Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Magia Culorilor (110) - Remembrance Day si Macul Rosu

Ziua de 11 noiembrie a fiecarui an semnifica Remembrance Day (Ziua Memoriei), in memoria celor care au cazut in primul si al doilea Razboi Mondial În acest an 11 noiembrie marchează cea de a 96-a aniversare a armistițiului care a pus capăt Primului Război Mondial (1914-1918) ; acest razboi a schimbat la acea vreme viitorul țărilor și continentelor, , timp in care au murit sau au fost raniti aproape 30 de milioane de militari, si au fost dezmembrate unele dintre cele mai mari imperii ale lumii.

In anul 1918, dupa patru ani de lupte crancene, in luna a unsprezecea (noiembrie), in a unsprezecea zi la ora unsprezece s-a oprit in toata Europa, primul razboi mondial. In dimineata acelei zilei, in padurea "Compiegne" din Franta, intr-un vagon de cale ferata a fost semnat un armistitiu, iar dupa sase ore, exact la ora 11 a fost declarat in mod oficial sfarsitul razboiului. Prima zi de comemorare a victimelor de razboi a fost sarbatorita un an mai tarziu, in 1919 in Marea Britanie si in alte tarile din “Commonwealth” britanic. Sarbatoarea initiala a fost numita Ziua Armistitiului si a fost sarbatorita pentru comemorarea evenimentelor razboiului. Dupa sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial, in anul 1945, Ziua Armistitiului (Armistice Day) a fost redenumita in Ziua Memoriei (Remembrance Day).

Simbolul Remembrance Day este Macul Rosu ce este prins in piept ca semn de pretuire pentru cei disparuti. Acest simbol se explica prin faptul ca macului ii place terenul plat, de campie, lucru ce a fost observat in secolul 19 cand in timpul razboaielor napoleoniene pe terenul unde au fost ingropati soldatii morti, au crescut multi maci de culoare rosie. Medicul militar canadian John McCrae i-a observat in nordul Frantei si in Flandra si i-a descris poetic in poemul "In Flanders Fields", bine cunoscut si in zilele noastre, macii fiind alesi pentru a portretiza sacrificiul nepretuit al colegilor sai morti. De atunci, macul a devenit un simbol al celor care au murit in Primul Razboi Mondial si in razboaiele ulterioare, un simbol la nivel internațional de aducere aminte a celor căzuți pe front.

Macii din plastic folositi pentru pomenirea victimelor de razboi sunt creati de frantuzoaica Guerin ; acestia sunt în general înmânati gratuit, dar de multe ori o donație voluntară este binevenita în schimb. Macul este purtat pe reverul stang, si cât mai aproape de inima. Actualul mac a fost fabricat din anul 1922, inițial sub egida Departamentului de soldați Civil Recrearea si până în 1996, materialul de mac a fost fabricat la atelierele Veterans Affairs Canada. Fondurile stranse sunt folosite pentru a sprijini membrii unor comunitati ex-service care au nevoie, pentru a finanța procurarea de aparate medicale si de cercetare, servicii la domiciliu, facilitati de ingrijire si numeroase alte scopuri de care beneficiază veteranii.
Au existat insa si maci albi, alesi in 1933 ca un simbol de pace si sfarsitul tuturor razboaielor si a fost purtat in ziua Armistitiului, dar nu pentru mult timp deoarece multi veterani considerau ca acestia afectau simbolul macilor rosii care simbolizau sangele varsat.

În Canada Remembrance Day este o sărbătoare legală federala, toate clădirile guvernamentale arborand in aceasta zi pavilionul canadian. La data de 11 noiembrie a fiecărui an, canadienii se aduna la Memorialul National de Război în Ottawa, în amintirea tuturor celor care au căzut în serviciul militar al țării. Royal Canadian Legion fondată în 1925 este cea care organizeaza și efectueaza aceasta comemorare naționala, la care participa zeci de mii de canadieni. In aceasta zi, canadieni pastreaza un moment de reculegere de doua minute pentru a onora bărbații și femeile care au servit, și continuă să servească Canada în timp de război, conflict și pace. De-a lungul istoriei se cunoaste ca peste 1.500.000 de canadieni au luptat pentru patrie, din care circa 100.000 soldati au făcut sacrificiul suprem în primul și al doilea Război Mondial. Contribuția Canadei a fost semnificativă, fără precedent și costisitoare ; in primul război mondial au murit 61000 canadieni, iar în al doilea război mondial au murit 42.000 canadieni.

In aceasta zi, in biserici sunt organizate servicii speciale, iar dupa slujba, coroane de flori sunt depuse la monumentele de război locale. Începând din toamna anului 2008, un număr de semne stradale din Toronto aduc un omagiu soldaților căzuți la datorie, ele purtand un mac rosu încorporat în designul lor.
In Statele Unite această zi se de 11 noiembrie se numește “Ziua Veteranilor”. In Africa de Sud si Republica Malta, aeasta zi au numit-o "Ziua de mac”. In Regatul Unit ziua de 11 noiembrie este cunoscuta ca Ziua Armistițiului, Ziua Eroilor sau Ziua Poppy ; comemorarea este insa duminica cea

arh.Ion Constantinescu    11/24/2014


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian