Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


O experienta nereusita

I-mi propusesem ca acest an sa fie anul implinirii si 10 Mai sa fie sarbatorit, cum de fapt se cuvine - si in acelasi timp sa fie legiferat de parlament ca una din sarbatorile noastre nationala.
Mi-am propus sa inving ori ce obstacol fizic sau financiar care-mi va sta in calea acestei impliniri.
Din pacate rezultatul a fost un mare esec.
Pentru mine 10 Mai de anul acesta a fost extreme de trist, mult mai trist decat in ceilalti ani cand tristetea si in acelasi timp revolta se datora doar faptului ca 10 Mai nu este o sarbatoare nationala.

La scurt timp dupa sosirea in Bucuresti (la 2 Feb) m-am alaturat unui grup care intentiona deja sa sarbatoreasca 10 Mai si care de fapt a inaintat cererea pentru miting politiei capitalei spre aprobare. Nu voiam decat sa dau o mana de ajutor pentru a concepe ceva de efect si de maxim posibil impact. Dupa mai multe discutii, de comun acord, am ajuns la un scenariu pentru ziua de 10 Mai in care la mitingul din piata palatului, la statuia lui Carol I pe fundalul sonor al Rapsodiei Romane a lui George Enescu sa fie tinuta o cuvantare referitoare la importanta sarbatoriri zilei de 10 Mai urmat de recitarea poeziei Penes Curcanul si a poeziei 10 Mai de V. Alecsandri dupa care, sa se dea citire apelului catre clasa politica a Romaniei si, in particular, parlamentarilor din camera deputatilor, dupa care urma sa se plece in coloana spre parlament in sunetul Rapsodiei Romane si a marsului militar Carol I. La parlament, petitia (lansata de Societatea Timisoara) prin care se cerea ca 10 Mai sa devina una din sarbatorile nationale ale Romanilor sa fie inmanata unui grup de parlamentari din camera deputatilor.
Tot de comun accord am ajuns la concluzia ca este important sa se puna accentul pe faptul ca poporul roman este poate singurul popor din lume care nu-si sarbatoreste independenta. Sacrificiul ostasilor romani din 1877 nu este recunoscut in nici un fel sau forma, ceea ce de fapt inseamna sfidarea singelui varsat pe campiile de lupta, si al sacrificiului surem al inaintasilor nostril in lupta de castigare a independentei nationale.

Mitingul nu avea ca scop punerea in discutie a formei de guvernamant ci pur si simplu inlaturarea acestei inadmisibile rusine internationale care pluteste asupra natiunii romane si care este nesarbatorirea independentei poporului roman.
La 11.30 am M.S. Regele Mihai a depus un buchet de flori la statuia lui Carol I, care impreuna cu o coroana de flori din partea detinutilor politici (decent, demn si cu mult bun simt) a fost singura manifestetie de apreciere si recunostinta pentru sacrificiile ostasilor din razboiul de independent din 1877.
Escorta M.S. a fost alcatuita din membri ai “Clubului motociclistilor” iar la statuia lui Carol I studenti de la teatru au fost imbracati in uniforme de soldati pentru a prezenta onorul. Extrem de rusinos si revoltator, pana la cer si inapoi, iresponsabilitatea celor care administreaza Romania. Nu au nici macar bunul simt sa asigure militari in termen la statuia celui care a condus armata romana la victorie in razboiul de independent din 1877 .
Imbracand studenti in uniforme militare din perioada interbelica (de, este democratie si ni se permite acest lucru) si postandu-i la statuia lui Carol I m-a mahnit, dezamagit, revoltat, toate la un loc.
Nu merita oare M.S.R. Carol I soldati in termen, soldati adevarati ?
Este vorba de sarbatorirea Independentei, nu de teatru.
Am inteles intentiile bune si limita posibilitatilor dar suni de parere ca , dimpotriva, trebuia subliniata nesimtirea autoritatilor mai ales pentru ca nu toata lumea a realizat ca “militarii” erau voluntari imbracati in uniforme interbelice.
As fi optat mai degraba pentru o varianta in care voluntarii sa fie imbracati in uniforme actuale de militari ceea ce ar fi “dat o palma” oficialitatilor si in acelasi timp, probabil ar fi declansat o mare discutie contradictorie (binevenita, zic eu). .
Am spus, “ cei care administreaza Romania” pentru ca nu este vorba de a conduce Romania, nu au condus-o niciodata. Dupa revolutie emanatii au impins-o in toate directiile in functie de interesele de grup si personale pana au adus-o in deriva unde va fi pana cand vom avea conducatori patrioti si responsabili. Ori si ce politician care ar fi simtit putin romaneste si ar fi avut o bruma de constiinta ar fi putut fi present pentru a –si aduce omagiul si respectul fata de cei care si-au dat viata pentru o Romanie libera.
Indiferent de partidul din care facea parte si de functia in partid, ar fi fost destul sa spuna : Ca persoana particulara am venit sa-mi arat respectul fata de eroii neamului.
Acesta este motivul pentru care fara ezitare si repros afirm ca, in general, politicienii nostri sunt lipsiti de patriotism si indiferenti fata de starea natiunii.
Trebuie mentionat ca au fost si exceptii in randul personalitatilor din Romania si anume, Dl. Toader Paleologu si inca trei parlamentari precum si D-na. Marilena Rotaru ( a carui sot am inteles ca era acasa bolnav ! ) au participat la ambele actiuni. Intre orele 1P.M si 4 P.M. era programat mitingul nostrum . banda sonora cu Rapsodia Romana nu a fost la indemana . A vorbit un domn profesor, in general despre monarhie, dupa care a vorbit Dl. Doru Braia care m-a socat pur si simplu pentru ca ceea ce a spus, a fost DIAMETRAL opus cu ceea ce mi-a spus prin telefon in urma cu doar 5 – 6 saptamani , dupa care a vorbit un tanar tot despre monarhie in general.
In data de 9 Mai, seara, Dl. Caramitru mi-a telefonat spunandu-mi ca nu poate veni in 10 pentru ca are o zi plina de filmare (un film American), deci poezia Penes Curcanul si nici poezia 10 Mai nu au fost recitate.
De la sfarsitul lui Februarie, inceputul lui Martie cand l-am rugat pe Petre Mihai Bacanu sa ne ajute sa gaseasca un actor ca sa recite in ziua de 10 Mai poezia Penes Curcanu, Dl. Caramitru a mai reconfirmat de doua ori ca va participa la miting, dar pana la urma nu a fost asa.
La sfarsit s-a citit apelul catre clasa politica a romaniei fara a se mentiona ca a fost lansat de ” Societatea Timisoasra” fara a se mentiona ca exista (deja de anul trecut) o petitie online unde exista deja semnaturi si unde se pot alatura toti cei care doresc sa semneze aceasta petitie.
S-a inceput o alta strangere de semnaturi pe hartia citita si apoi pe facebook. La ora actuala petitia a fost depusa in camera deputatilor de Dl. Toader Paleologu dar “for the record” trebuie mentionat ca o petitie pe exact acelasi subiect a fost depusa in parlament de Dl. Eugen Vasiliu (senator PNL) si D-na Mona Musca in anul 1994, iar anul trecut de trei senatori si deputati (unul din PSD si doi din PDL).
Din anumite motive pe care doar politia capitalei o poate clarifica marsul de la piata palatului la parlament nu a fost aprobat Chiar daca intentiile sunt laudabile, nivelul sub mediocru si in afara de subiect al prelegerilor a rezultat intr-o manifestatie in care s-a batut campii rau de tot.
Un amestec de superficialitate (merge si asa) si alti factori a facut ca mitingul din piata palatului din ziua de 10 Mai sa fie o rusinoasa bulibaseala care a dat apa la moara republicanilor si subiect de comentarii pentru mult timp.
I-mi imaginam si “auzeam” comentarile emanatilor revolutiei, republicani :
“ Un grup de 50 de aiuriti din piata palatului fac miting sa schimbe forma de guvernamant”, sau :”
Ce vorbesti d-le.de monarhie , ce popularitate are monarhia cand dintr-o populatie de 4 milioane din capitala au fost la mitingul de 10 Mai, 100 de persoane, dintre care 30 au fost cei care au trecut intamplator prin piata palatului”.
Putem sa le contrazicem afirmatia ?
Desigur situatia existenta se datoreaza in mare masura politicienilor dar asta nu ne absolva de responsabilitatea noastra.
Pana la urma politicienii fac ce le cerem noi daca cerem serios, consevent si intr-un numar de mare proportie si de repetate randuri, chiar zi de zi (asta in loc sa asteptam de la ei ceea ce nu au). Intre orele 17.30 si 20 a fost la palatal Elisabeta un garden party la care au participat 2500 – 3000 de personae. La un moment dat am spus unei persoane de langa mine : mi-ar fi placut sa fie aici o pancarda pe care sa scrie : “Unde ati fost astazi, cand a avut loc mitingul, intre orele 13 si 17”.
Nu stiu ce a inteles interlocutorul meu dare eu nu am inteles raspunsul lui (auleu eu plec de aici ca o sa ne bata astia).
Evident eu mi-am exprimat tristetea si mai mult revolta pentru ca toti acesti invitati au gasit timp sa vina la mancare si bautura dar nu au avut timp sa se arate daca nu la mitingul nostru cel putin la depunerea de flori de catre M.S. Regele.

Dupa atatia ani de descompunere morala in communism, este de inteles ca nu suntem capabili de un devotament asemanator englezilor care spun : my fortune, my honor, my life for my King ( averea mea, onoarea mea, viata mea pentru regale meu) , dar cu putin bun simt si dupa o mica meditatie ar trebui sa intelegem obligatia noastra de al sprijinii moral pe regale nostru ori de cate ori se iveste ocazia si asta implica si prezenta noastra cand depunind flori la statuia lui Carol I aduce un omagiu armatei Romane.

Cei costa pe cei 2500 sau 3000 de invitati, sa-si arate determinarea in sprijinirea zilei de 10 Mai, cei costa sa-si arate suportul moral si solidaritatea cu M.S. la statuia lui Carol I la 11.30 am. NIMIC.
In afara de faptul ca nu costa nimic prezenta alaturi de M.S. demonstreaza dedicatie, seriozitate, consecventa si perseverenta in ceea ce pretindem cu patos ca suntem si ceea ce dorim ; sarbatorirea zilei de 10 Mai. Nici la nunti si botezuri nu se merge direct la mancare si baut.
Oameni ca Dl. Caramitru si Dl. Ciorbea ar trebuii sa fie in primele randuri la astfel de evenimente.
Din 2 Feb pana in 5 Mai am vorbit la telefon cu Dl. Ciorbea de cel putin 10 ori dar nu am reusit sa ne intalnim nici odata, probabil pentru ca mi-a promis ca i-mi va da o lista cu membri PNTCD cu care asi putea colabora in actiunea de 10 Mai ( sa nu mai vorbim despre invitatia din 2002 cand l-am invitat sa vina la Arad unde a fost sarbatorit 10 Mai, bine organizat si a preferat sa se duca la Bratislava la o adunatura de partide).
Cred ca o medalie primita de la M.S. implica si chiar impune o anumita conduita sociala si morala care include si respectarea promisiunilor date. Medalia ar trebui sa fie un inbold si o incurajare pentru o implicare mai ampla, complexa si mai activa in problemele importante ale societatii romanesti, nicidecum sfarsitul implicarii sau activitatii, or ce poate fi mai important decat lupta pentru a ne sarbatori independent si de a ne onora eroii razboiului de independent.
Regele ne poate ajuta doar daca este acolo unde ii este locul, insa este de datoria noastra sa il punem unde ii este locul si pentru asta ne trebuie seriozitate, perseverenta, consequenta si munca, multa munca.
Sprijinirea regelui din gura este “ieftina”si ne descalifica.
M-am intors dezamagit in USA pentru ca in Romania bantuie superficialitatea, neseriozitatea, demagogia si circul politic.
Filozofia dominant in societate nu este : hai sa luptam sa imbunatatim situatia, ci : Asta-l Romania, hai sa sarbatorim ca ar putea sa fie mai rau.
Trebuie totusi sa mentionez ca am intalnit ( desi pe uni doar prin telefon) oameni dornici sa faca ceva, sa participe la viata sociala - si caute, aproape cu disperare sa-si ofere dedicatia si serviciile insa din pacate nu exista un lider . Dintre cei care se pretind lideri unii se bat prin tribunal, urmarind satisfacerea propriilor orgolii si obtinerea puterii, iar unii , din cei care au obtinut puterea, sunt demagogi, superficiali, oportunisti , mincinosi si orgoliosi, preocupati exclusiv de situatia materiala a lor si a celor din imediata apropriere, oameni carora li se potriveste cel mai bine zicala : daca prostu nu-i fudul nu-i prost destul.

New York / Iunie 2012Paul Todoran    6/15/2012


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian