Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Irina Petrescu

S-a stins din viată, la vârsta de 71 de ani, Irina Petrescu, actrită al cărei nume a devenit sinonim cu gratia, eleganta ti rafinamentul fiind mereu, atât în film cât ti în teatru, o aparitie aristocratică.

Era studentă la arhitectură când a fost descoperită de Liviu Ciulei, regizorul care i-a schimbat destinul. El a distribuit-o în filmul „Valurile Dunării“.
Aceasta se întâmpla în 1960 si de atunci Irina Petrescu nu a mai părăsit această meserie. Mai târziu avea însă să declare că, dacă ar fi să o ia de la început, si-ar dori să devină doctor, profesie prin care poţi cu adevărat să îti ajuti semenii, dar că nu regretă faptul că a devenit actriţă pentru că si teatrul si filmul pot fi considerate niste „medicamente“.

A jucat o gamă largă de roluri, de la ingenue la femei puternice sau seducătoare, ea fiind chiar prima actriţâ care a acceptat să joace nud în filmul „Răutăciosul adolescent“ (regia Gheorghe Vitanidis), în care trăia alături de Iurie Darie (acest autentic Marcello Mastroianni al filmului românesc) o iubire pasională. A avut parte de astfel de relaţii şi în viaţa reală, printre cei care au iubit-o cu patimă numărându-se şi superbii actori Adrian Pintea şi Ştefan Iordache, cu care jucase în „Străinul“. Iordache a cerut-o chiar în căsătorie, dar a fost refuzat de tatăl Irinei Petrescu pe motiv că era „un golan de Rahova“.

Dacă debutul ei a fost într-un film de Liviu Ciulei, ea a marcat debutul celuilalt mare regizor român, Lucian Pintilie, jucând în prima peliculă a acestuia, „Duminică la ora 6“, unde apărea în compania unui alt sex-simbol masculin al epocii, Dan Nuţu. A apărut în zeci de filme si a jucat până în ultimele luni din viată pe scena celui mai titrat teatru din tară, Bulandra, locul unde trupul ei neînsufletit va fi depus joi.

Fie pe scena sălii Izvor, fie la Grădina Icoanei, ea a făcut roluri memorabile în regia lui Liviu Ciulei („Leonce si Lena“, „A douăsprezecea noapte“, „Elisabeta I“ si altele), a Cătălinei Buzoianu („Dimineată pierdută“ în care desi era o femeie matură juca impecabil un rol de pustoaică, si „Uriasii muntilor“), a lui Mihai Măniuţiu („Cu usile închise“, „O, ce zile frumoase“, „Caligula“), a lui Alexandru Tocilescu („Oblomov“, „Sfârsit de partidă“), a lui Yuri Kordonsky („Unchiul Vania“, „Căsătoria“) si a multor altor directori de scenă.

Actrită de un urias talent si un om de o finete si o discretie rară, în urma ei rămân filmele din care va zâmbi mereu enigmatic cea considerată pe bună dreptate cea mai frumoasă femeie din cinematografia română

Mitel Popa    3/19/2013


Contact: 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian