Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Ioana Parvulescu, laureata a Premiului Uniunii Europene pentru Literatura 2013

Ioana Parvulescu este laureata Premiului Uniunii Europene pentru Literatura din acest an. Premiul i-a fost acordat cunoscutei scriitoare si eseiste pentru romanul Viata incepe vineri, publicat in 2009 la Humanitas si aparut in 2011 in limba suedeza la prestigioasa editura Bonnierförlagen, in traducerea Jeanei Jarlsbo.

Aceasta distinctie literara aflata la a cincea editie se acorda anual si recompenseaza cei mai buni romancieri in curs de afirmare din Europa. Anuntat la deschiderea Targului de Carte de la Göteborg de Androulla Vassiliou, comisarul european pentru Educatie, Cultura, Multilingvism si Tineret, Premiul Uniunii Europene pentru Literatura este acordat de Comisia Europeana in cooperare cu Federatia Europeana a Librariilor, Consiliul Scriitorilor Europeni si Federatia Editorilor Europeni.

Ceremonia de decernare se va desfasura la Bruxelles pe 26 noiembrie in prezenta comisarului european Androulla Vassiliou si a unor importanti reprezentan! ti ai lumii literare, culturale si politice.

Ioana Parvulescu preda literatura romana moderna la Facultatea de Litere din Bucuresti. A fost timp de 18 ani redactor la Romania literara, unde a scris saptamanal. La Editura Humanitas a initiat si coordonat colectia de literatura universala "Cartea de pe noptiera". Pasionata cititoare de documente de tip jurnal, memorii, scrisori si ziare din care reface lumi pierdute, Ioana Parvulescu este autoarea mai multor carti de eseuri si romane, reeditate de mai multe ori, intre care Intoarcere in Bucurestiul interbelic (2003), In intimitatea secolului 19 (2005), Viata incepe vineri (2009), Cartea intrebarilor (2010), Viitorul incepe luni (2012). Preocuparea autoarei pentru Caragiale s-a concretizat in doua eseuri: In Tara Miticilor. De 7 ori Caragiale (2008) si Lumea ca ziar. A patra putere: Caragiale (2011).

Viata incepe vineri, bestseller Gaudeamus 2009, reface atmosfera lumii bucurestene din preajma anului 1900. Romanul, alert, cu un fir al actiunii semipolitist, cu personaje extrem de vii, se petrece in numai treisprezece zile: de vineri 19 decembrie 1897 pana la sfarsitul anului.

In cel mai recent roman al sau, Viitorul incepe luni, autoarea se intoarce in Bucurestiul anului 1898, iar personajele principale din Viata incepe vineri sunt prinse in noi intamplari: escrocherii, politica, dezordine si povesti de dragoste care nu exclud escrocheria, politica si dezordinea. Le leaga un singur lucru: obsesia pentru viitor. Fiindca, daca asezi in alta ordine cifrele secolului XIX, dai, cu totul pe neasteptate, de secolul XXI.

"Viitorul incepe luni e o carte adorabila, calma si ritmata, complicata ca harta unui oras vechi si inteligibila exact ca el. Plina de jocuri si semne, pe care uneori nu le gusti, pentru ca nu le vezi, dar le regasesti urma cateva pagini mai incolo si revii, ca sa innozi firul, si tot asa, pana la final." (Tania Radu)


Observator    9/27/2013


Contact: 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian