Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Muzicieni români la Filarmonica bucuresteană

Un concert sustinut, marti seara, de doi artisti români de prestigiu international a atras în sala mare a Ateneului Român iubitorii artei muzicale românesti care reprezintă două secole de scoală componistică.
Pianista Ilinca Dumitrescu si violonistul Sherban Lupu (foto) si-au dovedit interesul pentru creatia natională, de-a lungul anilor. Reunirea realizărilor într-o formulă tematică de recital, o considerăm simbolică. În mijloc de secol XIX, Ciprian Porumbescu a dăruit compatriotilor flacăra talentului său, prezent si în siragul de piese pianistice pe care, cu eleganta-i recunoscută, Ilinca Dumitrescu le-a oferit publicului. Destinul artistului, frânt de împrejurările unei vieti prea repede curmate, se continuă, la final de Romantism si în prima jumătate a secolului următor, prin măretia împlinită a compozitorului George Enescu. Maestrul moldav a dus mai departe, pe drumurile pasiunii creatoare, mesajul lui Porumbescu.
Dar, cum am aflat în seara concertului, nu îi cunoastem îndeajuns creatia, dincolo de capodopere. Cu un devotament exemplar, Sherban Lupu a cercetat arhivele documentelor enesciene, readucând la lumină si îngrijind manuscrisele a numeroase lucrări abandonate uitării. O parte le-am ascultat în momentul de mijloc al acestui concert, cuprinzând piese pentru vioară solo si piese de duo, vioară si pian, unele existente acum pe partituri exemplar editate de Institutul Cultural Român.
Pentru o adevărată încununare a acestei seri, care a cuprins si minunatul „Carillon nocturn“ cântat de Ilinca Dumitrescu, concertul trebuia să fie finalizat cu o capodoperă. Astfel, am ascultat Sonata a III-a „în caracter popular românesc“ de George Enescu, versiune interpretativă de exceptie, realizată în acest parteneriat elitar de către cei doi mari muzicieni, cu emotia regăsirii unei istorii ce nu-si merită nicicând uitarea, ci permanenta pretuire.
Trebuie mentionat că evenimentul face parte dintr-o serie de actiuni menite să strângă donatii în vederea restaurării Casei Enescu din Mihăileni (jud. Botosani) si înfiintarea unui centru educational muzical. Cu acest prilej, Fundatia Pro Patrimonio a organizat în rotonda Ateneului o expozitie dedicată proiectului Casa Enescu din Mihăileni.


Grigore Constantinescu    11/18/2014


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian