Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Americanul (Romanian Edition) by Cezar Giosan


Ca cineva care poarta acelasi prenume ca protagonistul cartii, ma gandeam ca voi citi "Americanul" cu un oarece sentiment de respingere. N-am stiut ce-mi rezerva Cezar Giosan cand am comandat cartea! De la primele randuri am fost complet absorbit de firul actiunii. Romanul, un exemplu elocvent de literatura de inalta clasa, are si o tenta usor didactica, poate si din pricina faptului ca autorul este educator de formatie. In notele de subsol se ascunde o comoara de date istorice, puse acolo, si nu in text, cu scopul de a clarifica fara sa ciunteasca din fluenta naratiunii.

"Americanul" este o scriitura ampla, intr-o olteneasca usor arhaica, lucru neobisnuit in romanul romanesc modern. Iar povestea... povestea este pur si simplu incredibila. Mitu Popescu, protagonistul, emigreaza in America in 1913 dintr-un sat saracacios din Oltenia, de la poalele Parangului. Intamplarile prin care trece sunt uneori de-a dreptul holywodiene - iubire si extaz, dragoste si tradare, eroism, impacare de sine, suferinta. Realitatea este adesea mai incredibila decat fictiunea, iar aceasta carte ilustreaza exemplar acest lucru - Mitu a fost un personaj real, iar calatoria sa peste ocean este documentata, printre altele, si de o copie a "manifestului" vaporului "La Savoie" cu care a calatorit din Le Havre in New York, copie prezenta pe coperta din spate, unde apare impreuna cu tovarasii lui de drum, Pistol si Pavelescu.

Carti despre imigranti pe Pamantul Fagaduintei la inceputul secolului XX s-au scris destule. Dar niciuna despre imigranti romani din perioada aceea - sau cel putin nu stiu eu. Iar carti care sa prezinte nu doar plecarea peste ocean, ci si intoarcerea la matca - intrucat Mitu se intoarce definitiv in Romania in perioada interbelica - reprezinta o premiera. Mitu se reintoarce in Cernadia, satul lui natal, si intra intr-un grup cu puternice afinitati legionare. Ciogoraru (alt personaj real), seful legionarilor pe Oltenia, locuieste in zona si leaga o prietenie stransa cu Mitu, incercand permanent - fara prea mult succes - sa-l convinga sa intre si el in randurile Garzii de Fier. Mitu refuza consistent, purtand in el un resentiment puternic fata de tot ce reprezinta politica, nascut in urma participarii lui ca voluntar in armata americana in timpul Primului Razboi Mondial, unde a luptat pe pamanturile frantuzesti. Sentimentul antisemit din perioada interbelica si din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, prevalent intr-un anumit strat al societatii romanesti de atunci, este prezentat fin de autor, prin intermediul dialogurilor pe teme politice. Mai mult, dupa cincizeci de ani de istorie comunista si alti douazeci de ani de tranzitie spre "capitalism", intalnesc pentru prima data o carte - un roman fictiune, dar cu puternice radacini in realitate - care prezinta, prin ochii caracterelor, alianta Romaniei cu Germania hitlerista ca un rezultat firesc al realitatilor istorice extreme de atunci.

As avea inca multe de comentat - cartea are, la urma urmei, aproape 500 de pagini! In ciuda marimii, ofera o lectura extraordinar de interesanta, niciodata uscata sau plictisitoare. Recomand cartea tuturor iubitorilor de literatura buna. Tuturor iubitorilor de istorie. Tuturor celor care vor sa inteleaga mai bine dificultatile, uneori insurmontabile, ruperii de matca.

Reseda, California, US

N.O.
Cartea poate fi comandata la
http://www.amazon.com/Americanul-Romanian-Edition-Cezar-Giosan/dp/1438219857/ref=cm_cr-mr-title
Dumitru Niculete    12/27/2012


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian