Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestinã
Note de carierã
Condeie din diasporã
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouã
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastrã
Traditii
Limba noastrã
Lumea în care trãim
Pagini despre stiintã si tehnicã
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivã 2019
Articole Arhivã 2018
Articole Arhivã 2017
Articole Arhivã 2016
Articole Arhivã 2015
Articole Arhivã 2014
Articole Arhivã 2013
Articole Arhivã 2012
Articole Arhivã 2011
Articole Arhivã 2010
Articole Arhivã 2009
Articole Arhivã 2008
Articole Arhivã 2007
Articole Arhivã 2006
Articole Arhivã 2005
Articole Arhivã 2004
Articole Arhivã 2003
Articole Arhivã 2002


IN MEMORIAM - PIERRE ELLIOTT TRUDEAUIN MEMORIAM - PIERRE ELLIOTT TRUDEAU

PIERRE ELLIOTT TRUDEAU s-a nascut la Montréal în ziua de 18 Octombrie 1919, pe str.Durocher, în apropiere de cartierul Outremont. Tatal sau Jean-Charles Émile Trudeau, descendent dintr-o familie de fermieri, dupa ce a urmat studii universitare, s-a lansat în afaceri fondînd în 1927" Asociatia de automobilisti din Montréal", care numara 15.000 membri si 30 statiuni de serviciu. Mama sa Grace Elliott, descendenta dintr-o veche familie scotiana. Grace Elliott va transmite fiului sau, gustul pentru arta si litere, precum si al aventurii, bineînteles în sens pozitiv.
Pierre Elliott Trudeau - este al doilea dintre cei 3 frati. De cînd a venit pe lume, a evoluat într-un mediu care pe de o parte era francofon, pe de alta anglofon, limbi pe care le folosea cu multa usurinta atît în familie, cît si la scoala. În 1940 obtine un Bacalaureat în arte la colegiul Jean-de-Brébeuf din Montréal, în 1943 obtine licenta în Drept si este acceptat în Baroul din provincia Québec. În 1944 obtine un Doctorat în stiinte politice la Universitatea din Harvard, în 1946 urmeaza studii de perfectionare în Drept si Stiinte Politice si Economice la Paris si London School of Economics. În 1948 efectueaza un voyage în jurul lumii, revine în 1949 si devine functionar la Consiliul privat la Ottawa, aceasta în urma refuzului Universitatii din Montréal de a-l angaja ca profesor. În acelas an a avut loc greva muncitorilor de la Asbestos, în cursul careia primul ministru al timpului DUPLESSIS a trimis la Sûreté provinciale, contra a 5.000 minieri. În 1951 Trudeau practica dreptul muncitoresc si dreptul public la Québec si totodata devine fondatorul si unul din directorii revistei CITÉ LIBRE. În 1952 paraseste functiunea publica federala. În 1961profesor de Drept constitutional la Univ.din Montréal, 1965 deputat de Mont-Royal la Camera comunelor, 1966 secretar parlamentar al primului ministru Pearson, 1967 ministru al Justitiei si procuror general al Canadei. În 6 aprilie 1968 este ales sef al Partidului liberal al Canadei ca urmare a demisiei primului ministru Lester Pearson, iar în 20 Aprilie al aceluias an, depune juramînt ca prim-ministru al CANADEI. În 4 Martie 1971 Pierre Elliott Trudeau la vîrsta de 52 ani se casatoreste pentru prima oara, cu Margaret Sinclair (23 ani), casatorie ce a avut loc în intimitate, la Vancouver. Între anii 1971-1973 se nasc cei trei fii, anume Justin, Sacha si Michel, care moare într'un nefericit accident de sky în anul 1998 la vîrsta de numai 23 ani, datorita unei avalanse în parcul glacial Kokanee din Colombie Britanique.
În mai 1977 Pierre Trudeau si Margaret, se separa. În Mai 1979 Partidul liberal al lui Trudeau pierde cu ocazia alegerilor generale federale, iar în Noiembrie 1979 Trudeau demisioneaza, cu amaraciune, din postul de Sef al Partidului liberal. În Decembrie al aceluias an, Pierre Trudeau revine asupra demisiei si în februarie 1980 formeaza un guvern majoritar. În 20 Mai 1980 are loc la Québec, primul referendum privitor la suveranitate, care se soldeaza cu o victorie a NON. Pe 2 Octombrie 1980 Pierre Trudeau anunta modificarea pe care intentioneaza s-o aduca Constitutiei în eventualitatea repatrierei acesteia. În Septembrie 1981, Curtea Suprema a Canadei recunoaste legalitatea amendamentelor constitutionale propuse. În 5 Noiembrie 1981, la Ottawa, o întelegere are loc între primul ministru Trudeau si cei noua prim-ministri provinciali, privitor la modificarile Constitutiei, înainte de repatriere; singur primul ministru al Québec-ului René Lévesque se opune, invocînd ca obiectivul nu va ameliora situatia Canadei.

ÎN 17 APRILIE 1982 - CONSTITUTIA ESTE REPATRIATA ÎN PREZENTA REGINEI ELISABETH II, SI PIERRE ELLIOTT TRUDEAU INTERCALEAZA SI LA CHARTE CANADIENNE DES DROITS ET LIBERTÉS.
De-a lungul noptii de 4 spre 5 Noiembrie 1982, Trudeau a obtinut sprijinul tuturor provinciilor cu exceptia Québecului, caruia de fapt nici nu i-a cerut sprijinul, pentru ca cunostea deja raspunsul, iar Lévesque s-a remis dificil datorita acestei "tradari".

ÎN OCHII OAMENILOR, REPATRIEREA CONSTITUTIEI REPREZINTA REALIZAREA CEA MAI IMPORTANTA A CARIERII POLITICE A LUI PIERRE ELLIOTT TRUDEAU. PENTRU EL A FOST ULTIMA ÎNTARIRE A FEDERALISMULUI CANADIAN.
Pe o seara rece din Februarie 1984, Pierre Elliott Trudeau plimbnîndu-se pe strazile înzapezite ale Ottawei decide ca era timpul pentru el de a parasi politica. A lasat în urma lui o tara foarte îndatorata, la fel ca si cei 19 ani de domnie politica.
În 1983 întreprinde o misiune de pace în strainatate, iar la 29 Februarie 1984 se retrage din politica si divorteaza de asemenea de sotia sa.
Vreau sa adaug la aceasta perioada de mari divergente politice dintre provinciile anglofone si Québec, (unele dintre ele terminîndu-se chiar cu varsari de sînge, care nu este cazul sa le mai reamintesc, fiind prea dureroase), între Pierre Trudeau si guvernul din Québec, dar care nici în zilele noastre nu sunt aplanate. Dimpotriva, manifestarile sunt vizibile pentru toata Canada, deoarece pe 4 Octombrie a.c., cînd Canada a primit pentru a 20-a oara VIZITA REGALA A REGINEI ELISABETH II, cu ocazia JUBILEULUI DE AUR A 50 ANI DE DOMNIE A REGINEI, SEFUL STATULUI CANADIAN, PRECUM SI SEFUL COMMONWEALTH-ului, care cuprinde 54 de tari, inclusiv Canada - Guvernul Québec s-a opus la vizita MAJESTATII SALE în provincia Québec, dar nici nu a trimis un reprezentant la sosirea REGINEI ELISABETH II însotita de Alteta Sa Regala Printul Filip, care au aterizat pe aeroportul teritoriului NUNAVUT - la Iqaluit, teritoriu recunoscut în 1999 ca apartinînd autohtonilor, inuitii. Acest teritoriu îndepartat ce ocupa 1/5 din teritoriul Canadian, este de 2 ori mai mare decît Franta, cu numai 6.000 locuitori, au facut o primire calduroasa si plina de emotii OASPETILOR REGALI, la care Majestatile lor au raspuns cu multa caldura. Vizita regala continua pe teritoriul canadian si va dura 11 zile, timp în care vor fi vizitate si alte provincii anglofone, ultima zi fiind în capitala Canadei - Ottawa.

Am trecut în revista viata de studii si politica întreprinsa de Pierre Elliott Trudeau, dar nu vreau sa ignorez unele aspecte, care poate vor interesa pe cititori. În primul rînd de ce numele de ELLIOTT? Dupa moartea tatalui sau la vîrsta de 47 ani, cel care a transmis fiului dragostea pentru disciplina, placerea de a vorbi, citi si a se exprima liber, tînarul Trudeau a tinut sa adauge la numele tatalui si cel al mamei - ELLIOTT, nume care pe unii colegi studenti si mai tîrziu si alte persoane îl tachinau, de multe ori spunînd ca nu face parte din Québec...glume si atacuri de tinerete, care pe Trudeau uneori îl amuzau, alteori îl enervau si lua masuri...uneori trecînd chiar la atac - Boxînd. Replica lui Pierre Elliott Trudeau àpropos de nume era: "Mon nom est un nom québecois, mais en même temps canadien. Tel est mon nom". (cit.biogr.). Trudeau a fost un personaj care iesea din comun. Elev în mediu burghez canadian francez din Outremont, ducea de fapt o viata de singuratec. Întotdeauna spunea ca: "Parintii mei erau foarte stricti cu mine în ceea ce privesc banii. Nu primeam mai mult decît cei care aveau venituri minime".(tr.aut.) A fost un student stralucitor, dar si pretentios. Era un cercetas pentru tara sa, un globe trotter neobosit, explorînd toate nedreptatile lumii - iar în cursul acestor peripluri gîndirea lui politica s-a dezvoltat. În 1949, interesul lui Pierre Trudeau pentru politica nu a fost înca marcat. Dar în cursul celor 19 ani care au urmat, numeroasele influente ale anturajului si angajamentele profesionale, îl vor conduce, aproape fara voia lui sa devina candidat pentru a guverna tara. Putem spune ca ultimul discurs pe care Trudeau l-a tinut - discursuri care le prezenta cu pasiune si nu respecta deloc textele redactate de functionari - oratorul se departa de la lectura si improviza, inteligenta îi permitea... Mai mult ca oricînd, atacul ca leader al guvernului si sef al Partidului liberal, el concentreaza toate energia asupra a patru teme si anume: REFERENDUM-ul, PROBLEMA ENERGIEI SI ECONOMIEI SI REFORMA CONSTITUTIONALA. Pierre Trudeau stia ca se angajeaza în ultimul round, si se retrage oficial din arena politica în 1984.
Acest barbat a facut obiectul fenomenului de "trudeaumanie", care a încîntat cu prezenta sa anticonformista din anii '60. Au existat fel de fel de rumori privitor la viata intima, dar cele mai multe neadevarate. Este drept, era un barbat curtenitor, foarte agreabil atît în societatile înalte, dar si cu oamenii de rînd, la fel de comunicativ, iubea natura, sportul canoë în special, sport initiat chiar de Grace ELLIOTT, un om inteligent, cultivat, solicitat în toate împrejurarile. Ma aflam înca în tara mea de origine, si ori de cîte ori aveam ocazia sa intru în posesia revistei Paris Match în care citeam articole si vedeam fotografii, era o adevarata încîntare, iar cînd a aparut vestea trista cu separarea de Margaret si apoi divortul, ma întrebam, de ce oare acea sotie nu a stiut sa-l pretuiasca? Greu de raspuns...
Odata trecut în retragere, la 20 Septembrie 1984, intra în serviciul Cabinetului de avocati HEENAN BLAIKIE, ca avocat-consilier. Se instaleaza definitiv la Montréal într-o minunata casa situata pe Ave.des Pins, casa în styl art déco, construita de arthitectul Ernest Cormier si de asemenea construieste un chalet la Saint-Adolph-d'Howard. Dispunînd de mai mult timp liber se consacra vechilor pasiuni care-l atrageau si anume viata în aer liber, canoë, ski si plonjeul sous-marine. A consacrat de asemenea mult timp baietilor. El a fost pentru fiii lui, cum tatal sau a fost pentru el - un tata iubitor si atent. Iesirea efectiva din arena politica nu l-a oprit sa mentina relatii cu ambasadori, oameni de stat, avocati care veneau sa-l consulte si alte personalitati mondiale. A primit multe titluri onorifice pentru actiunile politice. A fost propus pentru Premiul Nobel al pacii în 1984, si a primit Premiul Albert Einstein pentru pacea internationala. În 1985 a primit insigna ORDRE DU CANADA, în acelas an a facut o vizita lui Gorbatchev. Din cînd în cînd, vizita campusuri universitare cu scopul unor seminarii, dar departe de camera mediilor de informare. Singurele doua "veritabile" iesiri politice au fost cu ocazia Acordului de la Lac Meech în 1990 si a celui de la Charlottetown, iar în 1992, chestiunea constitutionala fiind aceia care l-a preocupat cel mai mult. În 1993, publica MEMORIILE POLITICE si participa la o filmare pentru televiziune privitor la viata lui, înregistrare pe care o am si care reprezinta un fel de TESTAMENT.
Cu ocazia împlinirii vîrstei de 80 de ani în 18 Octombrie 1999, Primul Ministru al Canadei Jean CHRÉTIEN, a organizat un "diner privé" în onoarea sa la Ottawa. În Ianuarie 2000, Pierre Elliott Trudeau a fost spitalizat datorita unei pneumonii, maladie care l-a slabit, totusi continuînd sa fie prezent în colectivul de avocati. În 27 Iulie, a trebuit sa renunte de a mai fi activ, starea sanatatii agravîndu-se cu diverse complicatii. În propria-i locuinta din Montréal Ave.des Pins, înconjurat de cei care-l iubeau, strict familia, PIERRE ELLIOTT TRUDEAU trece în eternitate la 28 Septembrie 2000, LASÎND ÎN DOLIU O NATIUNE - NATIUNEA SA, ANGLOFONA SI FRANCOFONA .
OMAGIUL UNEI TARI INTREGI ADUS MARELUI DISPARUT, DUPA O VIATA TRAITA INTENS SI SUB PROIECTOARE, S-A ÎNCHEIAT CU MARE TRISTETE SI ADMIRATIE ÎN PREZENTA A MII DE OAMENI CARE AU VRUT SA-I ADUCA UN ULTIM OMAGIU.
PIERRE ELLIOTT TRUDEAU A FOST UN SEF DE STAT, DAR CU UN INSTINCT PARINTESC TRANSMIS DE PARINTI.


Venera E.DUMITRESCU-STAIA


IN MEMORIAM - PIERRE ELLIOTT TRUDEAU

PIERRE ELLIOTT TRUDEAU s-a nascut la Montréal în ziua de 18 Octombrie 1919, pe str.Durocher, în apropiere de cartierul Outremont. Tatal sau Jean-Charles Émile Trudeau, descendent dintr-o familie de fermieri, dupa ce a urmat studii universitare, s-a lansat în afaceri fondînd în 1927" Asociatia de automobilisti din Montréal", care numara 15.000 membri si 30 statiuni de serviciu. Mama sa Grace Elliott, descendenta dintr-o veche familie scotiana. Grace Elliott va transmite fiului sau, gustul pentru arta si litere, precum si al aventurii, bineînteles în sens pozitiv.
Pierre Elliott Trudeau - este al doilea dintre cei 3 frati. De cînd a venit pe lume, a evoluat într-un mediu care pe de o parte era francofon, pe de alta anglofon, limbi pe care le folosea cu multa usurinta atît în familie, cît si la scoala. În 1940 obtine un Bacalaureat în arte la colegiul Jean-de-Brébeuf din Montréal, în 1943 obtine licenta în Drept si este acceptat în Baroul din provincia Québec. În 1944 obtine un Doctorat în stiinte politice la Universitatea din Harvard, în 1946 urmeaza studii de perfectionare în Drept si Stiinte Politice si Economice la Paris si London School of Economics. În 1948 efectueaza un voyage în jurul lumii, revine în 1949 si devine functionar la Consiliul privat la Ottawa, aceasta în urma refuzului Universitatii din Montréal de a-l angaja ca profesor. În acelas an a avut loc greva muncitorilor de la Asbestos, în cursul careia primul ministru al timpului DUPLESSIS a trimis la Sûreté provinciale, contra a 5.000 minieri. În 1951 Trudeau practica dreptul muncitoresc si dreptul public la Québec si totodata devine fondatorul si unul din directorii revistei CITÉ LIBRE. În 1952 paraseste functiunea publica federala. În 1961profesor de Drept constitutional la Univ.din Montréal, 1965 deputat de Mont-Royal la Camera comunelor, 1966 secretar parlamentar al primului ministru Pearson, 1967 ministru al Justitiei si procuror general al Canadei. În 6 aprilie 1968 este ales sef al Partidului liberal al Canadei ca urmare a demisiei primului ministru Lester Pearson, iar în 20 Aprilie al aceluias an, depune juramînt ca prim-ministru al CANADEI. În 4 Martie 1971 Pierre Elliott Trudeau la vîrsta de 52 ani se casatoreste pentru prima oara, cu Margaret Sinclair (23 ani), casatorie ce a avut loc în intimitate, la Vancouver. Între anii 1971-1973 se nasc cei trei fii, anume Justin, Sacha si Michel, care moare într'un nefericit accident de sky în anul 1998 la vîrsta de numai 23 ani, datorita unei avalanse în parcul glacial Kokanee din Colombie Britanique.
În mai 1977 Pierre Trudeau si Margaret, se separa. În Mai 1979 Partidul liberal al lui Trudeau pierde cu ocazia alegerilor generale federale, iar în Noiembrie 1979 Trudeau demisioneaza, cu amaraciune, din postul de Sef al Partidului liberal. În Decembrie al aceluias an, Pierre Trudeau revine asupra demisiei si în februarie 1980 formeaza un guvern majoritar. În 20 Mai 1980 are loc la Québec, primul referendum privitor la suveranitate, care se soldeaza cu o victorie a NON. Pe 2 Octombrie 1980 Pierre Trudeau anunta modificarea pe care intentioneaza s-o aduca Constitutiei în eventualitatea repatrierei acesteia. În Septembrie 1981, Curtea Suprema a Canadei recunoaste legalitatea amendamentelor constitutionale propuse. În 5 Noiembrie 1981, la Ottawa, o întelegere are loc între primul ministru Trudeau si cei noua prim-ministri provinciali, privitor la modificarile Constitutiei, înainte de repatriere; singur primul ministru al Québec-ului René Lévesque se opune, invocînd ca obiectivul nu va ameliora situatia Canadei.

ÎN 17 APRILIE 1982 - CONSTITUTIA ESTE REPATRIATA ÎN PREZENTA REGINEI ELISABETH II, SI PIERRE ELLIOTT TRUDEAU INTERCALEAZA SI LA CHARTE CANADIENNE DES DROITS ET LIBERTÉS.
De-a lungul noptii de 4 spre 5 Noiembrie 1982, Trudeau a obtinut sprijinul tuturor provinciilor cu exceptia Québecului, caruia de fapt nici nu i-a cerut sprijinul, pentru ca cunostea deja raspunsul, iar Lévesque s-a remis dificil datorita acestei "tradari".

ÎN OCHII OAMENILOR, REPATRIEREA CONSTITUTIEI REPREZINTA REALIZAREA CEA MAI IMPORTANTA A CARIERII POLITICE A LUI PIERRE ELLIOTT TRUDEAU. PENTRU EL A FOST ULTIMA ÎNTARIRE A FEDERALISMULUI CANADIAN.
Pe o seara rece din Februarie 1984, Pierre Elliott Trudeau plimbnîndu-se pe strazile înzapezite ale Ottawei decide ca era timpul pentru el de a parasi politica. A lasat în urma lui o tara foarte îndatorata, la fel ca si cei 19 ani de domnie politica.
În 1983 întreprinde o misiune de pace în strainatate, iar la 29 Februarie 1984 se retrage din politica si divorteaza de asemenea de sotia sa.
Vreau sa adaug la aceasta perioada de mari divergente politice dintre provinciile anglofone si Québec, (unele dintre ele terminîndu-se chiar cu varsari de sînge, care nu este cazul sa le mai reamintesc, fiind prea dureroase), între Pierre Trudeau si guvernul din Québec, dar care nici în zilele noastre nu sunt aplanate. Dimpotriva, manifestarile sunt vizibile pentru toata Canada, deoarece pe 4 Octombrie a.c., cînd Canada a primit pentru a 20-a oara VIZITA REGALA A REGINEI ELISABETH II, cu ocazia JUBILEULUI DE AUR A 50 ANI DE DOMNIE A REGINEI, SEFUL STATULUI CANADIAN, PRECUM SI SEFUL COMMONWEALTH-ului, care cuprinde 54 de tari, inclusiv Canada - Guvernul Québec s-a opus la vizita MAJESTATII SALE în provincia Québec, dar nici nu a trimis un reprezentant la sosirea REGINEI ELISABETH II însotita de Alteta Sa Regala Printul Filip, care au aterizat pe aeroportul teritoriului NUNAVUT - la Iqaluit, teritoriu recunoscut în 1999 ca apartinînd autohtonilor, inuitii. Acest teritoriu îndepartat ce ocupa 1/5 din teritoriul Canadian, este de 2 ori mai mare decît Franta, cu numai 6.000 locuitori, au facut o primire calduroasa si plina de emotii OASPETILOR REGALI, la care Majestatile lor au raspuns cu multa caldura. Vizita regala continua pe teritoriul canadian si va dura 11 zile, timp în care vor fi vizitate si alte provincii anglofone, ultima zi fiind în capitala Canadei - Ottawa.

Am trecut în revista viata de studii si politica întreprinsa de Pierre Elliott Trudeau, dar nu vreau sa ignorez unele aspecte, care poate vor interesa pe cititori. În primul rînd de ce numele de ELLIOTT? Dupa moartea tatalui sau la vîrsta de 47 ani, cel care a transmis fiului dragostea pentru disciplina, placerea de a vorbi, citi si a se exprima liber, tînarul Trudeau a tinut sa adauge la numele tatalui si cel al mamei - ELLIOTT, nume care pe unii colegi studenti si mai tîrziu si alte persoane îl tachinau, de multe ori spunînd ca nu face parte din Québec...glume si atacuri de tinerete, care pe Trudeau uneori îl amuzau, alteori îl enervau si lua masuri...uneori trecînd chiar la atac - Boxînd. Replica lui Pierre Elliott Trudeau àpropos de nume era: "Mon nom est un nom québecois, mais en même temps canadien. Tel est mon nom". (cit.biogr.). Trudeau a fost un personaj care iesea din comun. Elev în mediu burghez canadian francez din Outremont, ducea de fapt o viata de singuratec. Întotdeauna spunea ca: "Parintii mei erau foarte stricti cu mine în ceea ce privesc banii. Nu primeam mai mult decît cei care aveau venituri minime".(tr.aut.) A fost un student stralucitor, dar si pretentios. Era un cercetas pentru tara sa, un globe trotter neobosit, explorînd toate nedreptatile lumii - iar în cursul acestor peripluri gîndirea lui politica s-a dezvoltat. În 1949, interesul lui Pierre Trudeau pentru politica nu a fost înca marcat. Dar în cursul celor 19 ani care au urmat, numeroasele influente ale anturajului si angajamentele profesionale, îl vor conduce, aproape fara voia lui sa devina candidat pentru a guverna tara. Putem spune ca ultimul discurs pe care Trudeau l-a tinut - discursuri care le prezenta cu pasiune si nu respecta deloc textele redactate de functionari - oratorul se departa de la lectura si improviza, inteligenta îi permitea... Mai mult ca oricînd, atacul ca leader al guvernului si sef al Partidului liberal, el concentreaza toate energia asupra a patru teme si anume: REFERENDUM-ul, PROBLEMA ENERGIEI SI ECONOMIEI SI REFORMA CONSTITUTIONALA. Pierre Trudeau stia ca se angajeaza în ultimul round, si se retrage oficial din arena politica în 1984.
Acest barbat a facut obiectul fenomenului de "trudeaumanie", care a încîntat cu prezenta sa anticonformista din anii '60. Au existat fel de fel de rumori privitor la viata intima, dar cele mai multe neadevarate. Este drept, era un barbat curtenitor, foarte agreabil atît în societatile înalte, dar si cu oamenii de rînd, la fel de comunicativ, iubea natura, sportul canoë în special, sport initiat chiar de Grace ELLIOTT, un om inteligent, cultivat, solicitat în toate împrejurarile. Ma aflam înca în tara mea de origine, si ori de cîte ori aveam ocazia sa intru în posesia revistei Paris Match în care citeam articole si vedeam fotografii, era o adevarata încîntare, iar cînd a aparut vestea trista cu separarea de Margaret si apoi divortul, ma întrebam, de ce oare acea sotie nu a stiut sa-l pretuiasca? Greu de raspuns...
Odata trecut în retragere, la 20 Septembrie 1984, intra în serviciul Cabinetului de avocati HEENAN BLAIKIE, ca avocat-consilier. Se instaleaza definitiv la Montréal într-o minunata casa situata pe Ave.des Pins, casa în styl art déco, construita de arthitectul Ernest Cormier si de asemenea construieste un chalet la Saint-Adolph-d'Howard. Dispunînd de mai mult timp liber se consacra vechilor pasiuni care-l atrageau si anume viata în aer liber, canoë, ski si plonjeul sous-marine. A consacrat de asemenea mult timp baietilor. El a fost pentru fiii lui, cum tatal sau a fost pentru el - un tata iubitor si atent. Iesirea efectiva din arena politica nu l-a oprit sa mentina relatii cu ambasadori, oameni de stat, avocati care veneau sa-l consulte si alte personalitati mondiale. A primit multe titluri onorifice pentru actiunile politice. A fost propus pentru Premiul Nobel al pacii în 1984, si a primit Premiul Albert Einstein pentru pacea internationala. În 1985 a primit insigna ORDRE DU CANADA, în acelas an a facut o vizita lui Gorbatchev. Din cînd în cînd, vizita campusuri universitare cu scopul unor seminarii, dar departe de camera mediilor de informare. Singurele doua "veritabile" iesiri politice au fost cu ocazia Acordului de la Lac Meech în 1990 si a celui de la Charlottetown, iar în 1992, chestiunea constitutionala fiind aceia care l-a preocupat cel mai mult. În 1993, publica MEMORIILE POLITICE si participa la o filmare pentru televiziune privitor la viata lui, înregistrare pe care o am si care reprezinta un fel de TESTAMENT.
Cu ocazia împlinirii vîrstei de 80 de ani în 18 Octombrie 1999, Primul Ministru al Canadei Jean CHRÉTIEN, a organizat un "diner privé" în onoarea sa la Ottawa. În Ianuarie 2000, Pierre Elliott Trudeau a fost spitalizat datorita unei pneumonii, maladie care l-a slabit, totusi continuînd sa fie prezent în colectivul de avocati. În 27 Iulie, a trebuit sa renunte de a mai fi activ, starea sanatatii agravîndu-se cu diverse complicatii. În propria-i locuinta din Montréal Ave.des Pins, înconjurat de cei care-l iubeau, strict familia, PIERRE ELLIOTT TRUDEAU trece în eternitate la 28 Septembrie 2000, LASÎND ÎN DOLIU O NATIUNE - NATIUNEA SA, ANGLOFONA SI FRANCOFONA .
OMAGIUL UNEI TARI INTREGI ADUS MARELUI DISPARUT, DUPA O VIATA TRAITA INTENS SI SUB PROIECTOARE, S-A ÎNCHEIAT CU MARE TRISTETE SI ADMIRATIE ÎN PREZENTA A MII DE OAMENI CARE AU VRUT SA-I ADUCA UN ULTIM OMAGIU.
PIERRE ELLIOTT TRUDEAU A FOST UN SEF DE STAT, DAR CU UN INSTINCT PARINTESC TRANSMIS DE PARINTI.


Venera E.DUMITRESCU-STAIA     10/9/2002


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian