Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Romania si Moldova in Europa

Uniunea Europeana este o creatie occidentala, de aceea ortodocsii greci, bulgari si nu in ultimul rand moldo-valahi, urmasii Imperiului Roman de Rasarit, a celui Otoman si a celei de a treia Roma, Moscova, au mari dificultati de adaptare. Transilvanenii, banatenii, ungurii, croatii, sloveni, etc. intaleg ratiunea Sfantului Imperiu Roman de Natiune Germana pentru ca au facut secole de a randul parte din el.

Nu numai ortodocsii in est, ci si anglicanii in vest accepta cu greu o Europa Unita, care se vrea altceva decat civilizatia anglo-mozaica victorioasa in doua razboaie mondiale si care este impusa de 70 de ani mai ales Germaniei reeducata cu succes, dar totusi tratata si controlata ca protectorat. Vezi afacerea de spionaj NSA, GSHQ, spionul SUA din BND si interzicerea publicarii cartii Mein Kampf a lui Adolf Hilter.

Rusii, spre deosebire de anglo-saxoni, si-au retras armata de ocupatie din Germania de est, sperand probabil, in van, ca SUA si Marea Britanie vor face la fel in vest, dar asta nu-i impiedica sa-i ameninte mereu pe romani, georgieni si ucrainieni sa nu se orienteze spre occident, sa ramana fidei Lagarului orodox, Moscovei. Vezi Vocea Rusii, situatia din Ucraina de est, Crimeea si proiectul Eurasia, care se vrea o alternativa la UE fara a avea insa putere lui de convingere pe cale pasnica.

Si din nou Europa e amenintata din est si vest, cu toate ca nu are o armata nici pe departe comparabila cu cea anglo-americana sau rusesca si mai ales nu are nici cea mai mica ambitie belicoasa. Dar chiar si in sanul ei sunt deosebiri de vederi. Englezii pragmatici vor economie de piata si democratie tip Wesminster peste tot si au oroare de o administratie continentala. Francezii cartezieni cred ca un guvern supranational, unde ei ar conduce Clubul mediteranian, ar salva ceva din modelul lor de savoir-vivre. Germanii sunt in mod traditional mai aproape de modelul anglo-mozaic decat de cel francez, dar sunt obligati sa faca mereu compromisuri, ca orice protectorat cu suveranitate limitata. Grecii refuza disciplina financiara, impozitarea occidental etc.

Grecii, bulgarii si moldo-valahii, prizonieri 500 de ani a celei mai stupide administratii, cea turco-fanariota, au fost eliberati in sec.
XIX, dar de fapt au tranzitat de la periferia otomana la cea occidentala. Iata cum vede tranzitia I.C. Bratianu intr-un memoriu adresat imparatului Napoleon III.: "Constituirea acestui stat român ar fi cea mai frumoasa cucerire, ce Franta a facut-o vreodata afara din teritoriul sau. Armata statului român ar fi armata Frantei in Orient, porturile sale dela Marea Neagra si de pe Dunare ar fi antrepozitele comertului francez, si din cauza abondentei lemnelor noastre de constructie, aceste porturi ar fi tot odata santierele marinei franceze; produsele brute ale acestor avute tari ar alimenta cu avantagiu fabricele Frantei, care ar gasi in schimb un mare debit in aceleasi tari. In fine, Franta va avea toate avantajele unei colonii, fara a avea cheltuielile ce aceasta ocazioneaza."

Statul roman e pe linia celui francez si in zilele noastre, presedintii ortodocsi moldo-valahi spera intr-o Inalta Poarta supranationala, ori unde s-ar afla ea, dar care sa le rezolve lor problemele socio-economice, de coruptie, clientelims, fanariotism etc.
Modelul german, demascat recent de Armata Ortodocsa din Ucraina ca fascist, este perceput ca un corp strain in est. Confuzia intre institutiile UE, mai ales decalajul de democratie, faptul ca Parlamentul European nu are atributii similare cu cel national (pana nu va exista o natiune europeana) sunt a tot prezente. Greu de spus, cat este o forma subtila de rezistenta in fata necunscutului, a eternului hegemon din est si vest si cat e propaganda antioccidentala motivata relgios.

In ciuda tuturora, Romania a facut in anii de apartenenta la Europa un salt inainte remarcabil. Moldova merge pe aceiasi cale. O reunificare intr-o Europa Unita, care depaseste Marea Schisma din anul 1054, este mai mult decat oricand realizabila. Sfatul si Marele Sinod Panortodox, care va avea loc in curand in Fanarul din Constantinopol / Istanbul va pleda pentru refacerea unitatii tuturor crestinilor, va clarifica si ameliora situatia ortodocsilor, mai cu seama a celor din Europa si va contribuii ca ortodocsi de jure in UE, sa se simta acasa si de facto.


Viorel Roman    7/24/2014


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian