Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Alexandru Litoiu, calificat in programul "The Next 36" din Canada

Alexandru Litoiu, student in anul patru la Computer Engineering la Universitatea din Toronto, este unul dintre cei 36 de studenti canadieni selectionati pentru programul “The Next 36”.
Alexandru a fost selectionat dintre aproximativ 1500 de candidati, nominalizati de catre cele mai bune universitati din Canada.

Ce este programul "The Next 36"?

• O initiativa care urmareste cresterea prosperitatii Canadei, investind intr-o noua generatie de antreprenori care sa aiba un impact global.
• Un program initiat de un grup fondator de 50 lideri de afaceri, antreprenori si academici. Printre fondatori se numara: Galen Weston, Paul Desmarais Sr., Jimmy Pattison, etc.
• Un program ce ghideaza primii pasi ai tinerilor antreprenori selectati. Ei sunt sfatuiti de cei mai influenti oameni de afaceri ai Canadei; primesc pana la $50,000 cash, plus educatie gratuita de la profesorii cei mai cunoscuti in domeniile de business, leadership si technologie, din Canada si Statele Unite.
• Un program ce plaseaza tinerii antreprenori in echipe ce lucreaza la proiecte technologice, care sa lanseze o companie (un start-up), in decurs de un an.

Care a fost procesul de selectie in programul "The Next 36"?

Din cei aproximativ 1500 de aplicanti de la universitatile canadiene, au fost selectati doar 72 de candidati pentru faza finala, pe baza unei aplicatii care sa demonstreze succese, realizari si interes antreprenorial.

La sfarsitul anului 2011, cei 72 de candidati selectati pe lista scurta s-au intalnit la Toronto; ei au fost supusi unui sir lung de interviuri cu membrii fondatori ai grupului, investitori, oameni de afaceri si profesori universitari in antreprenoriat, strategie, etc. Criteriile de selectie au fost diverse: experienta anterioara, succes academic, referinte, noutatea ideilor, intiativa, creativitate, interes, potential, etc.

"Din cei 72 de candidati de pe lista scurta, au fost selectionati doar 36.", ne spune Alexandru.
“Procesul de calificare a fost foarte selectiv si stresant. Prima zi de calificari a constat din 12 interviuri cu diversi oameni de afaceri. In acelasi weekend, cand s-a facut selectia finala, am prezentat cate o idee originala, pe scena, in fata diversilor lideri de afaceri, fara nici o pregatire prealabila. Programul e gandit sa fie foarte stresant, sa iesi din zona de comfort, sa te obisnuiesti cu greul, cu esecurile, sa inveti sa te ridici dupa ce cazi.”

Alexandru a fost propus pentru programul "The Next 36", de catre Decanul Facultatii de Enginerie de la Universitatea din Toronto, pe baza rezultatelor academice exceptionale, precum si pentru interes in cercetare si comercializarea rezultatelor de cercetare.

De la inceputul procesului de selectie, Alexandru a fost un favorit:

• In scoala primara Alexandru a facut selectionat in “gifted program”, intr-o clasa speciala pentru copii dotati. A urmat liceul "Upper Canada College", renumit pentru personalitatile de marca pe care le-a dat Canadei.
• In paralel cu un program academic extrem de avansat si riguros, Alexandru a avut rezultate atletice deosebite, fiind capitanul echipelor de fotbal si tenis si participand in competitii nationale de vaslit.
• La 12 ani, Alexandru dadea deja semne antreprenoriale; el scria aplicatii client-server , din care a stiut sa faca primii bani ("Nu multi!", spune el).
• In clasa a 10-a, la numai 16 ani, a fost selectionat ca unul dintre cei mai tineri studenti Shad Valley, un program care incurajeaza inovatia in licee; cu aceasta ocazie a obtinut Medalia de Argint la un concurs de programare pe Canada.
• Ca urmare a rezumatului supus de catre Shad Valley la diverse companii, firma IBM i-a oferit o pozitie de “student on call”. Alexandru era doar in clasa a 10-a si a lucrat la IBM pana cand, in vara anului 2010, a avut de ales intre diverse companii de elita (IBM, Amazon si Google) si o pozitie de cercetare pe langa universitate, finantata de NSERC (Natural Science and Engineering Research Council of Canada). In fata unor optiuni asa tentante, el a ales sa lucreze in cercetare:
“Cred ca adevaratii eroi ai stiintei si technologiei sunt cercetatorii si antreprenorii care isi asuma riscurile necunoscutului, care isi investesc timpul si isi risca independenta financiara, pentru o idee. Eu vreau sa imi asum aceste riscuri cand sunt foarte tanar”, ne spune Alexandru.
• Printre alte initiative, Alexandru a scris o aplicatie care ajuta lumea sa-si schimbe obiceiurile, aplicatie folosita in prezent de aproximativ 10 000 de utilizatori.
• Acum Alex lucreaza la un proiect de cercetare in Inteligenta Artificiala cu unul dintre cei mai renumiti profesori de la Universitatea din Toronto. Alexandru a propus o tema de cercetare care sa anticipeze evolutia stocurilor in functie de sentimentele investitorilor, pe baza datelor exprimate public pe Twitter. Desi in faze intiale, proiectul demonstreaza o corelatie pozitiva intre evolutia preturilor de pe piata financiara si informatia de pe Twitter. Cercetarea continua.

Care sunt planurile de viitor ale lui Alex?

In primul rand, ele au de-a face un incheierea proiectului de cercetare cu rezultate publicabile in reviste de tinuta. Apoi, incheierea cu success a proiectului "The Next 36".
”Pe de o parte, programul "The Next 36" e ca un Master in Business Administration; pe de alta parte, e ca un program incubator de start-up-uri. Imi doresc sa-mi imbunatatesc si calitatile de lider dar si sa-mi pun in practica ideile, intr-un program incubator”, spune Alexandru.

Anul acesta Alex este in ultimul an de universitate si face in paralel si programul "The Next 36". Este, asadar, foarte ocupat, iar vara-i va fi plina. Pare insa bucuros sa-si foloseasca timpul in mod productiv, invatand si semanand ideile viitorului.

Alexandru priveste inainte cu realism:
“Ma angajez pe drumul de antreprenoriat, cu riscuri asumate. Drumul va fi lung, cu urcusuri si coborasuri, cu succese, dar si cu esecuri. Va trebui sa-mi aduc aminte sa nu le iau pe niciunele prea in serios".

Drumul ce ii sta inainte, desi necunoscut, este plin de sperante.
Ii dorim succese!

Observator    2/18/2012


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian