Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Revista Dilema la a 500 aparitie - Dilema eternei tranzitii

Înca de la început, am definit Dilema ca "saptamînal de tranzitie". Asta nu înseamna ca ne-am gîndit vreo clipa la efemeritatea ei. Fara prea multa analiza si fara prea multe calcule de conjunctura, am simtit cu totii ca întemeiem o publicatie durabila. Ceea ce presupune cîteva convingeri corelative, pe care aniversarea celor 500 de numere le confirma:

1. "Tranzitia" nu e numai o unitate de timp; este o stare. Cînd, prin fire sau prin reflexiune, tii în cumpana optiunile categorice, se cheama ca adopti, inevitabil, o stare de "tranzitie" sufleteasca si mentala, o precauta suspensie, al carei alt nume este întelepciunea. Întelepciunea adevarata nu cultiva definitivul, nu se precipita spre termene iluzorii. E un discurs despre conditia umana înteleasa ca fenomen de tranzitie. Dilema a avut mereu, cu naturalete, aspectul unui saptamînal preocupat - dincolo de împrejurari, accidente si patimi - de conditia umana, adica de hazul cosmic al omului trecator si al urmelor pe care le lasa în lume trecerea sa. Dilema supravietuieste, deci, oricarei "tranzitii" istorice, întrucît are ca tema experienta interioara a tranzitiei, contemplarea calma a tuturor alternativelor.

2. "Tranzitia" - ca disciplina interioara - e mai stabila, si mai igienica, decît schimbarile exterioare. Guvernele trec, partidele se succed periodic la guvernare, dar tranzitia ramîne. Ea este fundalul constant al tuturor victoriilor pe care politicienii si le imagineaza "pe termen lung". Dilema stie ca, realist vorbind, doar tranzitia e a intervalelor lungi. Politicul e mai curînd o teorie a intervalelor lungi si o practica a solutiilor scurte. Tranzitia ca stare interioara e un fel de a fi pregatit
. pentru orice si de a astepta, evaluativ, saltul. Tranzitia politica prelungita e un blocaj, o insuficienta, un mod de a consolida neantul.

3. Amplasata între provocarea riscanta a realitatii si solutia grava, ireversibila, a pragmaticului, "tranzitia" este si un chip al umorului. Înainte de gestul solemn, care transeaza, faci un sanatos exercitiu de de-solemnizare. Îti iei distanta. Refuzi sa te iei în serios, sa derapezi oracular. Nici o idee "mare" nu e benefica înainte de a parcurge episodul "de tranzitie" al bunei dispozitii, al autoironiei, al rîsului candid.

4. Chiar daca "tranzitia" din subtitlul Dilemei s-ar referi numai la perioada istorica a tranzitiei, înca n-am avea a ne teme de orizonturi finale prea apropiate. România moderna e o tara a tranzitiei perpetue, a provizoratului temeinic si voios. De aceea, ca si Caragiale, Dilema nu poate deveni inactuala. Ea moare si reînvie din propria ei cenusa, dupa legi fatale.

Dilema a murit pîna acum de trei ori. A murit mai întîi odata cu Stefan Augustin Doinas, membru fondator al consiliului ei editorial. A murit apoi cu Zigu Ornea, de asemenea membru fondator al consiliului, si, pîna mai ieri, cronicar de elita al gazetei. A murit, a treia oara, odata cu Tita Chiper, care, într-un fel, era o adevarata efigie a Dilemei, verva, sensibilitatea si melancolia ei.

Nu ne ramîne, de-acum înainte, decît sa reînviem, cu mortii nostri cu tot, de înca 500 de ori, de înca 5 ori cîte 500. Tranzitia se desfasoara amplu dinaintea noastra, generoasa, imprevizibila, inepuizabila.
Andrei PLESU    10/19/2002


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian