Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Republica Moldova-25 de ani de existenţă - sărbătoare la Ottawa

Ce poate fi mai frumos decât o sărbătoare ? Republica Moldova a împlinit anul acesta 25 de ani de existenţă, motiv pentru care Ambasada Moldovei la Ottawa a organizat o seară plină de căldură şi tradiţii păstrate şi promovate de către comunitatea celor din Basarabia.

În cuvântul său de prezentare, Excelenţa Sa, doamna ambasadoare, Ala Beleavschi, a zugrăvit Republica Moldova ca fiind Ţara Vinului, subliniind exporturile de vin făcute în ultimii ani în Canada, împreună cu creşterea relaţiilor economice bilaterale. Dar, cea mai mare bucurie a locului o reprezintă oamenii ei, după cum spunea şi doamna ambasadoare, reamintind faptul că de-acolo îşi trag rădăcinile nume sonore din lumea filmului american, dar şi din alte domenii. Şi, nu în ultimul rând, a mulţumit şi comunităţii din Ottawa şi Montréal, a celor care au imigrat de pe plaiurile natale în Canada , dar care nu şi-au uitat nici limba şi nici datinile şi care sunt o prezenţa activă în realizarea acţiunilor culturale şi comunitare.
Alexandra Mendes, preşedinta Grupului de Prietenie cu Republica Moldova din Parlamentul Canadian, a ţinut să aducă şi ea în prim-plan nu numai gustul desosebit al vinului basarabean, dar şi frumuseţea locurilor şi a oamenilor, concluzionând că ţara aceasta este un obiectiv care trebuie vizitat.

Ca la toate manifestările de acest gen, s-a intonat imnul ţării gazdă şi apoi al celei sărbătorite, interpreta fiind Marina Negruţă. Pentru mine, momentul cel mai emoţionant a fost determinat de (re)ascultarea versurilor şi trăirii lui Alexei Mateevici, pentru că sunt atât de actuale şi de…profunde şi dureroase. Da, limba noastră e-o comoară pe care, din păcate, mulţi o îngroapă cu nebăgare de seamă sau cu bună-ştiinţă (un off mai vechi de-al meu), dar rezultatul e acelaşi , iar ei calcă săltăreţ peste ea.
Aş pune acest cântec zilnic la radio şi la tv, ca să înveţe şi generaţiile actuale să-şi respecte zestrea lăsată din strămoşi şi să n-o mai schilodească după mode trecătoare, luate de pe internet, de pe facebook sau de-aiurea.

Totuşi,să nu rămânem ancoraţi în amărăciune, ci să ne agăţăm de părţile de suflet şi lumină ale acestei seri. Voi începe cu picturile pline de speranţă şi culoare ale lui Vasile Moşanu, artist plastic basarabean de renume mondial, stabilit la Ottawa, voi continua apoi cu cele semnate de jurnalistul Vasile Botnaru, de la redacţia Europa Liberă din Chişinău , realizate în vin şi reprezentând lumea satului basarabean şi voi termina cu muzica noastră tradiţională, excelent interpretată de către o parte a orchestrei Virtuozii, condusă de către Nicolae Mărgineanu, care a preluat şi « frâiele » ţambalului. Alături de el s-au aflat Vitalie Reuţchi la nai, Sergiu Popa la acordeon, Ion Zacon la vioară şi Marina Negruţă, solistă vocală. Au început cu Ciocârlia şi au încheiat cu Balada lui Ciprian Porumbescu, oferindu-ne un adevarat regal de simţire românească.

« Mă simt ca acasă », îmi mărturisea una dintre participantele românce, ȋn timp ce o doamna canadiancă era vădit fermecată nu numai de savoarea vinului de Purcari (la fel şi soţul ei), dar şi de reţeta pentru plăcinte, împărtăşită acolo de către reprezentantele organizaţiei Koolture Tricolore din Montréal.

Pentru cei prezenţi a fost o seară foarte plăcută, plină de inedit pentru unii şi de vibraţii frăţeşti pentru alţii.


pt.Observatorul
Cristina Mihai

Cristina Mihai     9/28/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian