Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


PRIETENII DE PE INTERNETIatĺ cĺ a venit timpul promis de a mĺ referi la articolul d-lui Andrei Codrescu publicat într-un numĺr anterior al “Observatorul”-ui. Cum am mentionat deja, articolul trata depre prietenii domniei sale, prieteni pe care autorul i-a clasificat în patru categorii: cei plecati din lumea celor vii, cei aflati departe si care-i scriu, cei aflati aproape în carne si oase si, înfine, cei de pe Internet. E drept cĺ de când dl. Codrescu a conceput aceastĺ clasificare a trecut deja mai bine de un an si, în epoca modernĺ, un an implicĺ o multime de schimbĺri, inclusiv o clasificare de prieteni ce pĺrea atunci definitivĺ. Trebuie însĺ sĺ admit cĺ anul trecut când am citit articolul, categoria de “prieteni aflati departe si care scriu” mi-a provocat nu numai nedumerire, stiind cĺ putini sunt în ziua de azi cei care scriu, dar chiar un grĺunte de gelozie, gândindu-mĺ cĺ dl. Codrescu este un privilegiat dacĺ primeste scrisori la care, cum recunoaste domnia sa, nu întotdeauna rĺspunde. Mie mi se întâmplĺ exact contrariul, scriu o multime de scrisori care rĺmân de obicei fĺrĺ rĺspuns.
Dar nu despre acesatĺ categorie aparte de prieteni vreau sĺ vorbesc, cĺci astĺzi probabil cĺ nici dl. Codrescu nu mai primeste scrisori prin postĺ ci doar mesaje electronice. Mai curând as dori sĺ mĺ refer la cealaltĺ categorie, mai modernĺ, mai cuprinzĺtoare si mai excitantĺ si anume cea a prietenilor de pe Internet. Iar pe acestia, cred eu, ar trebui sĺ-i diferentiem în alte douĺ subcategorii: cei pe care i-am cunoscut de aproape si cu care schimbĺm emailuri care înlocuiesc comunicatia telefonicĺ si cei pe care nu i-am cunoscut direct ci doar prin intermediul publicatiilor de pe Internet. Trebuie sĺ recunosc cĺ desi ultimul gen de relatii are mare cĺutare, eu am rĺmas la corepondenta pe Internet numai cu cei pe care i-am cunoscut personal. De altfel numai pe acestia i-as numi prieteni, pe ceilalti i-as înscrie mai curând în categoria de “cunostiinte de pe retea”.
Ne vom ocupa deci de prietenii pe care-i cunosc personal si cu care corespondez pe Internet, indiferent unde ar fi ei pe glob. Din pĺcate însĺ si ei s-au rĺrit. Sĺ nu fiu însĺ înteleasĺ gresit. Ei sunt numerosi, numai cĺ în ultima vreme, fie din comoditate, fie din dorinta de a comunica fĺrĺ depunerea unui efort excesiv, prietenii de pe Internet, desi animati de cele mai bune intentii, s-au transformat din “comunicatori” în simpli “forwardatari”. Nu spun cĺ glumele si povestioarele umoristice care umblĺ pe Internet n-ar fi simpatice si interesante. Nici cĺ n-as mai dori sĺ-mi fie transmise. Dar sĺ ne întelegem, aceste glume invadeazĺ prieteniile sincere asa cum cĺrtile de felicitare pre-imprimate cu texte lungi în prozĺ sau versuri si clasificate în functie de ocazii vesele sau triste, zile de nastere, vizite la spital, condoleante, multumiri pentru cadouri, felicitĺri pentru absolventi si atâtea altele, adresate toturor gradelor posibile de rudenie, toate acestea suprimĺ initiativa prietenului în chestiune de a scrie câteva cuvinte proprii. Nu spun cĺ ar fi rea ideea de a avea la îndemânĺ urĺri prefabricate, ele sunt o salvare pentru cei cu mai putin talent la scris, dar a lĺsa formule tip sĺ pĺtrundĺ în intimitatea unei pretenii înseamnĺ a o eroda pânĺ la a o distruge.
Tot asa si cu mesajele: cei mai buni prieteni, cei de la care astepti o vorbĺ, o idee, o întrebare personalĺ, parcĺ s-au molipsit de boala generalĺ a folosirii produselor gata redactate si s-au lĺsat pradĺ tentatiei forwardĺrilor. Mi s-a explicat de nenumĺrate ori cĺ aceste mesaje, desi impersonale, meritĺ atentie cĺci faptul cĺ se forwardeazĺ de la unii la altii e semn cĺ oamnii vor sĺ-si împĺrtĺseascĺ între ei bucuria unei lecturi simpatice. Foarte bine, dar cine nu preferĺ în locul acestuia un mesaj personal, un schimb de idei? Se pare cĺ de când televiziunea si computerele au pus stĺpânire pe timpul consumatorului, dialogul nu se mai poartĺ. Cum observĺ si acad. Zoe Dumitrescu Busulenga referindu-se la încetĺrea lecturii la tânĺra generatie, ”toate acestea (televizorul, jocurile electronice, n.m) contrapun cuvântul scris imaginii. Cuvântul care creeazĺ, care te strânge laolaltĺ, care fixeazĺ mintea” ……”Pe mine televizorul mĺ nĺuceste! Ce coerentĺ? Ce sĺ enunti clar dacĺ tu nu concepi, nu gândesti?! Dacĺ ti-a dispĺrut capacitatea de gândire, de reflexie, de concentrare?” Or, dacĺ noi ne risipim în loc sĺ ne concentrĺm, e clar cĺ lucreazĺ în noi niste puteri negative.” *)
Cine îsi respectĺ prietenii va ezita sĺ steargĺ mesajele forwardate fĺrĺ a le fi citit întâi, iar a interpreta aceste mesaje ca semne de fidelĺ prietenie este, cred, o eroare. Fĺrĺ îndoialĺ cĺ ne face plĺcere ca prietenii de pe Internet sĺ ne forwardeaze povestioare scurte si cu tâlc sau înstiintĺri culturale. Dar un text lung, fie el plin de umor, trimis în locul simplului “Ce mai faci, mi-e dor de tine!” pe care-l astepti de la un prieten apropiat are uneori efectul contrar scopului initial si în loc sĺ-ti facĺ plĺcere, te pune pe gânduri. Proliferarea forwardĺrilor nu-i transformĺ oare pe prietenii intimi ai expeditorului în niste simple nume pe o listĺ de adrese electronice cĺrora li se trimite simultan acelasi mesaj?
Astĺzi, desi forwardĺrile au devenit formula cea mai frecventĺ de comunicare între “prieteni”, poate cĺ am trĺi într-o lume mai bunĺ dacĺ am lĺsa cĺldura umanĺ a mesajelor personale sĺ se propage liber printre undele, chiar reci, ale electronicii.

*) Adevarul Literar si Artistic”(634), 17/09/2002, interviu consemnat de Melania Mandas Vergu.

Veronica Pavel    10/10/2002


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian