Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Primavara si martisorul

S-a dus si luna februarie...mai intoarcem o fila din calendar...si a venit primavara!
Chiar daca mai zboara fulgi de zapada pe alocuri, chiar daca frigul te face sa mergi zgribulit, chiar daca ploaia rece si biciuitoare nu se opreste, in momentul in care iti legi snurul alb-rosu, la incheietura mainii, sau iti pui darul primit, de la cineva drag, intr-un loc special, ceva se schimba, ceva iti da o speranta, ceva te bucura si te face fericit.

Chiar dacă suntem tarati de viata, voit sau nu, prin griji si necazuri, prin vartejuri si furtuni sufletesti, nu putem sa nu observam ca primavara este după colt….....
Romanii sarbatoresc inceputul primaverii la 1 martie, luna care purta numele zeului Marte, ocrotitor al campului si al turmelor, zeu ce personifica renasterea naturii.
1 martie este ziua cand martisorul, ca un talisman menit sa poarte noroc, este oferit sau primit cu dragoste, insotit de urari de bine, sanatate.

1 martie este de neconceput fara imaginea Babei Dochia. Conform legendei, se spune ca batrana purta noua cojoace, pe care a inceput sa si le scoata la inceputul lunii martie, fapt ce a provocat schimbari ale vremii. Zilele insorite au fost deseori urmate de ploaie si ocazional chiar de lapovita. Mitul ne spune de asemenea ca, Baba Dochia a avut trei momente speciale, marcate astfel: 1 martie: timpul dedicat insamantarii de primavara, 2 martie: ziua muncii de vara; 3 martie: reprezentand secerisul de toamna. In functie de modul in care evolueaza vremea in aceste trei zile, putem stii cu certitudine cum va fi timpul in cele trei anotimpuri amintite.

Tot incepand cu luna martie, primavara vine cu raze de soare calde si jucause, cu splendoare de culori pastelate, revarsata din miile de buchetele pline de gingasie: un regal pentru ochi si o mare binecuvantare a Domnului.
In fiecare an ma bucur cand zaresc primii ghiocei, gingasele zambile sau branduse, un trifoi cu patru foi si multe alte flori ce se inalta, curajoase din pamanul inca reavan.
Apoi….. bucuroasa sunt cand, in fiecare an, in luna martie, astept sa culeg “trufandalele” urzici . Odată culese aduc in casa primavara. Cu mirosul lor proaspat si iute, aduc in casa un dor de tara, aduc in casa un pic de sanatate si o nota buna de la cei ce nu le stiau gustul.

Ce imi doresc eu la acest inceput de sezon, este ca tot anul sa fiu calda in suflet, ca primavara, chiar daca afara ploua, sa rad chiar dacă sufletul imi plange, sa mai cred, chiar dacă sunt inselata, sa ma ridic, chiar dacă sunt doborata, sa o iau de la inceput, asa cum si Craiasa Primaverii isi incepe creatia an de an, proaspata si mereu in¬floritoare. Linistea si sentimentele pozitive sunt sugerate de acest inceput de primavara care ma inspira si la alte inceputuri si incercari cat mai reusite.

Asa cum luna martie este un nou inceput de primavara, si pentru voi poate fi un nou inceput de sperante, vise, reusite si împliniri, chiar daca in acest an, in jur nu mai este totul atat de "colorat".
Cu toti stim ca frumusetea vine din noi si ca privirea senina, luminoasa, imprastie lumina si in sufletul celui de alaturi.
Asta vă doresc si voua, dragi redactori si cititori ai acestui minunata pubkicatie Observatorulr; sa imprastiati fericire si bucurie celor din jur, sa fiti sanatosi, sa fiti in ton cu pajistile si copacii care vor fi in curand inverziti si in floare.
Reinnoiti-va si bucurati-va!

Vancouver / 1 martie


Dorina Cornelia Aldea     3/1/2015


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian