Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Eveniment la deschiderea stagiunii Operei.

“La traviata” de Verdi este un magnet al artei lirice, atât pentru realizatori – solisti, dirijori, regizori – cât si pentru spectatori. A deschide o stagiune cu această capodoperă , asa cu s-a întâmplat si cu Opera Natională Bucuresti în finalul lunii octombrie este, fireste, un eveniment care atrage atentia. Conducerea teatrului s-a orientat, la sfatul lui Ioan Holender, spre realizatori si solisti din lumea lirică, în dorinta de a da strălucire premierei cu noua versiune, menită a înlocui spectacolul, în varianta anterioară a lui Cristian Mihăilescu. Regizorul Paul Curran nu a căutat o cale deosebită, ci a propus propria conceptie care, oricum, are meritul de a nu fi trădat, la modul principial, partitura verdiană. Fireste, cutuma pentru “Traviata” este schimbarea epocii, ceea ce în montarea lui Curran ca si în lichting designul lui Paul Hackenmueler continuă o veritabilă istorie. Suntem, ni se spune, la Paris, în mijlocul secolului XX; specificul comportamentului personajelor principale, chiar dacă si-au schimbat hainele, este însă acelasi ca acum un secol si jumătate. La cererea regizorului, scenografia lui Gary McCann comentează grafica decorurilor spectacolul, cu suficiente sanse de reusită, desi există unele exceptii, mai greu de acceptat, în tandem cu regizorul Paul Curran (balul de la Flora), prin cumulul de imagini, culori si comportamente vulgare.
Prima distributie a readus-o pe soprana Aurelia Florian la Opera bucuresteană, după spectacolele Donizetti realizate în Foyerul galben, sub îndrumarea maestrei sale, Mariana Nicolesco. Vocea este ofertantă, expresivă si generoasă’ interpreta, permitându-si unele libertăti de executie. Credem că trebuie să rezolve unele probleme de registratie, între fachul de spinto si cel de lirică, prin studiul adaptării la cerintele partiturii. Comportamentul scenic, versus familia Germont Are de făcut fată unui Alfredo adesea nevrotic – tenorul Ioan Hotea si unui Germont tatăl – baritonul Ionut Pascu, agresiv ca vocalitate si volum. Putem aprecia că trioul solistic principal nu este, deci, imaginea ideală pentru un teatru liric cu numeroase antecedente ilustre, precum Zeani, Cotrubas, mai de curând Mosuc, Teodorian, Voineag, Iordăchescu, Herlea, Enigărescu.
Îl amintim la final si pe dirijorul Alexander Prior, aflat si el în defavoarea prestatiei, dacă în compatăm cu un Jean Bobescu sau Carol Litvin, la pupitrul excelentei orchestre a Operei. Ca întotdeauna, cântul performant al corului poartă semnătura lui Stelian Olariu.
Nu putem încheia impresiile avute la această primă ridicare de cortină a stagiunii, făsă satisfactia constatării că efortul de întinerire a schimbat magic ambientul si sonoritatea sălii Operei Nationale Bucuresti, reusind modificări demult asteptate, precum si editarea caietului de spectacole pentru 2014-2015. Este poate cea mai importantă victorie a conducerii Teatrului, la acest debut.de stagiune.Grigore Constantinescu    11/4/2014


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian