Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Istoria se repetǎ - Succesul NDP din Alberta nu va schimba fundamentul politic al Canadei

Alegerile provinciale din Alberta au adus la începutul lunii mai o schimbare politică majoră neanticipată într-o zonă traditional conservatoare: Partidul Noilor Democrati a câstigat majoritatea aruncând în ruine pe atotputernicii conservatori care au condus provincia timp de 43 de ani. Victoria a luat prin surpindere pe multi, inclusiv pe câstigători. În noaptea vitoriei, Rachel Notley, noul premier NDP, a anuntat triumfând că partidul său are 53 din cele 83 de locuri în parlament, dar că va continua dialogul politic si economic cu toti partenerii din opozitie. Asigurarea pe care a făcut-o apoi cam grăbit cum că “totul este ok” a venit imediat ca urmare a faptului că agenda NDP situată foarte la stânga centrului politic, interesele mediilor de afaceri din Alberta ar putea fi afectate si este de asteptat o perioadă de stagnare a investitiilor. Acest fapt a fost înregistrat imediat prin valorile în scădere pe pietele de capital la scurt timp după victoria NDP.

Care este importanta acestui succes pentru Canada? Desi liderul federal NDP, Thomas Mulcair, a manifestat un entuziasm urias fată de această victorie si a pus în miscare o corală de sărbătoare în holurile forului legislativ, succesul din Alberta este mai degrabă o victorie locală si nu anuntă nicidecum începtul unei povesti NDP de succes national. Recentul episod din Alberta aminteste extrem de bine era de aur în care liberalii au ajuns la putere în Ontario în anii 80. În 1985, premierul liberal ales David Peterson a scris finalul politic pentru 42 de ani de domnie conservatoare si a format guvern minoritar cu ajutorul Noilor Democrati. Pentru prima dată în istoria provinciei, noii democrati intrau în arena puterii politice. Ca si victoria întregistrată recent de Rachel Notley, cea din 1985 aducea un val de optimism si entuziasm public fată de o schimbare de proportii doritǎ, dar neasteptată. Din păcate, David Peterson a devenit rapid din cel mai popular premier, unul detestat unanim. De aceea, decizia lui de a organiza alegeri în 1990 l-a costat scaunul politic si aducerea la putere, cu majoritate de această dată, a Noilor Democrati condusi de Bob Rae, în 1990. A urmat cea mai intensǎ recesiune din istoria recentă a Canadei, care a evoluat în paralel cu un guvern NDP tot mai nepopular si vizibil diletant în ale politicii.

În Alberta, victoria înregistrată de NDP este rezultatul degringoladei politice produse în ultimii ani pe fondul bâlbâielilor politice ale Conservatorilor si pe seama greselilor comise de partidul conservator de esentă mai liberală, “Rosa Sălbatică”. Ca si Peterson în 1985, Notley a ajuns la putere după ce a reusit să pună cruce celor peste patru decenii de dominatie conservatoare si, de semenea, pe un fond de mare simpatie publică. Multi analisti s-au grăbit să facă o predictie legată de viitorul ei politic, care ar putea fi la fel de scurt ca si cel al lui Peterson. Interesant de remarcat este însă faptul că în 1990, revirimentul NDP în Onario nu a fost de lungă durată si nu a generat beneficii politice la nivel federal. O situatie similară este de asteptat si acum în Ontario. Victoria din Aberta nu va influenta dramatic votul pentru alegerile federale. Mult mai important va fi parcursul guvernamental NDP în Alberta în urmatoarele luni până la alegerile federale din octombrie. Alberta are interese economice care pot influenta întreaga Canadǎ. Dacă Rachel Notley îsi va mentine programul fiscal, politica de taxe, precum si agenda de mediu - asa cum a anuntat în campanie - atunci agenda politcă împinsă mult prea la stânga spectrului va influenta negativ votul pentru Liberalii federali si NDP si va aliena o parte din electoratul traditional de stânga. Prin urmare, conservatorii federali nu ar avea nimic de pierdut. Desi este greu de anticipat deja cum vor evolua lucrurile pentru alegerile federale din toamnă, nu este dificil de evaluat că victoria din Alberta nu este un trend de schimbare ideologică la nivel national ci, în mod clar, rezultatul unor factori politici provinciali.






Luiza Mureseanu    5/13/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian