Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Maria Răducanu - o artistă de mare succes

Sala ”Laboratorium” din Stuttgart nu e foarte mare, dar apreciată atât în Germania, cât si international: multi solisti, band-uri si instrumentisti renumiti vin aici de peste 40 de ani. Ca o recunoastere oficială, locatia a primit de curând din partea juriului national German Blues Awards, a doua oară în istoria sa, distinctia pentru ”Cel mai bun Club” pe 2013.

Forumul Român-German Stuttgart si ICR Berlin au făcut posibil concertul solistei de exceptie în peisajul meloman românesc si international, care este Maria Răducanu. Sala e arhiplină, în majoritate nemti, multi români, dar se aud rusi si alte nationalităti; publicul român prezent o cunoaste mai ales în formula obisnuită de prezentare în mass-media: ”o nouă Maria Tănase” si se asteaptă la un potpourri ŕ la maničre de…

Formatia serii – sunt des diferite variante – din 12 octombrie 2013 o constituie: Niko Mainhold – pian/sintetizator cu Michael Griener – percutie, ambii Germania si Chris Dahlgren – contrabas, SUA.
Plasată, mai întâi, în directia etno-jazzului, puternica personalitate a artistei a dovedit cu timpul o mult mai mare amploare, ”atacând” si asimilând cu succes teme si directii ale muzicii universale, reusind o rafinată sincreză la un nivel superior: folclorul si muzica veche românesti, fado-ul, folclorul rus, spaniol, sansoneta franceză s. a.

Într-adevăr, Maria Răducanu, înaripată de virtuozitatea colegilor instrumentisti, a oferit un creativ melanj nou, ce o impune ca stea de primă mărime pe firmamentul muzical actual. Să remarcăm si alte influente în această seară de exceptie pentru melomani: progresiv-music de sorginte Emerson, Lake&Palmer, muzică clasică baroc, cele mai diferite stiluri de jazz, de la classic, la hot si ”Aura Urziceanu”, prin blues până la rockul unicat ŕ la The Doors...

Drumul ”deschiderii simbiotice” a folclorului autohton a fost inaugurat de succesul international al grupului clujean ”The Nightlosers”, însă ei s-au ”specializat” pe rock-folclorul transilvan. Maria Răducanu transgresează orice frontiere cu vocea ei puternică si în acelasi timp sensibilă la cele mai subtile redări de nuantă, dinamitează simpla dualitate explorând noi universuri lirico-muzicale, cărora le imprima propria ei personalitate.

Ce e extraordinar în acest demers de imensă dificultate, în ciuda usurintei cu care se prezintă profundul travaliu creativ, e capacitatea de ”explorare&transcendere” a bogatului tezaur ritmic si formal al muzicii vechi si folclorului românesti, pe care le ”sintetizează” în noi si magice ”formule” muzicale de o prospetime si vitalitate uluitoare! Iată câteva exemplificări, în afara directiilor, deja, mentionate: muzică tigănească în ”Un tigan avea o casă” si muzică veche lăutărească&romantă cu ”Minte-mă!” - marele hit interbelic al bardului Cristian Vasile cu accente jazz-blues, rock-jazz-folclor în ”Dă-mi gurita”, blues-baladesc” la ”Aseară, vântule”, cu al său fermecător covor muzical în care pianul lui Niko Mainhold o ”tambalageste” minunat câteodată, topindu-se genial cu ceilalti doi virtuosi la contrabas, Chris Dahlgren, si percutie, Michael Griener, la fel ca în ”Foaie verde, bob negară”, ”Leana mea” cu nuante de progresiv-music, ”Fluturele” iesit dintr-un ”cocon” de lieduri-romante, ”Trenule, masină mică” si ”Noapte bună!” perfect ”în-jazzuite”...

Liantul si ”motor-ul liric-muzical” al acestei seri de exceptie este Maria Răducanu, a cărei complexă interpertare, dăruirea cu care se contopeste cu muzica, iubirea pentru public ne îndreptătesc să o încadrăm într-o galerie de alte nume faimoase, unde merită să fie asezată: Edith Piaf, Janis Joplin, Aura Urziceanu, Amalia Rodriguez.
Publicul entuziasmat a aplaudat minute în sir aducând-o pe scenă de mai multe ori pentru bis-uri, răsplătind generos o noua pasăre măiastră a cântecului românesc si intenational.

Eugen Cojocaru    10/16/2013


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian