Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Un roman in ciorna - Asteptarea ( fragment )

Cap.4. Cartierul.

Cand terminai o facultate, in mod "automat" - s-ar zice - aveai si serviciul asigurat!
Repartizarea se facea ih ordinea mediei generale din facultate. In sala unde erau absolventii, se gasea si un mare tabel care continea numele intreprinderilor care au solicitat (din timp) de cati ingineri aveau nevoie. Comentariile sunt de prisos...
Azi, cati absolventi isi gasesc de lucru la terminarea scolii?!
Barn, inainte de a se duce acolo unde a fost repartizat, a primit doua sfaturi:
Tatal lui i-a spus:
- intr-un santier, muncitorii dupa ce iau leafa, trec si pe la carciuma; o sa te "invite" si pe tine, ca sa se puna bine cu ... seful; n-o sa te lase sa platesti! TOTDEUNA, indiferent de ce-ai mancat si baut, sa dai si tu o sticla-doua de vin, sau cateva sticle de bere (depinde de ce ati consumat); te sfatuiesc sa nu bei foarte multa tarie! Si in general, sa nu te-mbeti, sa nu mai stii de tine! Cand iti dai seama ca esti ametit, "las-o mai moale"!
Si un fost coleg de liceu, deja tanar angajat i-a atras atentia:
- Ba, sa nu faci pe desteptul, adica sa nu te apuci sa dai dispozitii, pentru ca - ai sa vezi - stii tu matematica superioara, dar "lucruri" elementare de la locul de munca, mai dureaza pana te "prinzi"! Mai bine taci, intreaba pe cei ce sunt cu tine, ce parere au si apoi hotaresti, functie de bunul tau simt tehnic sau organizatoric. Muncitorii iti vor da solutii bune, ca sa arate ca se...pricep!
Ambele sfaturi l-au ajutat, treaba mergea bine si a inceput sa fie apreciat, mai ales ca se faceau INTRECERI SOCIALISTE si cei cu rezultate bune primeau niste bani in plus (prime).
Barn era inginer de foraj si intr-o dupa-amiaza statea de vorba cu o colega, tehncian-geolog care ... pierduse masina care ducea salariatii din santier la oras. Beau o palinca (numita si horinca!) si mancau ceva. Chestia cu mancarea a invatat-o de la seful lui de-acolo, care, NICIODATA nu bea fara sa manance.
- Ce faci p-aici cand ramai singur? intreba tehniciana.
- Ma plimb, citesc, ma uit la televixor.
Acum, sa fie clar, la televizor te uitai la o piesa de teatru (in direct), la un serial, la stiri, sambata si duminica la emisiuni de divertisment. Ca timp - 1-2 ore pe zi! De fapt, intregul program zilnic, nu dura mai mult de 5-6 ore aproximativ!! In rest, multa propaganda si vedetele TV: Ceausestii (mai mult el).
- Ai o prietena?
- Nu, sunt insurat...
- Si crezi ca ti-ar "strica"?
- Nu m-am gandit...
- Gandeste-te, mie mi-ar place sa fiu prietena ta! Locuiesc singura si uneori mi-e "urat" - seara si noaptea! Se apropie mai mult de el si ii sopti:
- Ce parere ai?
- ...
- Bine! Am inteles. Unde te-ai nascut?
- In Ploiesti.
- Cum e p-acolo? N-am fost niciodata...
- Ce sa spun? Exista o monografie a orasului scrisa de M.Sevastos, in care se spune ca numele orasului vine de la mos Ploaie, pe vremea lui Mihai Viteazul. De curand, in revista FLACARA, Adrian Paunescu a publicat un articol-reportaj despre Ploiesti, in care m-au frapat doua chestii: fiecare dintre cei care si-au construit case, au facut-o fara sa tina cont de vecini. Adica, rar vezi doua case aliniate - ca sa zic asa!
Si a doua, soferii sa aibe grija cand se apropie de o "trecere pentru pietoni", deoarece oricand o persoana se poate angaja in traversare (doar e dreptul ei!) fara sa se uite daca masina vine cu viteza sau nu...
- Interesant,,,
- In fine, sa nu uitam de republica condusa de Candiano Popescu in secolul trecut.
- Republica numai in Ploiesti?
- Da! Sa stii, de altfel, ca orasul e pitoresc, multa verdeata, inconjurat la propriu de rafinarii sau alte intreprinderi(fabrici si uzine); dupa '90 s-au "evaporat" toate!
Chair si "verdeata"! Dar asta nu-si inchipuia Barn pe-atunci...
In orasul unde m-am nascut si am copilarit, continua Barn, din centru "se facea" o strada principala numita REGALA (apoi I.C.Frimu), asfaltata (fara gropi - nicip fisura nu gaseai!)care trecea prin fatza bisericii Sf.Vineri taind oarecum cartierul in doua, apoii se intretaia cu CALEA OILOR, in dreptul spitalului Predingher (construit de un evreu NUMAI pentru copiii sarmani).
Mergand inainte mai departe "intrai" intr-un cartier mai mic - tiganesc si ajungeai la Gara de Nord (asezata - pe harta - la Nord-Est).
Inainte de a trece de biserica, era o straduta "la dreapta" care dadea in str.POSTEI care se "intalnea" cu calea Oilor si impreuna, pete un pod te duceai spre Buzau - Bacau - Iasi, o sosea relativ paralela cu granita de Est a Romaniei. Pur si simplu, pe vremea aceea, stiai VAG ca a fost si o Romanie Mare. Sau poate pe Barn nu l-a interesat sau n-a auzit de asa ceva!!
- Ce parere ai de pericolul prin care am trecu? intreba tehniciana.
- Care pericol?
- Nu prea te intereseaza politica, asa-i?
- Cam asa...
- Au fost tancuri sovietica aici, la Sighet care vroiau sa "treaca" prin tzara noastra spre Cehoslovacia...
- Pai, nu suntem aliati in PACTUL DE LA VARSOVIA?!
- Aliati, nealiati, tancurile sovietice au intrat in Praga, ocolindu-ne pe noi!
A fost foarte apreciat - in occident - tovarasul CEAUSESCU, pentru ca s-a opus treceriii tancurilor sovietice avertizandu-i pe rusi (se spune!) ca vom lupta contra lor pentru integritatea si libertatea tzarii noastre.
Acest "gest" adaugat la impotrivirea contra planului VALEV (economist sovietic) care a incercat ca tarilor din CAER (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc) sa li se repartizeze un anumit tip de economie. Romania trebuind sa fie preponderent AGRICOLA, plus altele care s-au mai produs, a condus la condamnarea la moarte a lui Ceausescu (teoria conspiratiei?!)

Alexandru Szombath    9/27/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian