Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


„Marele Război. Neutralitatea (1914-1916)

„Marele Război. Neutralitatea (1914-1916)” si lansarea site-ului www.marelerazboi.ro

Muzeul National de Istorie a României (MNIR) inaugurează seria manifestărilor dedicate Centenarului Primului Război Mondial, prin vernisajul expozitiei „Marele Război. Neutralitatea (1914 – 1916)”, ce are loc joi, 31 iulie 2014, începând cu ora 13.00, la sediul MNIR, din Calea Victoriei nr. 12, Bucuresti, în Sala Lapidarium. Expozitia este amplasată în aer liber, putând fi vizitată la MNIR pe terasa dinspre Calea Victoriei, până la sfârsitul anului 2014.

„Marele Război. Neutralitatea (1914 – 1916)” esteorganizată în colaborare cu Arhivele Nationale ale României si Arhiva Ministerului Afacerilor Externe si îsi propune să aducă în atentia publicului evenimente si personalităti care au marcat această perioadă atât de complicată din istoria României.

În cadrul expoziției sunt prezentate: situatia Regatului României înainte de izbucnirea conflictului, politica externă la începutul secolului al XX-lea, Consiliul de Coroană din 21 iulie 1914 (la care s-a decis adoptarea neutralității), perioada neutralității propriu-zise (atitudinea societătii fată de război, modul în care s-au manifestat „taberele” – antantistă si germanofilă), negocierile diplomatice ale guvernului de la Bucuresti cu Antanta si Tripla Alianță, Consiliul de Coroană din 14 august 1916 (când s-a hotărât intrarea în război alături de puterile Antantei). Aceste teme sunt susținute cu ajutorul documentelor de arhivă, fotografiilor și materialelor de presă.

O parte consistentă a expozitiei este dedicată evenimentelor desfăsurate în afara granitelor. În timp ce în România neutră avem parte, vreme de doi ani, de un „război al declaratiilor”, restul Europei era cuprins de flăcările adevăratului război. Fotografii sugestive din arhiva MNIR surprind pregătirile pentru război ale beligerantilor, viata cotidiană pe diferite fronturi, dar si ororile a ceea ce avea să fie numit „marele măcel”.

Trebuie mentionat faptul că expozitia „Marele Război. Neutralitatea” prezintă evenimente legate de Regatul României, în perioada cuprinsă între 1914 – 1916. Românilor din Transilvania, Bucovina si Basarabia, aflati deja în focul războiului, le va fi dedicată o expozitie separată.

Cu ocazia vernisării acestei expozitii va fi lansat si site-ul www.marelerazboi.ro, unde intentionăm să strângem cât mai multe mărturii iconografice referitoare la prima conflagratie mondială.

www.marelerazboi.ro

Sabin Popescu    8/1/2014


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian