Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


sondaj CURS in tara -

In topul partidelor, sondajul CURS din perioada 25-30 septembrie releva o singura crestere spectaculoasa: PNL (de la 9% la 14%), PRM scade de la 19% la 16%, PSD se stabilizeaza la 46%, PD scade putin, dar ramane in jurul valorii de 10%, UDMR aduna tot 7% din voturi. PNTCD creste si el la 3%, in timp ce UFD a disparut din "memoria" colectiva. Desi considera "formidabila" cresterea liberalilor, Tanase se teme ca aceaata sa nu fie doar una fragila (datorata inscaunarii lui Stolojan), in lipsa unei oferte concrete de politica generala. El vorbeste de o "reasezare" a Opozitiei democratice la sfarsitul verii, ca urmare a miscarilor din cele trei partide (PNL, PD si PNTCD) marcand "usorul declin" al PD ca urmare a parcarii lui Traian Basescu intr-un discurs local, administrativ.
PSD - cel mai de stanga
PNT - cel mai de dreapta

Revigorarea Dreptei nu a fost o tema digerata de cei chestionati, Tanase explicand ca nu exista o oferta concreta in acest sens - motiv pentru care nu a mai fost inclusa in tabloul final. Asezarea Stanga-Dreapta pe axa ideologica a fost insa o intrebare importanta a sondajului CURS, PSD fiind etichetat drept cel mai de stanga, dupa care, spre centru, curg in ordine PRM, PD, PUR. Cel mai de dreapta a fost declarat PNTCD, in stanga sa aflandu-se PNL si apoi UDMR.
Romanii au scapat de obsesia inflatiei

In ierarhia problemelor care macina populatia, cresterea nivelului de trai si eliminarea saraciei raman pe primul loc (cu 23%), iar scaderea inflatiei nu mai apare ca o obsesie pentru romani - alunecand pe locul sase al ingrijorarilor, dupa somaj (16%), coruptie (8%), agricultura (6%) si sanatate (5%).

"Acest lucru demonstreaza schimbarea nivelului de aspiratii - oamenii vor sa traiasca mai bine, nu mai vor doar o indexare a veniturilor", a explicat Sebastian Lazaroiu. El a profetit si un paradox pentru 2004, cand PSD va crea... electorat liberal". Actualul partid de guvernare care a facut reforme economice dupa 2000 va crea un electorat liberal (care nu e neaparat al PNL) pentru ca acesta nu se va mai simti reprezentat de PSD (...). Daca esti prea reformist ca partid de stanga, creezi nise pentru Dreapta", a incheiat directorul CURS.

sabin cernatescu    10/12/2002


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian