Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Pe teme de emigratie ; Work permit

As putea să-mi prelungesc permisul de lucru?

I: Sunt de câtiva ani în Canada cu un permis de lucru. Am citit de curând în ziar că guvernul canadian nu ar mai prelungi permisele de lucru după data de 1 aprilie 2015. Sper că este o glumă de 1 aprilie! Ati putea să clarificati putin acest punct?

R: Nu există un răspuns categoric, da sau nu, în această privintă. Data de 1 aprilie 2015 este semnificativă, dar regula se aplică diferentiat în functie de ce fel de permis de lucru aveti. O să încerc să clarific putin cum este aplicată legea în diverse situatii.

Pe data de 1 aprilie 2011, Departamentul de Imigratie a emis un buletin oficial prin care limita durata permisului de lucru la patru ani. Toti cei care au avut permise de lucru anterior datei respective s-au bucurat de faptul că, indiferent de trecut, numărătoarea acestor patru ani începe cu data de 1 aprilie 2011. Deci, normal, toată lumea a început să panice înainte de 1 aprilie 2015, dată la care permisele de lucru ale celor care au început numărătoarea pe 1 aprilie 2011 vin la scadentă.

In principiu, asa este, cei care au patru ani pe data de 1 aprilie 2015, nu mai pot prelungi permisul de lucru. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că programul pentru lucrătorii străini este, asa cum a fost intentia de la început, temporar. Guvernul canadian caută să protejeze piata muncii interne, îndemnând companiile canadiene să facă tot posibilul să angajeze lucrători canadieni. Este în interesul economiei Canadei ca întreprinderile să angajeze cât mai eficient si mai complet forta de muncă locală, fără a recurge la resurse din afară. Este un fapt cunoscut că, în foarte multe situatii, mai ales în cazul companiilor mici, unde lucrătorii străini la care se face apel sunt rude sau prieteni ai proprietarilor de companie, este folosit acest program pentru a ajuta rudele sau prietenii, pentru a le da sansa să ajungă în Canada si ulterior să aplice pentru rezidentă permanentă.

Limitarea în timp este de asemenea justificată prin faptul că, persoanele care au lucrat deja de patru ani în Canada, au avut timp suficient să acumuleze experienta de lucru canadiană, cerută pentru a aplica pentru rezidentă permanentă sub programul de experientă canadiană. In acelasi timp, companiile au avut tot timpul necesar să angajeze canadieni care să învete meseria respectivă de la lucrătorii străini angajati temporar, tocmai pentru a transfera cunostintele lor canadienilor.

Această lege are numeroase exceptii. De aceea, situatia nu este chiar asa de neagră precum pare la prima vedere. Trebuie mentionat că legea prevede că, după patru ani de lucru în Canada, muncitorii străini trebuie să plece din Canada si se pot întoarce din nou, cu un alt permis de lucru, numai după patru ani de pauză.

Exceptiile principale, pentru care regula de patru ani nu se aplică, se referă la următoarele categorii de lucrători:
1. Lucrătorii străini care au pozitii în categoriile NOC 0 si A (pozitii de manageri si profesionisti, pozitii care cer o educatie la nivel de universitate). Acest lucru este foarte important deoarece sunt foarte multi lucrători străini care ocupă astfel de pozitii, si care nu sunt limitati de această regulă.
2. Lucrătorii străini care au studiat în Canada si se bucură de un permis de lucru care se acordă studentilor, după terminarea programului de studii, si care poate să fie valabil de la un an până la trei ani. Lucrătorii aflati în Canada sub această categorie (post-graduate work permits - PGWP) nu sunt în pericol să fie trimisi acasă. Însă, ei vor trebui să-si mentină statutul în Canada, sub un program sau altul, deoarece după terminarea acestui permis, se aplică alte reguli de obtinere de permise de lucru. PGWP nu se poate prelungi.
3. Sotii/sotiile cu copiii lor nu sunt afectati de această lege dacă partenerii lor ocupă o pozitie de lucru în categoriile NOC 0 si A (calificare înaltă). După cum stim, sotii/sotiile celor care au un permis de lucru pot obtine un permis de lucru deschis, pot lucra oriunde, nu sunt legati de o anumită companie si pozitiile lor nu trebuie să se încadrează in NOC 0 sau A. Deci, aceste persoane, cu parteneri în functiile descrise mai sus, nu trebuie să se conformeze regulii de patru ani.

Mai sunt si alte exceptii, dar acestea sunt cele mai importante, pentru o clarificare imediată. Sper că dvs. (sau sotia/sotul dvs., dacă sunteti căsătorit/căsătorită), vă încadrati într-o categorie de exceptie si vă veti putea continua lucrul aici. Un sfat: cei care au acumulat destulă experientă ar trebui să aplice pentru rezidentă permanentă imediat ce satisfac cerintele programului. Vă doresc succes!

Mihaela Boeriu este consultant de imigratie si practică în acest domeniu din 1993. Puteti trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela.boeriu@gmail.com.
Răspunsurile date sunt generale si nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultati un specialist în emigratie canadiană.





Mihaela Boeriu mihaela.boeriu@gmail.com.    4/19/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian