Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Noua lege a partidelor politice in dezbaterea Parlamentului


Parlamentul Romaniei dezbate o noua lege a partidelor politice prin care se incearca reglementarea unor anomalii precum infiintarea facila sau finantarea de la buget a fel de fel de formatiuni fantoma. In ce priveste organizatiile minoritatilor nationale, legea nu prevede aproape nimic nou, acestea urmind sa fie reprezentate automat in Parlament.

Senatul a adoptat, joi 12 septembrie, proiectul legii partidelor politice, acceptind un amendament al grupului parlamentar UDMR privind exceptarea organizatiilor apartinind minoritatilor nationale de la reglementarile referitoare la inregistrarea si participarea in alegeri a partidelor politice.
Potrivit proiectului, pentru inregistrarea unui partid politic este necesara depunerea, la Tribunalul Bucuresti, a unei liste cu semnaturile a cel putin 50.000 de membri fondatori, domiciliati in cel putin 21 de judete si municipiul Bucuresti, dar nu mai putin de 1.000 de persoane pentru fiecare dintre aceste entitati administrative. De asemenea, in fiecare an preelectoral, partidele politice sint obligate sa-si actualizeze listele de membri, acestea urmind sa fie depuse la Tribunalul Bucuresti pina la data de 31 decembrie a acelui an. In cazul in care un partid politic nu obtine la doua alegeri generale succesive un numar minim de voturi necesar indeplinirii conditiilor prevazute de lege, adica de cel putin 50.000 de voturi, la nivel national, pentru candidaturile depuse, indiferent daca este vorba de scrutin pentru consiliile judetene, consiliile locale, Camera Deputatilor sau Senat, proiectul prevede dizolvarea acestuia pe cale judecatoreasca. Senatorul UDMR Valentin Puskas, care a sustinut in plen amendamentul Uniunii, a motivat ca minoritatile nationale din Romania nu pot indeplini aceste conditii, in plus, Constitutia prevazind ca pentru minoritati nu exista un prag electoral. Amendamentul completeaza, astfel, un articol reformulat la Comisia juridica, la propunerea senatorului PSD Antonie Iorgovan, care prevede ca "organizatiilor cetatenilor apartinind minoritatilor nationale care participa la alegeri li se aplica, in mod corespunzator, prevederile legii". Potrivit unui alt amendament propus de senatorul Ion Predescu si acceptat de plen, membrii organizatiilor cetatenilor apartinind minoritatilor nationale care inscriu candidati in alegeri pot face parte si dintr-un partid politic, avind dreptul de a candida la alegeri in conditiile legii. Prin urmare, un cetatean apartinind minoritatilor nationale, care face parte dintr-o organizatie specifica, poate participa in alegeri pe listele unui partid politic, iar nu neaparat pe listele organizatiei respective, fara a putea fi insa inscris pe doua liste in acelasi timp. Proiectul de lege privind infiintarea partidelor politice, initiat de grupul parlamentar al PNL, a fost adoptat de Camera Deputatilor si urmeaza sa fie supus procedurii de mediere. (DIVERS)

(DIVERS)    9/19/2002


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian