Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Tineretea “Madrigalului”

Sub cupola Ateneului Român, concertele corului national de cameră “Madrigal” recrează, pentru fiecare concert, o dorită atmosferă de sărbătoare. Cea mai recentă aparitie scenică a fost, în duminica din mijlocul lui Aprilie, concertul dedicat sărbătorilor pascale, simbolic intitulat “Lumina învierii”. În cuvintele de moderator rostite de fosta madrigalistă Sorina Goia am descoperit si ideea generică a acestui eveniment muzical dăruit de coralisti publicului, si anume “Madrigalul tânăr”. Da, asa ceva asteptăm acum de la membrii ilustrei formatii. Nu o virtuală întoarcere spre trecut, ci o revigorare a potentialului valoric, care se conturează din ce în ce mai evident în prestatiile madrigalistilor, cu speranta unui “mai bine”, din perspectiva timpului “ce vine”. Nu ne uităm istoria, o evocăm. Cei 50 de ani de existentă, împliniti acum, au venit cu reluarea emotionantului “Florilegiului bizantin – ortodox” structurat de ctitorul Madrigalului, Maestrul Marin Constantin. Cântările si rugăciunile pascale si-au regăsit locul în repertoriul celor care preiau mostenirea unei prime jumătăti de veac de artă vocală si amintirea marilor compozitori. Ascultând-cântând capodopere de muzică cultică, semnate de Ioan D.Chirescu, Nicolae Lungu, Gheorghe Cucu, Paul Constantinescu se stabilesc si legăturile contemporaneitătii prin muzica lui Pascal Bentoiu.

Madrigalul îsi reconstruieste fiinta prin tinerete, trecând dincolo de tristetea pierderii fondatorului său. La rându-i, fiul Maestrului, dirijorul Ion Marin, a formulat către viitor proiectul “Cantus Mundi”, chemând glasurile copiilor să se alăture madrigalistilor, învătând astfel cum să cânte. În straiele noi, înflorate primăvăratec de Doina Levintza, glasurile artistilor prezenti pe scenă ascultă de gesturile dirijorului lor, Voicu Popescu, urmându-l pe o cale a frumosului, a ceea ce numeam cândva “magia sunetului”, arătată de Corneliu Cezar în capodopera Flăcări si roti, cu care s-a încheiat concertul pascal. Dacă traditia Madrigalului nu este o legendă, tineretea Madrigalului este o promisiune.

Grigore Constantinescu    5/1/2013


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian