Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Hramul Bisericii Sfanta Treime din Vancouver - 30 de ani de existenta

Duminică, 19 iunie 2016, in miros placut de tamaie, frunze de nuc, spice de grau şi flori de vară, la Biserica Sfanta Treime, din Vancouver, unde slujeste cu mare evlavie, cu har si daruire, preot paroh, Nicolae Lapuste, a avut loc Hramul bisericii, un eveniment unic incarcat de simboluri si emotii pentru toti participantii la aceasta sarbatoare solemna.

'"La aniversarea celor 30 de ani de fiintare ai Bisericii Sfanta Treime imi indrept recunostinta catre Dumnezeu Cel in Sfanta Treime marit, catre parintii slujitori premergatori mie, catre generatiile de enoriasi care au sustinut timp de trei decade cu inima, cu bratul si cu sacrificiul personal lucrarea din aceasta parohie" (Cuvantul preotului paroh, preot Nicolae Lapuste).
Constient sau nu, romanii duc Biserica oriunde se duc, pentru ca Biserica este neamul, pentru ca elementele identitare si caldura de acasa se regasesc aici intr-un mod firesc, sincer si binecuvantat. Si iata ca biserica noastra, una dintre cele mai frumoase biserici ortodoxe din Vancouver, a sarbatorit 30 de ani de existenta. Aici, departe de tara, romanii din diaspora isi impartasesc tristetile, bucuriile si dorul. Aici este locul unde ne regasim pacea si puterea sufleteasca de a merge mai departe, de a duce o viata normala in acest capat al lumii.

Potrivit traditiei, in aceasta dimineata au fost sfintite si spicele de grau care au fost luate apoi de credinciosi si duse la casele lor unde au fost puse la loc de cinste si la icoane. Un obicei frumos incetatenit printre romanii din diaspora este acela al agapelor fratesti, unde dupa slujba se merge intr-o sala sociala in care oamenii participa la o agapa crestina. La aceasta masa vorbesc romaneste, se cunosc mai bine unul cu altul. De regula doamnele fac pregatiri din traditia culinara romaneasca sa mai stinga “foamea” si dorul de acasa. Eu cred ca fiecare parohie este ca o Romanie in miniatura pentru ca sunt prezenti credinciosi din toate zonele tarii. In aceste comunitati parohiale, credinciosii nu se unesc doar cu Dumnezeu, prin Cuminicarea cu Sfintele Taine, ci si impreuna unii cu altii, prin activitatile parohiale, prin proiectele voluntare, prin pelerinaje sau vizite fratesti pe care le fac unii altora. Asa se face ca prin munca sustinuta, cu cinste si integritate, parintele Nicolae Lapuste ajutat in lucrarea sa pastoral-misionara de oameni inimosi a facut ca biserica sa fie nu numai centrul vietii religioase a comunitatii, dar si centrul vietii ei sociale. Au fost infiintate si functioneaza: Scoala duminicala cu rol in educarea religioasa a copiilor, Comitetul tineretului ortodox, Centru de pictura pe sticla si iconografie, Comitetul seniorilor, Comitetul femeilor. Apoi trebuie sa mentionez si alte activitati cum ar fi: milostenie (pachete pentru oamenii strazii), strangere de fonduri pentru actiuni de intrajutorare, editare de Buletine Parohiale, dar si petreceri cum ar fi: Balul primaverii, Picnicul anual, Balul mustului, colinde si serbari de Craciun si Revelion etc. Iar preotul nostru nu este numai preot, ci si membru al societii in care traieste, participand la intreaga viata sociala si cetateneasca a comunitatii noastre.

Legat de aceasta aniversare au fost editate brosuri in care este prezentata o scurta istorie de inceput a Parohiei Ortodoxe romane Sfanta Treime, au fost imprimate tricouri cu emblema bisericii, au fost expuse "water bottles", iar banii stransi din vanzarea acestor bunuri vor fi donate in folosul bisericii.

Asadar, dragi crestini, sa cautam prin buzunarele sufletului nostru sa adunam putina rabdare, putina smerenie, putina bunatate, compasiune, tandrete si multa, multa iubire. Acestea sunt comorile adevarate pentru a putea dobandi un pasaport divin cu destinatia finală ”viata in vesnicie”.
Sa nu uitam de capacitatea de a iubi, care este semnul nobletii, indiferent de rangul social, iar unde este iubire acolo este si Dumnezeu.
Speram ca azi, in biserica, am incercat fiecare dupa putinta noastra sa intram timid in lumea nevazuta si in acelasi timp lumea dumnezeiasca s-a coborat printre noi.
Azi am deschis usa bisericii pentru ca cerul sa patrunda si ne-am intalnit cu Lumina. Lumina sa fim, lumina familiei noastre sa dam, lumina prietenilor si cunostinţelor noastre sa dam, lumina noua celor ce am participat la această celebrare.

In incheiere parintele Nicolae Lapuste a multumit tuturor ctitorilor binefacatori care au sustinut si sustin această biserica de la inceput si pana in momentul de fata, precum si voluntarilor implicati in toate pregatirile acestui eveniment urandu-le sanatate si succes in toate.
Noi, enoriasii acestei biserici, rugam pe Bunul Dumnezeu sa le daruiasca Parintelui Nicolae Lapuste si familiei sale ani multi si binecuvantati, sa-i tina sanatosi si in putere pentru a-si continua misiunea incredintata pe acest pamant!

La multi ani, Bisericii Sfanta Treime si crestinilor ei, la aniversarea celor 30 de ani de fiintare!Dorina Cornelia Aldea    6/22/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian