Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Ne-a părăsit profesorul universitar dr.Gheorghe Oprea

Asemenea furtunilor de primăvară, asupra noastră s-a prăbusit ca un trăznet vestea năpraznică a pierderii profesorului dr. Gheorghe Oprea. Prieten pentru multi, dascăl pentru mult mai multi, cercetător, răspânditor al valorilor folclorului national, personalitate care si-a meritat deplin faima în cultura românească, Gheorghe Oprea era pretuit pretutindeni.

Încă din anii optzeci ai secolului trecut a cules fără odihnă mii de materiale folclorice sonore, din întreaga Românie - Arad, Arges, Bihor, Năsăud, Brasov, Buzău Cluj, Dolj, Giurgiu, Ialomita, Maramures. Mehedinti, Mures, Olt, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Vrancea - dar si Republica Moldova, un autentic tezaur pe care la transcris fără odihnă, tălmăcindu-l drept material de studiu în instruirea studentilor Universitătii Nationale de Muzică, unde a activat decenii de-a rândul în calitate de. profesor universitar si, pentru un timp, conducător al Catedrei de muzicologie din Institutul bucurestean.

În munca sa de folclorist si etnomuzicolog se cuprinde si meritul de a fi unul dintre primii cercetători ai folclorului muzical al meglenoromânilor. Sunt numeroase lucrările scrise, care tratează probleme cu grad diferit de aprofundare, din domeniul de interes al folcloristicii. Meritele omului de stiintă, i-au adus conferirea, în 1993, a înaltului titlu academic de Doctor în muzică, Premiul Academiei Române, în 1998 si, mai apoi, răspunderea stiintifică de Îndrumător de Teze, în cadrul Scolii Doctorale a UNMB.

A fundamentat cel mai important, modern si actual Curs de Folclor Muzical Românesc ( suportul cursului ținut la UNMB). Pentru activitatea sa, profesorul și etnomuzicologul Gheorghe Oprea a fost distins cu premii internaționale, în Germania, Polonia, Grecia sau Spania.

La începutul carierei sale artistice, ca dirijor a fost fondatorul si dirijorul Corului “Gaudeamus” al Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucuresti (1970 – 1999), împreună cu tinerii coriști a realizând turnee în Germania (1971), Polonia(1975,1999), Spania, (1979), Anglia (1981), Grecia (1999), Statele Unite ale Americii (1974,1975).

Memoria discurilor înregistrate în tară si peste hotare păstrează vie iubirea sa pentru arta poporului nostru si pentru capodoperele muzicii corale. Mult îndrăgit de colegii de generatie, cu care a petrecut o mare parte din viata profesorală la Universitatea Muzicală bucuresteană, Gheorghe Oprea i-a învătat de absolventii Institutului pretul si însemnătatea dragostei pentru plaiul muzical al tării.

Fără prejudecata ierarhizărilor, s-a dovedit întotdeauna un om, dascăl, artist bun si frumos după cum era chipul său de român.
Va stărui astfel în amintirea noastră, alungând durerea acestei prea grăbite despărtiri de cei dragi.Grigore Constantinescu    3/24/2014


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian