Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Pe drumul cunoasterii

“ Nimic nu e nou sub soare”..

Va amintiti desigur aceste vorbe intelepte. De curand scriam,tot in Observatorul, despre celebrii oameni de cultura care au trait cu 2500 de ani inaintea noastra. Din informatiile gasite prin carti de istorie sau enciclopedii , am aflat ca abia dupa 1400 in urma unor sapaturi ce s-au facut in Grecia s-au descoperit multe si minunate lucrari de sculptura,literatura,etc intre care si datele despre care am vorbit.

In anul 385 [inainte de Christos] marele filosof Platon care era convins ca “artele il purifica pe om” a infiintat o Academie pentru a le fi de ajutor tinerilor. La aceasta Academie muzica era una dintre materiile care nu lipsit niciodata. Platon spunea ca “muzica este o lege morala.Ea da Universului suflet,gandului aripi si imaginatiei avant.Muzica il inalta pe om spre tot ce este mai bun si frumos “ Ecoul descoperirilor ce au avut loc in Grecia in 14oo a creat un mare interes pentru cultura si educatie in mai toate tarile europene. Bineinteles ca prima a fost Italia care-i cunoscuse bine pe greci .Grecia a stapanit Italia sute de ani, dela Roma pana in sud plus Sicilia. Romanii si-au castigat independenta abia dupa caderea imperiului lui Alexandru cel Mare. Daca mergeti in Italia puteti vizita marile amfiteatre si ruinele unor palate mai ales la Taormina si Siracuza (in Sicilia) Deci ,intorcandu-ne la perioada de dupa descoperirile din Grecia, vom aminti de infiintarea multor Academii in diverse tari din Europa.Prima a fost Italia.In 144o Lorenzo de Medici a infiintat la Florenta o Academie careia i-a dat numele lui Platon. A urmat Franta unde s-a infiintat in 1567 o Academie pentru poesie si muzica,apoi Polonia care a infiintat Academii la Cracovia si Varsovia, Germania cu Academiile de la Munchen si Dresda, Lisabona in Portugalia,Madrid-Spania si altele. In scurt timp Parisul a devenit “orasul lumina” fiind locul preferat al unora dintre oamenii de cultura din mai multe tari.

Acest lucru a favorizat desvoltarea artelor in Franta. Unul dintre primii dramaturgi francezi,autor de comedii care isi juca piesele respective a fost Jean-Baptiste-Poquelin cunoscut sub numele de Moliere care a trait intre anii 1622-1673. A debutat la Paris,orasul sau natal, la inceputul domniei lui Ludovic al IV-lea la varsta de 21 de ani.S-a bucurat de protectia familiei regale, mai ales a fratelui regelui. Si-a format o trupa cu care a intreprins numeroase turnee timp in care a compus multe piese. Pentru ca a facut multe datorii chiar in primii ani n-a fost scutit de inchisoare chiar daca se bucura de favorurile familiei regale. Datorita activitatiilor teatrale l-a ajutat chiar pe Pierre Corneille sa intre in randul celor mai cunosti creatori de tragedii. Cele mai cunoscute dintre piesele create de Moliere au ramas : “Don Juan scrisa in 1665,”Doctor fara voie” in 1666,”Burghezul gentilom” -1670 . Moliere i-a avut prieteni in afara de P.Corneille, pe Jean Racine si muzicianul Jean Baptiste Lully care a scris muzica pentru “Burghezul Gentilom” Marele sau success ,in viata, a fost “Bolnavul inchipuit”.Culmea ironiei soartei sale a fost ca a murit in timp ce juca aceasta piesa.. Mult mai tarziu ,in 1899 compozitorul George Auric a compus balete pe unele din scrierile lui Moliere precum si Richard Strauus care a compus muzica inspirata de “Burghezul Gentilom”.

La scurt timp dupa Moliere a intrat in atentia publicului prozatorul Antoine Francois Pre`vost,ramas in istorie sub numele de abatele Prevost care a trait intre anii 1697-1763. El a scris in 1731 povestea nefericita a dragostei dintre Manon Lescaut si cavalerul des Grieux. Manon a fost o tanara trimisa de parinti la manastire pentru ca ducea o viata usoara alergand dupa bogatie.Nu stia ca banii nu aduc fericire si ca o indeamna la infidelitate. Va fi salvata de cavalerul des Grieux dar nu vor fi fericiti niciodata. La un veac dupa aparitia cartii abatelui Prevost, Alfred de Vigny isi exprima admiratia pentru povestea lui Manon. Atunci compozitorul Jules Massnet a compus celebra sa opera iar in 1893 a compus si G.Puccini o opera ce a fost dirijata de marele Arturo Toscanini la teatrul din Torino

Un alt scriitor francez din perioada respectiva a fost Beaumarchais,pe numele sau adevarat :Pierre Augustin Caron.A trait intre anii 1732-1799 si a inspirat prin scrierile lui pe cei mai celebri muzicieni :Mozart si Rossini. Beaumarchais si-a inceput activitatea prin a da lectii de harpa unora dintre ficele regelui.In 1764 a primit titlul de noblete iar in 1777 a fondat Societatea dramaturgilor francezi.A calatorit in multe tari din Europa, dar a fost nevoit sa paraseasca Franta si sa se exileze timp de 2 ani. In 1795 s-a intors insa bolnav fiind a murit in 1799. Lucrarile sale cunoscute de Mozart si Rossini au ajuns temele celor mai cunoscute opere din repertoriul teatrelor de gen. Cine nu cunoaste “Nunta lui Figaro” de Mozart si “Barbierul din Sevilla “de Rossini ? Exceptionalul Wolfgang Amadeus Mozart a stat multa vreme la Paris astfel incat a cunoscut indeaproape artistii acestei tari.”Nunta lui Figaro a avut premiera la Viena in 1 mai 1786.

De atunci au trecut multi ani dar opera sa inspirata de Beaumarchais se joaca pe toate scenele din toate tarile si astazi.Deasemenea foarte aplaudat a fost si a ramas Gioachino Rossini, datorita frumusetii melodice si a vervei ce strabate muzica sa.El a trait intre anii 1792 – 1868. Unul dintre compozitorii sai preferati a fost Mozart si apoi Haydn.Creatiile lor au fost ghidul carierei sale. A inceput sa compuna la 19 ani si lucrarile care i-au stabilit locul in istorie sunt :Wilhelm Tell,Italiana in Alger,Cotofana hoata,Semiramida si Barbierul din Sevilla.. Datorita starii de sanatate la 37 de ani a incetat sa mai scrie piese muzicale ,ultima sa creatie fiind din 1829.Restul vietii si l-a petrecut ca director al Teatrului Italian de opera din Paris.In cariera sa a existat un eveniment iesit din comun legat chiar de “Barbierul din Sevilla”pentru ca a avut si dusmani. Unul dintre ei compozitorul Paisiello,care a organizat o manifestare de mare agresiune la premiera operei care a dus la suspendarea spectacolului..
A fost nevoie de o pauza mai mare pana s-au reluat spectacolele si chiar de unele modificari.Paisiello s-a ales doar cu dispretul publicului,gloria lui Rossini a stralucit in continuare.
Am ajuns la celebrul Victor Hugo unul dintre cei mai complexi creatori ai culturii franceze la care se refera foarte des alti scriitori.A fost poet,romancier,eseist,dramaturg si om de drept care a trait in 1802-1885. In 1862 a scris piesa”Mizerabilii” un fel de istorie a nedreptatilor sociale din Franta vremii sale.
Dupa lovitura de Stat data de Napoleon al III – a fost nevoit sa se refugieze la Luxemburg unde a trait timp de 20 de ani. Victor Hugo a fost fiu al unui general si cunoscand dela tatal sau evenimentele din timpul lui Napoleon I acesta a devenit eroul sau.Pentru el Napoleon al III-lea a fost un tradator asa ca a scris pamflete pe care le-a intitulat :”Napoleon cel mic”,”Istoria unei crime” si altele.Desi traia in afara granitelor tarii sale cei care-l apreciau s-au luptat pentru a fi ale membru al Academiei Franceze.A publicat multe poesii dar faima i s-a tras de la piesele; Hernani 1830,Cocosatul de la Notre Dame-1831,Regele petrece 1832 si Mizerabilii 1862.Compozitorul care a fost cel mai legat de lucrarile lui a fost Giusseppe Verdi. El a inceput in 1844 cu opera “Hernani” iar in 1851 celebra opera”Rigoletto” dupa piesa “Regele petrece” cunoscuta si sub numele”Regele se amuza” care se bucura si acum de success. Verdi nu a fost si nu este socotit numai un mare musician.El a fost si un mare patriot,asemeni lui Victor Hugo .

Pentru moment ma opresc aici. S-ar putea sa continui altadata in apginile Observatorului.


Thornhil ON
Florica Gheorghescu    4/4/2012


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian