Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Mi-e dor de cei ce nu mai sunt ...

Mi-e dor de cei ce nu mai sunt, de buni, străbuni, de frati, de veri; mi-e dor de mosi, de maici, mi-e dor de mângâierea dumnealor.
Mă plimb alene în tintirim, citesc pe cruci si la răscruci atâtea nume de plecati, pe care colbul vremii-ncet i-a asezat printre uitati. Dureri sunt îngropate-n lut, iubiri neterminate încă, sau uri neîncăpute-n lume, mai tari ca bulgărul de stâncă. Idealuri, vise, neîmpliniri, zidiri surpate-ntr-o clipită, ori patimi grele, amintiri sunt toate puse-n biata criptă. Pe oase-n parte putrezite a fost cândva suflarea vietii, obraji catifelati si rumeni, ori nuri zurlii si zâmbet diafan. În teste găurite se-nfiripase-o lume, în piepturi prăbusite a pâlpăit Iubirea. Pe oase sfărâmate s-a plămădit vigoarea si toate s-au hrănit o vreme din focul sacru-al unui sânge.
Deasupra lutului tăcut mai străjuie prin vreme-o cruce si-un nume scrijelit stângaci, ca pe-o povară-n ani îl duce. Sunt cruci si cruci în tintirim, de lemn, de piatră, de metal, sunt bolti, cavouri, monumente, sculpturi si artă, ornamente. Si-adesea vezi cum tot hapsânul, escrocul, banditul si nedreptul sfidează-n moarte ca si-n viată prin bogătie si mândrie; vezi omul bun si drept si harnic că are-o cruce de laneti, bătută-n cuie-n repezeală de anonimi si de discreti. Un chip sculptat în piatră rară, măret ca legendarul Macedon, ne-arată că acolo-i putred un bisnitar de clasa-ntâi. E si artistul, scriitorul, chiar ziaristul, pedagogul, pititi pe undeva prin colt; alături stă multimea fără număr, coloanele de anonimi ale celor care plâng durerile uitate si toată nedreptatea acestei lumi.
La zile mari, la sfinte sărbători, la multe dintre criptele tăcute vin dragi, vin scumpi vizitatori. Ei povestesc într-un suspin mai tot amarul acestei lumi. Vezi mame sfâsiindu-și pieptul, copii orfani fără sperantă, iubiri rănite fortând vălul despărțitor de Viată-Moarte.
Veniti la cimitir cu totii, să-ngenunchem în sfântă rugăciune, să plângem nume, chipuri, amintiri, să întelegem taina Vietii si sensul propriei meniri. Să întelegem că deasupra, în ceru-acela mare, sfânt, există-un Dumnezeu al celor vii, al celor care nu mai sunt. Să întelegem că la vad de vreme, la ceasu-acela mare si divin, si vii si morti, armată fără număr, în straiul luminos de înviere, s-or regăsi în nemurirea lor. Să întelegem că la ceasu-acela s-or cântări si fapte si iubiri si fiecare locul lui primi-l-va după divine rânduiri.
Mi-e dor de cei ce nu mai sunt, de buni, străbuni, de frati, de veri…

Alexandru Stănciulescu    5/2/2016


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian