Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Un ecou de la prima editie a Bienalei de Ceramica, Cluj-Napoca 2013

Initiativa salutara a organizarii primei Bienale de ceramica gazduita de Cluj-Napoca apartine unui grup de oameni entuziasti reuniti in jurul Fundației Ceramart, al Asociației Ceramics Now și al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, cu sprijinul Universității de Artă și Design Cluj-Napoca.

Oameni tineri trupeste si sufleteste, au trecut peste toate obstacolele generate de lipsurile materiale inerente acestei perioade, reusind sa organizeze, intr-un mod exemplar, o manifestare internationala de anvergura. Dintre organizatori imi permit sa amintesc, cu subiectivitate desigur, doar doi: Vasi Hirdo, editorul revistei Ceramics Now, care a adus cu sine entuziamsmul propriu varstei si Gavril Zmicala, directoul Liceului de arte vizuale “Romulus Ladea”din Cluj-Napoca, el insusi un ceramist de mare valoare.
Ceea ce se poate spune cu privire la palmaresul acestei prime manifestari internationale de ceramica gazduita la Cluj-Napoca, este ca, analizand operele artistice premiate, ele se integreaza perfect in arta contemporana internationala. Toti artistii premiati , indiferent daca sunt romani sau straini, dovedesc calitati si concepte artistice moderne, incercand sa aduca in prim plan idei si tehnici noi.
Mari castigatori ai Bienalei de ceramica au fost declarati trei participanti. Dramatismului lucrarii prezentate de Karin Karinson NILSSON (din Suedia) i se opune simplitatea si rigoarea artistului Ting Kwok Leung din Canada si excelenta creatie a artistului ceramist spaniol Rafa Perez cu o lucrare frumoasa si de-a dreptul spectaculoasa cu trimiteri la imbinarea rigorilor tehnice cu frumusetea animaliera a lumii marine.
Dintre lucrarile ce au primit mentiuni de onoare ale primei editii a Bienalei de la Cluj-Napoca ma voi opri doar asupra unui singur nume: Cristina Bolborea din Romania. Trebuie sa remarc ca renumita ceramista m-a surprins cu extraordinara ei Perna. Asa dupa cum am putut citi in statementul prin care aceasta si-a descris creatia, artista vizuala subliniaza ca “zbuciumul artistic interior aflat permanent in contrast cu linistea si pacea atelierului, au facut sa transpara in piesele create senzatia de liniste in opozitie cu tracasarile vietii, aspect sugerat de contrastul dintre rigoarea si fermitatea gresiei cu intunecimea zegrasului care, sugerand nelinistea, da senzatia ca incearca sa evadeze din stransoarea pernei spre a dezvalui lumii secretele detinute”. Intr-adevar aceasta auto-descriere este in perfecta consonanta cu ceea ce am simtit atunci cand i-am vazut lucrarea prezentata in cadrul Bienalei.

Astept cu nerabdare sa constat care va fi, peste doi ani, evolutia ceramistilor romani in contextul mondial al ceramicii la Bienala ce va fi gazduita, spream, si in 2015 la Cluj-Napoca. Le multumesc tuturor organizatorilor, sponsorilor si partenerilor acestui memorabil eveniment artistic de interes major.


Ioan Puiu Popescu,    10/30/2013


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian