Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Muzicieni nascuti in luna Mai

Am ajuns in perioada calendaristica socotita ca ultima parte a sezonului “primaverii”.In vremuri normale vara incepe la sfarsitul acestei luni. Aceasta “primavara” ne aminteste de versurile lui Toparceanu :
“ Dupa atata frig si ceata
Iar s-arata soarele…
Cu narcizi,cu crini si lotusi
Timpul cald s-apropie..
Primavara asta,totusi
Nu-i decat “o copie “..
Sa fim optimisti si sa speram ca luna Mai va fi frumoasa asa cum ne-o dorim noi. Mai bine sa ne gandim la cei care au trait inaintea noastra, ne vom aminti astfel de unii dintre artistii mari ai culturii si despre
realizarile lor pe care le admiram astazi.
Nu trebuie sa uitam ca in mai 1885 in sala Teatrului National din Bucuresti a avut loc primul spectacol de opera in limba romana sustinut de artistii condusi de Gheorghe Stefanescu.Este vorba de opera
“Linda de Chamounix” scrisa de Gaetano Donizetti.Printre interpreti erau Grigore Gabrielescu,Alexandra Gabriela Stefanescu si Dem Teodorescu.
Tot in luna mai,dar in anul 1891,a fost inaugurata la New-York celebra sala “Carnegie Hall”.La festivitate
A fost initat celebrul musician rus Piotr I.Ceaicovski care si- dirijat cateva lucrari.
Trebuie sa facem o precizare.Toti artistii despre care vorbim acum sunt nascuti in luna mai.
In 1833 s-a nascut la Hamburg –Germania, Johann Brahms unul dintre cei mai vestiti compozitori si dirijori ai acestei tari.
A fost si un excelent pianist colaborator al cunoscutului violinist Joachim Joseph cu care a avut si o strasa prietenie.Datorita lui Joachim i-a cunoscut bine pe Liszt si Schumann. Brahms a parasit Hamburg in 1863 si s-a stabilit definitiv la Viena.Brahms a lasat mostenire culturii musicale numeroase creatii: Simfonii
Concerte pentru pian ,dar si pentru vioara,muzica de camera,sonate,cvartete ,sute de lieduri si alte piese. Tot in mai,dar in1840 s-a nascut in Rusia,la Votkinsk , marele musician Piotr I.Ceaicovski care a lasat mostenire cele mai frumoase creatii musicale. La inceput a fost profesor la Conservatorul din
Moscova,profesie pe care a abandonat-o pentru a se dedica compozitiei si dirijatului.A ramas in istorie ca unul dintre cei mai dotati creatori. Ceaicovski a ramas celebru si pentru aparitiile sale in fruntea celor mai renumite orchestre europene si americane.El a dirijat la :Berlin,Leipzig,Paris,Praga,Londra,Hamburg si in America.Muzica lui Ceaicovski este si astazi ascultata cu mult entuziasm in salile de opera si balet .Lucrarile lui:Eugen Oneghin,Dama de Pica,Mazeppa,baletele:Lacul Lebedelor,Spargatorul de nuci
Frumoasa din padurea adormita, sunt nelipsite pe marile scene ale lumii.In 1893 ,la 53 de ani,a plecat din aceasta viata,dar va ramane vesnic in istoria omenirii.
In mai 1842 s-a nascut Jules Massenet creatorul cunoscutei opera “Manon” si a altor creatii precum :
Werther,Don Quichote,Herodiadele,Cid –ul,Thais si altele datorita carora numele lui este inscris la loc de cinste in cultura franceza, el fiind creator si al unor oratorii,muzica de balet instrumental si lieduri.
Tot in Franta s-a nascut in 1845 Gabriel Faure’,mare organist si professor.A fost ani multi director al
Conservatorului si a avut elevi care au devenit celebri. Avem ca exemplu pe M.Ravel,Nadia Boulanger precum si George Enescu.
Un reprezentant de seama al muzicii engleze este Arthur G,Sullivan care s-a nascut la Londra in 1842 unde a si murit in 1900..Sullivan a fost creator de operete,compunand mai mult de 20 dintre care cele mai cunoscute sunt:Ghikado,si Gondolierii.A scris multa muzica de scena,balete si muzica pentru pian.
A fost si professor la Colegiul Regal si dirijor al Filarmonicii din Londra.A condus ani multi Festivalurile de muzica din Birminghann,mai mult de 25 de ani..
Cultura muzicala romaneasca are doua doamne cu numele Florica amandoua nascute in acelas an ,1887 in luna Mai Prima este Florica Cristoforeanu solista de opera care a ajuns la 22 de ani colaboratoare a Companiei Grigoriu si a unor ansambluri din Norvegia si Danemarca .In 1919 a ajuns in America Latina cu grupul de opereta “Citta di Milano” A fost una dintre cele mai apreciate soliste la Scala din Milano si la Teatrul Reale din Roma. S-a stabilit la Rio de Janeiro unde a murit in 1960.
O profesoara de pian apreciata in multe tari europene a fost Florica Musicescu nascuta la Iasi in 1887.O marturie a marelui sau talent sunt elevii pe care i-a format in fruntea lor fiind Dinu Lipatti.Datorita tehnicii invatate de la Florica Musicescu muzica pentru pian a ajuns la cel mai inalt nivel.
In 1875 s-a nascut la Vaslui compozitorul Stan Golestan care s-a stability inca din tinerete la Paris.A ajuns cronicarul musical al ziarului “Le Figaro” si secretarul cercului International al Criticilor muzicali din Paris.
Stan Golestan a fost si un propagator al muzicii romanesti el compunand piese inspirate din folclorul
Tarii in care s-a nascut :Rapsodia Dambovita,Pe culmile Carpatilor,,Concert moldovenesc pentru violoncel si orchestra,Concert romanesc pentru vioara si orchestra.
In 1899 s-a nascut Constantin Bobescu,care ajuns cunoscut ca dirijor,violinist compositor si profesor.
A studiat cu G.Enescu vioara iar compozitia la Schola Cantorum din Paris. A facut parte din Cvartetul cu care a cantat Enescu la Bucuresti ,a fost dirijor permanent al orch.simfonice de studio a Radioteleviziunii Romane,solist violinist al multor concerte sustinute de formatiile din Romania.Are numeroase creatii pe care le-a cantat cu formatiile din Bucuresti si din tara.Const.Bobescu are multe creatii: rapsodii,poeme simfonice,suite de dansuri,un concert pentru vioara si orchestra si altele. A plecat la Dumnezeu in 1992.
Spre sfarsitul lunii Mai in 1813 s-a nascut cel care avea sa ocupe un loc special in istoria muzicii :Richard Wagner.S-a nascut la Leipzig-Germania si a murit la Venetia –Italia in 1883.De numele sau este legat celebrul teatru musical de la Bayreuth creat in 1876.A avut relatii prietenesti cu Fr.Liszt de sprijinul caruia s-a bucurat de multe ori. Din cauza aderarii la miscarea revolutionara din Germania in anii 1848-1849 a fost nevoit sa se exileze in Elvetia si apoi in Italia unde a murit in 1883. Lucrarile sale simfonice
dar mai ales operele sunt socotite “Creatii Maxime”. Ele reprezinta gandirea sa asupra psihologiei
prezentate prin personajele sale din :Rienzi,Vasul Fantoma.Lohengrin,Tannha’’user,Inelul Nibelungilor care-I formata din 4 parti:Aurul Rinului,Walkiria,Siegfried siAmurgul zeilor.Urmeaza Tristan si Isolda,Maestrii cantareti din N’’uremberg si Parsifal.
Sunt multi muzicieni nascuti in aceiasi perioada de care ne vom ocupa ulterior. Vom incheia acest articol cu o mentiune speciala. In luna mai 1869 a fost inaugurat cel mai vestit teatru liric din lume:Wiener
Staatsoper [Opera de Stat din Viena] cu o sala de 25oo de locuri.Cladirea a fost distrusa in timpul celui de-al doilea razboi mondial dar a fost reconstruita si reinaugurata in 1953,cand
a a avut loc un spectacol cu opera “Fidelio” de L.vBeethoven.
Florica Gheorghescu    5/14/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian