Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Interviu cu Barbra Lica

După lansarea cu succes a primului CD pe 2 octombrie, în Toronto, unde o sală arhiplină a ovationat-o pe tânăra si talentata cântăreată de muzică de jazz Barbra Lica, ne-am permis să-i punem câteva întrebări artistei, la care ea ne-a răspuns cu gratia si zâmbetul care o caracterizează.

VPL: Unde v-ati născut?

BL: În primul rând vreau să vă multumesc pentru acest interviu prin intermediul căruia sper să mă introduc comunitătii românesti din Canada. M-am născut în North York în 1988.

VPL: Ne puteti spune câteva date personale privind studiile dv?

BL: Am studiat pianul de la vârsta de 6 ani si am câstigat multe competitii pe plan local cu piese de Ravel, Debussy si alti compozitori, asa numitii impresionisti. Muzica clasică a fost si a rămas o pasiune si o inspiratie care transpare în multe din compozitiile mele.
M-am născut într-o familie iubitoare de muzică, mama mea fiind o cântăreată profesionistă în România. Am studiat jazz la Universitatea Toronto si am aboslvit în 2010 obtinând în acelasi timp o diploma în “Human Biology”.

VPL: Ce v-a determinat să vă specializati în muzica de Jazz? Ati avut vreun model de cântăret de Jazz? Si care e interpretul dv preferat în acest gen de muzică?

BL: Am început să cânt de mic copil si să ascult în secret discurile de jazz din colectia tatălui meu.Vă puteti imagina că, având o mamă româncă si pasionată de muzică, nu te poti ascunde pentru prea mult timp. Împreună cu profesoara mea, s-a initiat prima aparitie, în sala de sport a scolii, unde, nconjurată de toti colegii, am cântat un cântec
din repertoriul lui Ella Fitzgerald. Aceasta , împreună cu Doris Day, Betty Hutton si Louis Armstrong au rămas interpretii mei favoriti si o sursă de inspiratie constantă.

VPL: În ce masură vă “ajută” studiile de “Human Biology” în interpretările dv muzicale? Vedeti vreo legatură între stiinăa si artă? Cum combinati aceasta legatură în viata dv?

BL: Am decis să studiez, asa cum am mentionat, “ Human Biology” nu pentru că m-ar ajuta în muzică în mod direct. Iubesc viata si oamenii, iar prin intermediul stiintei pot întelege publicul si care este legătura între latura lui emotională si cea fizica. Muzica mă ajută să exprim această dragoste pentru viată si oameni.

VPL: Ascultati si muzică clasică, sau Jazzul v-a acaparat în întregime ?

BL: Ascult în continuare foarte multă muzică clasică, dar încerc să nu discriminez împotriva altor genuri muzicale. Ascult de asemeni “Blue Grass” “Pop”si “Singer Songwriter”.

VPL: Credeti că tineretul se va mai “specializa”îin muzica clasic, sau epoca modernă va orienta tineretul spre alte discipline?

BL: Sper ca si generatiile următoare să continue îi a iubi si dezvolta muzica clasică. Vă pot spune cu certitudine că programul de muzică al “Universitătii Toronto” este, anul acesta, la capacitate maximă, ca număr de studenti.

VPL: Marile magazine de muzică, poate ati observat, au alăturat sectiile de “Jazz” si de “Muzică clasică”. Cum vă explicati acest fenomen?

BL: Muzica de jazz derivă si este influentată de muzica clasică, mai ales cea a perioadei asa numită post romantică. În al doilea rând, oamenii iubitori de muzica melodioasă si calmă, se regasesc si în muzica de jazz, dar si în cea clasică.

VPL: Ati scos primul dv CD, care e un success. Ziarele si posturile nationale de radio canadiene vă laudă cu mult entuziasm. Ce aveti ca proiecte în plan pentru viitor?

BL: Ca plan de viitor, doresc să scot un alt CD, cu mai multe piese originale si să merg în turneu prin toate tările iubitoare de jazz: Italia, Franta, Japonia si, bineînteles, Romania unde am înteles că jazzul este foarte îndragit si unde sunt sigură că ma voi simti acasă, mai ales că mi s-a spus că vorbesc româneste destul de bine.

I-am multumit tinerei interprete si i-am urat success în viitoarea si deja promitatoarea ei carieră.

Veronica Pavel Lerner    10/3/2012


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian