Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Cand se aud armele, muzele tac?


Intre 19 si 24 Septembrie 2002 au avut loc la Neptun , Mangalia si Constanta Festivalul International “Zile si nopti de literatura “ si Colocviul “ Inter arma silent musae? (Cind se aud armele- muzele tac?), precum si festivitatea de decernare a Premiului International Ovidius, acordat unui scriitor cu opere literare de o valoare deosebita si care “ a contribuit si la afirmarea libertatii de expresie si a tolerantei interetnice”
Organizat pentru prima oara in Romania, acest festival a avut ca initiator si presedinte pe scriitorul Eugen Uricaru, presedintele Uniunii Scriitorilor Rmani. In cuvantul sau de deschidere, domnul Uricaru a declarat ca o “astfel de intalnire este un fapt de normalitate iar normalitatea - in aceasta lume sfasiata de contradictii, pasiuni si interese, de extremism si aroganta - inseamna libertate, cuvant liber, intelegere intre oameni si natiuni". Domnul Uricaru a fost ajutat de un comitet constituit din oameni de vaza care printr-o munca asidua au asigurat reusita festivalului iar responsabil cu relatiile internationale a fost romancierul Nicolae Breban.
Au participat la Festival 78 de poeti si prozatori veniti din 26 de tari, carora li s-au alaturat 23 de scriitori romani. Din Israel am participat la acest Festival patru poeti si scriitori de limba ebraica (eu fiind singura care vorbeam romaneste). Aceasta participare a fost o noua treapta in desvoltarea legaturilor incepute in urma cu aproape un an intre scriitorii de limba ebraica, Asociatia Scriitorilor Ebraici din Israel si Uniunea Scriitorilor din Romania.
In urma cu vreo trei luni, cind scriitorul israelian Sami Michael a primit titlul de Doctor Honoris Causa la Universitatea Tel Aviv si l-am intrebat daca este liber in Septembrie si daca poate sustine o conferinta la un colocviu international in Romania – nu am fost destul de optimista ca sa-mi imaginez ca el va fi printre invitatii la masa ai Presedintelui Romaniei, dl. Ion Ilieacu. Dar sa nu anticipez.
Sami Michael s-a nascut la Bagdad si a venit in Israel in 1949 devenind unul din cei mai apreciati si tradusi scriitori israelien. El a primit numeroase premii si distinctii pentru realizarile sale scriitoricesti si pentru activitatea in favoarea respectului reciproc intre diferitele comunitati din Israel.
Din Israel, in afara de Sami Michael si de mine, a mai participat poetul Asher Reich care a publicat mai multe carti de poezie si un roman si care conduce revista ”Moznaim” a Asociatiei de Scriitori Ebraici din Israel. Eu l-am tradus in romana. Deasemenea, am tradus in romana o poezie despre Holocaust scrisa de sotia sa Elisheva Zohar- Reich. Poeziile si conferintele la acest Festival s-au citit deobicei in trei limbi - romana, franceza si engleza.
... Joi 17 Septembrie a avut loc deschiderea Festivalului la Neptun. Printre participanti s-a aflat si legendarul Jorge Semprun. Spaniol exilat in Franta si luptind in rezistenta in timpul celui de al doilea razboi mondial, arestat de Gestapo si trimis la Buchenwald in 1943. Dupa razboi scrie romane care ii aduc numeroase premii si devine laureat al premiului Goncourt si ministru al culturii in guvernul spaniol. Au mai participat la Festival poetul Michel Deguy (Profesor Emeritus la Universitatea din Paris, traducator al lui Paul Celan si colaborator cu Claude Lanzman la “Subiectul Shoah”, Berlin 1990); Paul Bailey (nascut la Londra care in 1967 a castigat trei premii literare cu nuvela “La Ierusalim” si al carui roman recent "Unchiul Rudolf“ se petrece in Romania); Raymond Federman (Profesor Emerit de literatura franceza la Universitatea din California si New York si in juriul premiilor americane de literature, scriitor si poet renumit);Alain Robbe - Grillet (autor de numeroase “best sellers”}; Cengis Bektas (architect , poet si presedintele Uniunii scriitorilor Turci, initiatorul miscarii "Scriitori fara granite"); Axel Mangey (poet si professor universitar din Canada). Amintesc si cativa participanti din Romania: prozatorul Nicolae Breban - director al revistei “Contemporanul”; scriitorul, poetul si criticul literar Marin Mincu ; criticul literar Stefania Mincu; poetul Mircea Dinescu.
... A doua zi am plecat la Constanta, unde a avut loc o ceremonie de omagiere a marelui poet roman Ovidius, exilat din Roma la Tomis - Constanta, si am depus flori la statuia care il reprezinta. Dupa vizitarea muzeului arheologic a inceput colocviul “Oare cind armele vorbesc muzele
tac ?”. In prima zi a colocviului, Sami Michael a tinut o prelegere despre situatia din Israel.
Asher Reich a participat la discutii si apoi a dat Radiodifuziuniii Romane un interviu foarte amanuntit despre situatia literaturii si a scriitorilor din Israel. Si ceilalti membri ai delegatiei israeliene au fost solicitati sa acorde interviuri ziaristilor romani. In fiecare seara s-au citit poezii.
Duminica 22 Septembrie a fost ziua croazierii pe Delta Dunarii.
Luni am participat la deschiderea Tirgului de Carte la Universitatea din Constanta si la lansarea noii carti a lui Semprun “ Mortul care trebuie” (despre Buchenwald ). Apoi, in cadrul impresionant al curtii universitatii, a avut loc continuarea festivalului de poezie. Apoi am vizitat Moschea si Arhiepiscopia Constantei. La Arhiepiscopie am fost invitati la o masa de prinz servita de maici. Seara s-a decernat Premiul Ovidius in valoare de 10.000 $ lui Jorge Semprun. Dupa aceea s-a dat o receptie in fosta vila a lui Ceausescu.
Marti 24 Septembrie ne-a asteptat o surpriza : Presedintele Romaniei Ion Iliescu a venit la Mangalia sa se intalneasca cu participantii la festival. A vorbit despre problemele lumii de dupa data de 11 Septembrie 2001. Nefiind multumit de traducerile in franceza si engleza a preluat rolul traducatorilor si s-a tradus singur iar la intrebarile unui scriitor rus i-a raspuns direct in ruseste. La urma nu s-a grabit si a stat de vorba cu toti cei care au venit sa ii stranga mana.
Dupa aceasta intalnire. presedintele roman l-a rugat pe Eugen Uricaru sa invite opt scriitori din toata lumea cu care sa ia masa in vila sa de la mare. Eugen Uricaru l-a inclus intre cei opt si pe Sami Michael si m-a rugat sa-i transmit invitatia. Sami Michael a profesat si meseria de hidrolog iar presedintele Romaniei este si el inginer hidrolog.
A doua zi am plecat la Bucuresti plini de impresii noi- sedimentate ca niste perle in scoici- si imbogatiti cu noi prieteni si contacte umane valoroase. Am plecat de asemenea cu sensatia ca “ daca lumea ar putea fi salvata, ar fi salvata de catre poeti” (Bernanos).

corespondenta de Riri Manor     10/12/2002


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian