Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Cine se teme de cuvantul “tigan”?

Traim intr-un secol de deschidere a granitelor fizice si spirituale, a granitelor care ne tineau incatusati fara putinta de a veni in contact cu semenii nostri de aiurea, impiedicandu-ne sa ne completam spiritual si emotional prin asimilarea deplina a valorilor pe care cultura altora ni le-ar fi putut oferi.
Am trait intr-un spatiu quasi-inchis in care ne-am format cultura si spiritualitatea prin acumularea si sintetizarea in decursul veacurilor a unor experiente si valori proprii.

Am invatat in aceste spatii de formare si dezvoltare nationala sa ne iubim traditiile si cultura;

- am invata sa ne iubim Istoria si sa nu dorim s-o schimbam cu a altora, deoarece ea este Biblia poporului nostru, in care ne gasim si radacinile, si izvoarele traditiilor, si incercarile, si puterea de rezistenta impotriva intemperiilor veacurilor care ne fac egali cu alte popoare;
- am invatat sa ne pretuim eroii si oamenii de cultura care au reusit sa demonstreze lumii ca romanii nu sunt mai prejos decat altii, ci sunt complementari prin diferentele si characteristicile unice inerente spatiului de dezvoltare;
- am fost gazde bune, primitoare pentru toti cei care adusi de diverse valuri au ramas pe meleagurile noastre, cei mai multi intelegand sa se contopeasca poporului roman, sa devina romani chiar daca si-au pastrat caracteristicile stramosilor;
- am facut si greseli in procesul formarii, greseli din care am invatat, pe care ni le-am asumat si pentru care am platit;
- am trait, in dezvoltare noastra milenara, cot la cot cu neamuri ajunse in decursul Istoriei pe aceste pamanturi, neamuri cu care am avut si momente tensionate datorita coliziunii initiale a unor culturi si traditii necunoscute care au creat nesiguranta si suspiciune, ca apoi sa convietuim in intelegere si prosperitate.

Apoi, spatiul nostru natural a fost invadat de popoare care ne-au sfartecat teritoriul, ne-au ucis si deportat compatriotii in politica de deznationalizare printr-un adevarat holocaust al romanilor niciodata comemorat.
Aceasta invazie ne-a impus o morala si reguli de convietuire straine distrugandu-ne coeziunea bazata pe niste reguli de convietuire sociala echilibrata pe un teritoriu comun si indivizibil si a incercat sa a ne altereze Traditiile, Morala, Istoria, Limba, Cultura.

Astazi, asistam la incercari de bantustanizare etnica in spatiul comun romanesc si vedem cum sub influenta unor cercuri manate de interese politice, se inventeaza, se definesc si se impun “natiunile” moldovenilor si rromilor.
Pe de o parte, “moldovenii” se amagesc cu o identitate etnica auto-inventata prin renegarea, desprinderea si izolarea de radacina romaneasca, nu pentru a-si crea un viitor, ci pentru a disparea din Istorie.
Pe de alta parte, Europa Politica a inventat si a impus “poporul rrom” decretand ca cersetoria si trairea “rromilor” la marginea societatii fac parte din traditia lor care trebuie respectata.
Si, “rromul” nascut astazi dintr-un capriciu al politicului nu mai are traditie, iar cultura lui se reduce la producerea manelelor. Pentru european, “rrom” inseamna murdarie, cersetorie, hotie, viol, crima. Cuvantul “rrom” a devenit echivalentul sub-culturii si inferioritatii, al fricii si izolarii, simbolizeaza statutul de “paria”.

In Romania cu care ne mandrim, a existat o societate in care traiau romani, tigani, evrei, unguri, lipoveni, tatari, turci, fiecare cu traditiile lor, fiecare cu mandria de a apartine unui grup distinct cultural, dar construind si dezvoltand impreuna ca cetateni egali in drepturi si obligatii un singur Stat Roman.
Tiganii care au fost un simbol al sentimentului de libertate neingradita de prejudecati, care au fost admirati pentru muzica lor autentica, tiganii ale caror traditii au fost descrise cu simpatie si interpretate in opere literare si muzicale, sunt astazi injositi cu epitetul “rrom”, de care orice european fuge cu sila si oroare.

Politicienii noii Europe, in loc sa-i incurajeze pe tigani si sa-i ajute sa-si regaseasca racinile si traditiile sanatoase, le legifereaza “dreptul” de a trai ca “rromi” in afara societatii, considerand ca acesta este “modul lor natural de existenta”.
Si odata impus acest termen, politicienii romani si formatorii de opinie, continua sa le poceasca “europeneste” numele pentru a fi corecti din punct de vedere politic. Iar ciclul continua creind o avalansa a problemei “rrome” in intreaga Europa, contribuind la inceputul faramitarii si izolarii statelor unei Europe care se doreste unita.
Iar romanii si Romania, ca sursa a noului val migrator de “rromi”, dar si ca similitudine de nume, devin principalele tinte ale politicilor discriminatorii europene.

De aceea, este imperios necesar ca administratia romana sa gaseasca curajul de a respinge denumirea de “rrom” acordata unei minoritati care nu exista nici in traditia, nici in dezvoltarea istorica a poporului roman si a statului roman si sa ajute minoritatea traditionala “tiganeasca” sa-si regaseasca radacinile si traditiile si odata cu asta si respectul pierdut al societatii.

Tigani, ridicati-va deasupra statutului de “rromi”!


Los Angeles -
Mircea Popescu     4/1/2013


Contact: 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian