Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Solii societatii Avram Iancu din Romania la Montreal -

« Un popor se defineste nu atât prin oamenii sŕi mari
ci mai ales prin felul în care acel popor îsi cunoste
si îsi cinsteste marii sai oameni oamenii ».

SOLII SOCIETATII AVRAM IANCU DIN ROMÂNIA
ÎN VIZITA LA MONTRÉAL

In luna Iulie din acest an, Montréalul s’a înobilat primind vizita a doi membri din conducerea prestigioasei Societŕti Avram Iancu din România.. Oaspetii nostri, veniti de la Cluj-Napoca, au fost Doamna Otilia Croitoru, secretara societatii si Dl. Mircea Croitoru, doi universitari în prezent pensionari si care,dupŕ o viatŕ de lucru la cea dintâi Facultate de Filologe a Ardealului, au continuŕ munca culturalŕ benevolŕ în cadrul Societatii Avam Iancu.

Cei doi oaspeti au venit în vizitŕ particularŕ în Canada, dar datoritŕ staruintelor Doamnei Ileana Mester-Anghel, poet si cunoscut de noi toti om al artelor plastice din Montréal, primirea celor doi oaspeti de la Cluj-Napoca a fost pregatitŕ din timp, astfel încât foruri oficiale ca Federatia Asociatiilor Române din Canada (FAR- Canada) si Asociatia Românilor din Canada (ARC) au organizat întâlniri deschise cu participarea unui public montrealez. Cei doi soli erau asteptati cu nerabdare. Noi toti doream sŕ aflam ce este societatea, care este cadrul de activitate a societatii de ce poartŕ numele lui Avram-Iancu, nume atât de drag noua, tuturor Românilotr.

Si am aflat l;ucruri foarte frumoase. Cei doi oaspeti ne-au povestit cu caldurŕ si entuziasm geneza acestei miscari culturale ardelene. Ei ne-au adus din România statutul asociatiei, numeroase documente ale ultimilor întâlniri si actiuni precum si mai multe numere ale ziarului intitulat Iancule Mare, si care este editat de societate. Din toate acestea si din povestirile oaspetilor am aflat cŕ societatea este o formatiune culturalŕ, al carui program initial a pornit din dorinta sincerŕ de salvare si promovare a bogatelor valori ale folclorului si traditiilor culturale din Tara Motilor. Cât despre politicŕ, societatea este departe de orice culoare de partid sau grupŕri politice anexe. « Nu mai vrem politicŕ, suntem dornici numai de cultura veche a tarii noastre » ! au fost cuvintele celor doi soli de la Cluj-Napoca.

Societatea Avram Iancu, a fost ctitoritŕ în urma cu zece ani cu modestie si cu dragoste de catre un mic grup de universitari de prestigiu din Cluj-Napoca, vechea citadela a intelectualitatii române din Ardeal. Actiunea a început în jurul unui entuziast si mare om de culturŕ care a fost egretatul Profesorul Dr. Ioan Teodor Stan. In cei zece ani de la înfiintare, Societatea Avram Iancu si’a largit însŕ mult cadrul prin adeziunea a foarte numerosi membri de toate vârstele, oraseni si tarani, barbati si femei, universitari sau muncitori, din toate ramurile vietii sociale din România. Pornind de la micul nucleu clujan, astazi societatea are 36 filiale în numeroase orase si sate ale tarii faima unei activitatii meritorii ajungând pânŕ pe tarmurile Marii Negre, la Constanta, ba chiar si în strainatate printre românii din mai multe tari ale Europei, unde s’au format mai multe filiale. Mai mult decât atât, societatea si-a deschios bratele primind membri dintre toate nationalitatile din România sau dintre studentii straini care urmeazŕ cursuri universitare în România si care au cerut si ei sa participe la diferite activitati. Dar latura cea mai importantŕ este cŕ Societatea Avram Iancu si-a largit mult sfera de activitate culturalŕ, cu tot ce este mai de pret România de la colinde la poezia cultŕ, de la Eminescu la Cuza-Vodŕ si la Horia, de la folclor la sarbatori de teatru. Ca exemplu citam organizarea colindelor si a plugusorului, organizarea la Cluj a sarbatoririi artistei nonagenare Lya Hubuc, primadona Opereri Române din Clu-Napoca, sarbatorirea în cadrul Teatrului National a aniversarii a saizeci si cinci de ani a actorului Florin Piersic, a organizat întâlnirea tinerilor Aromâni din centrul universitar, lansari de carte, comemorarea a 216 ani de la martiriul lui Horia, Closca si Crisan si numeroase alte actiuni de culturŕ. In fata acestei diversificari a programului societatii, un singur lucru a ramas neschimbat în acesti ani; este spiritul sincer si deschis de la care a pornit, este spiritul generos si uman al cauzei pentru care s’au jertfit Avram-Iancu, eroul nostru martir al revolutiei de la 1848, este spiritul de respect si recunostintŕ fatŕ de faptele înaintasilor nostri, ale mosilor si stramosilor nostri.

La Montréal, în 19 Iulie 2002, Dl. Basil Gliga, presedintele Federatiei Asociatiilor Române din Canada, a primit pe cei doi soli din România si a organizat o întâlnire deschisŕ publicului în cadrul galeriei de arte plastice Inter-Palas. Dl Dr. Paul Dancescu a prezentat în câteva cuvinte, în fata publicului pe cei doi oaspeti si Asociatia Culturalŕ Avram Iancu., Doamna Ileana Mester a citit poezii originale, iar Doamna Otilia Croitoru, care este secretara asociatiei, a venit cu o prezentare aprofundatŕ a actiunilor desfasurate în ultimii ani. Au urmat discutii interesante asupra asociatiei si folclorului românesc iar în încheere numerosi participanti au cerut sa fie primiti membri si s’au înscris în asociatia de la Cluj. Totodata, întâlnirea a constituit ocazia benevenitŕ a lansarii de carte « Flori de gheatŕ în Apuseni » carte de versuri si graficŕ apŕrutŕ în editura Napoca Star 2002, din Cluj. Poeziile de Otilia Croitoru si grafica pictorului clujan Lazar Morcan au fost deosebit de frumos apreciate pentru delicatetea gândurilor, a imaginilor si a liniilor fine gravate, venite din România.

In 31 Iulie 2002, cei doi oaspeti au fost primiti sarbatoreste la Câmpul Românesc de la Val David, unde Dl. Dr. Ion Taranu, presedintele de onoare al ARC-ului, a facut cu larghete onorurile casei, urmând apoi vizitele de prezentare la fondatorii câmpului românesc de la Val David. Drept urmare a primelor contacte cu reprezentantii Societatii Avram Iancu, doua parohii din Montréal, parohia greco-catolicŕ Sfânta Schimbare la Fatŕ si parohia Sf. Nicolae, si-au aratat dorinta de a cunoste mai în deaproape activitatea acestei societati culturale.

La plecarea din Montréal a celor doi solii ai societatii de culturŕ Avram Iancu de la Cluj-Napoca, prietenii din Montréal au trimis urarile de prosperitate si un cald salut iubitei noastre Tarŕ a Motilor.

Semnat : Corespondent din Montréal.







Dr.Paul Dancescu     8/31/2002


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian