritualul stabilit sui generis adica la o tuica si o gustare (tuica numai pentru Barn si sotia lui Mane), Barn sustinand "crezul" lui si anume ca "totdeauna trebuie aplicate masuri punitive celor care nu vor sa se supuna unor reguli admise de societate - in general".
- Stii cum se spunea pe...vremuri: "daca nu stii, te-nvatam, daca nu poti, te-ajutam, daca nu vrei, te fortam!"
- Da-i in ma-sa, zise Mane (el nu injura niciodata amintind de Dumnezeu, sau de sfinti, sau de cele...sfinte!) Spune-ne mai bine despre Canada. Ce vrei tu...
- Bine. Ma gandesc cu ciuda de ce membrii misiunilor diplomatice din diferite tzari, nu raporteaza "acasa" despre unele reguli sau obiceiuri bune si pentru noi. Freaca...menta p-acolo, pe bani buni si ne lasa sa descoperim "roata" sau "apa calda" - cum se spune!

De ex. transportul in comun. Ca n-ai infrastructura, ceva de neconceput de altfel, eu cred ca daca primul om de decizie in acest domeniu ar fi fost judecat si condamnat pentru "subminarea economiei nationale", urmatorul ales sau numit ar fi inceput, poate chiar si terminat, daca avea timp, aceasta problema!
Dar, sa revin. Nu stiu daca sistemul de transport in comun e privat, sau de "stat" sau parteneriat stat-privat! Oricum, se cauta ca el sa functioneze bine si astfel sa se mai reduca calatoriile zilnice cu masina proprie. Asa ca, exista niste rute principale din care se "desfac " drumurile mai laturalnice, care te duc cat mai aproape de locul care te intereseaza. In statii, daca se aduna mai multa lume, se sta la...coada, disciplinat. Urcarea in autobuz se face doar prin fatza, pe la sofer, care are langa el o cutie paralelipipedica cu peretii laterali din sticla, si fiecare calator "baga" in acea cutie banii (potriviti), sau bilete cumparate inainte, sau arata abonamentul - dupa caz!

Daca trebuie sa schimbi la un moment dat autobuzul pentru a lua altul, ceri la urcarea in primul autobuz un bilet care se cheama "transfer", valabil cateva ore (cam trei de regula). Acest "transfer" il arati cand te sui in urmatorul autobuz si - daca te incadrezi in timp - si-n ... urmatorul autobuz, pana se epuizeaza valabilitatea. Cand vrei sa cobori, tragi de-o...sarma, se aude un semnal si soferul opreste la prima statie. Coborarile se fac de regula prin usa din spate, dar uneori o mai faci si prin fatza si lumea...e intelegatoare! Daca e aglomeratie la urcare si masina s-a umplut, soferul zice stop si nimeni nu mai urca! Insisti, faci galagie, scandal, apare un politist si...amenda! Nu platesti, ti se blocheaza conturile, apoi judecata si executare silita! Fi-ti siguri, a doua oara nu mai faci!! Dupa ora 9 seara, NUMAI pentru femei, ele vin in fatza la sofer si ii spun sa opreasca acolo (in cativa metri) sau la prima intersectie, fara sa fie statie, dar ele sa fie mai aproape de casa...

La fiecare statie este un stalp din metal, vopsit in culorile specifice si pe el e scris numarul sau numerele masinilor care opresc acolo. In anumite statii, pe acel stalp e agatata o hartie prinsa intr-o rama si unde este notat orarul autobuzului respectiv. Daca masina vine mai devreme intr-o asemenea statie (cu orar afisat), atunci ea pleaca cand i-a sosit "timpul"! Fiecare stalp e numerotat, asa ca daca dai un telefon si spui numarul stalpului, un robot iti va spune ce masina opreste acolo si cand(timpul ce "vine" imediat dupa telefon). Multe statii au si un refugiu de vreme rea...Multe masini au si o rampa de urcare-coborare pentru handicapati. In masina iarna e cald, vara e racoare (dupa mine, accentua Barn) chiar prea racoare. De altfel, in plin ger, mai vezi fete de liceu, in fuste scurte, picioarele goale, rosii de frig, iar baietii, unii in pantaloni scurti sau cu camasi/tricouri subtiri pe ei.
Vara aerul conditionat e de...groaza pentru unii. Iana are la birou un pulover, pentru ea fiind prea frig...
Continuand cu transportul, va spun ca in Toronto este si metrou; e normal ca trenurile sa circule pe o linie cat mai dreapta! Asa ca exista, paralela cu partea de vest a Toronto-ului si undeva pe la mijlocul liniei se afla o statie centrala si acolo e un U, deci alte doua linii de metrou relativ paralele. Ce vreau sa subliniez e ca in fiecare statie vine un autobuz/tramvai sau mai multe si fara alt bilet te duci in directia care te intereseaza... Si invers, te sui intr-un autobus care te duce in statia de metrou si fara alt bilet pleci cu metroul. De fapt, vreau sa spun ca se creeaza facilitati pentru oameni in sensul folosirii transportului in comun!

- Apoi sa va spun altceva: cand inchiriezi o casa/apartament, bucataria este dotata aproape complet, functie si de chiria care ti se cere. Orice se strica, anunti administratorul/proprietarul si in 24 de ora acestia rezolva problema! Cand vrei sa cumperi o casa/ apartament, la fel bucataria e utilata, sau, daca locuinta este in constructie poti sa ceri anumite modificari. Constructia - tehnologic vorbind - e destul de simpla. O structura de rezistentza careia i se ataseaza niste prefabricate din lemn (toti peretii interiori sunt din lemn!) In toate domeniile se cauta ca oamenii sa fie multumiti, sa fie "atrasi", sa cumpere, sa foloseasca...

Adevarul e ca ar trebui scrise cateva carti (multe!) ca sa poti arata CUM e Canada.
In incheiere - ca sa zic asa - e greu sa-ti inchipui viata acolo, dupa ce ai trait atata timp in Romania...
Din pacate, dupa aproape patru luni, Mane se va "duce" - bolnav de ciroza hepatica!!
Alexandru Szombath    1/19/2017


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian