Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Constantin Negreanu, un reprezentant de seama al paremiologiei romanesti

De curand, s-au implinit 21 de ani de la trecerea in nefiinta a profesorului Constantin Negreanu, personalitate de frunte a invatamantului mehedintean si a stiintelor filologice, in general, cu aplicatie speciala, insa, in domeniul paremiologiei. Severinean la origine, fiul lui Constantin si al Mariei Negreanu, "amicul Costel", asa cum il alintam noi, prietenii apropiati, si-a petrecut anii copilariei in orasul natal, unde a urmat si cursurile scolare, inclusiv clasele de liceu, devenind apoi, din anul 1960, student al Facultatii de Filologie din cadrul Universitatii din Timisoara. Inca din anii de studentie, a manifestat un interes special pentru domeniile complexe ale limbii si culturii populare, participand frecvent, cu comunicari interesante, la sesiunile stiintifice ale cercurilor studentesti, apoi si cu seriale de articole, in cotidianul timisorean "Drapelul rosu", la rubrica "Cum vorbim, cum scriem".
.
Asemenea preocupari stiintifice se vor amplifica si diversifica dupa absolvirea studiilor universitare, sub indrumarea unor cunoscute personalitati din domeniu, precum profesorii Gheorghe Ivanescu si Stefan Munteanu, cel de-al doilea fiindu-i, mai tarziu, in 1979, chiar indrumator in pregatirea tezei de doctorat ("Proverbele romanilor. Consideratii asupra structurii lor lingvistice si stilistice") si obtinerea titlului respectiv. .

Cariera didactica profesorala si-a inaugurat-o la Scoala Generala din comuna Cerneti (Mehedinti)) de unde, dupa doar doi ani, s-a transferat in Drobeta Tr. Severin, mai intai la o scoala generala, apoi la prestigiosul Liceu Traian (1968-1973), unde a functionat ca profesor, apoi ca director, afirmandu-se deopotriva prin maiestrie didactica si prin continuarea activitatii stiintifice extrascolare, in deosebi in cadrul Filialei Mehedinti a Societatii de Stiinte Filologice, unde a fost, initial membru, apoi chiar secretar, timp de mai multi ani. Incepand din 1973, timp de 13 ani, a indeplinit functia de director al Casei Corpului Didactic -Mehedinti, functie pe care a onorat-o printr-o laborioasa activitate pe linia indrumarii si perfectionarii activitatii cadrelor didactice din intreg judetul, organizand, in acest sens, felurite cursuri de specialitate, activitati de cercetare si documentare, schimburi de experienta, simpozioane pe specialitati sau interdisciplinare, indrumarea activitatii de conducere a unitatilor de invatamant, a invatatorilor si profesorilor inscrisi la examenele pentru obtinerea gradelor didactice.
.
Cu sprijinul unor cadre didactice valoroase si la fel de pasionate, profesorul Negreanu C. a reeditat prestigioasa revista "Scoala Mehedintiului", a redactat, cu sprijinul Inspectoratului Scolar Mehedinti, timp de mai multi ani, un "Caiet metodico-stiintific" deosebit de util nu numai pentru popularizarea si valorificarea experientei didactice valoroase a cadrelor din invatamant, ci si pentru stimularea activitatii de cercetare stiintifica extrascolara a acestora, in diverse domenii.

De subliniat, insa, faptul ca, pe tot parcursul carierii sale didactice, profesorul Negreanu C. a ramas un statornic si pasionat cercetator si publicist in "ispititorul, seducatorul domeniu al literaturii populare si al paremiologiei" (asa cum obisnuia sa-l numeasca adesea). Elocvente sunt, in acest sens, numeroasele articole si studii publicate in "Scoala Mehedintiului", in volumele si publicatiile periodice "Mehedinti. Cultura si civilizatie", "Mehedintiul literar", "Limba si literatura romana", "Danubius" (supliment literar al revistei timisorene "Orizont"), alte publicatii periodice sau cotidiene locale sau regionale. Amintim cateva dintre zecile de studii, articole din publicatiile vremii, care au fost urmarite cu mult interes si apreciate de specialisti si nu numai: Conceptele "adevar", "bunatate" si "cinste" in proverbele romanesti, Valentele educative si stilistice ale expresiilor si proverbelor in limba literaturii artistice,

Cateva observatiei asupra simetriei in proverbe, Formele verbale in proverbe, Cateva consideratii de ordin stiintific asupra lexicului poeziei lui D. Anghel, Aforistica, Limba romana in scoala, Folclorul, coordonata definitorie a spiritualitatii romanesti, Primul simpzion de paremiologie romaneasca etc.
Un interes deosebit a acordat profesorul Negreanu C. vietii si mostenirii stiintifice a doctorului Stefan Odobleja (considerat -pe drept cuvant, fondatorul legilor si principiilor teoretice de baza ale ciberneticii moderne), caruia i-a dedicat cartea "Pagini inedite" (1986), continand principalele date biografice ale acestuia, precum si o serie de constatari despre limbajul stiintific sau artistic odoblejian din cartile tiparite sau manuscrise (inclusiv maximele, aforismele utilizate frecvent). In "Scoala Mehedintiului", de fapt, un capitol special a fost rezervat, timp de cativa ani, savantului Stefan Odobleja, cu propriile articole ale acestuia, cat si ale altor colaboratori, referitoare la viata si mostenirea stiintifica odoblejiana. Nu intamplator, deci, profesorul Negreanu C. a fost cooptat si intre membrii fondatori ai Academiei de Cibernetica “Stefan Odobleja”, infiintata cu prilejul unor simpozioane internationale organizate la Lugoj, prin stradania lui Iosif Constantin Dragan, legate de mostenirea stiintifica a regretatului savant.

In 1983, in Editura Stiintifica si Enciclopedica, a fost publicata cartea "Structura proverbelor romanesti" (pe baza tezei de doctorat ), in care, pe temeiul unei bogate bibliografii romanesti si straine, profesorul Negreanu analizeaza, cu profesionalismul si rigoarea ce ii erau caracteristice, preocuparile carturarilor mai vechi sau mai noi pentru explicarea si tezaurizarea proverbelor, cu talcurile lor general valabile, dar si cu nuantele de specificitate nationala, conceptele esentiale ale poporului reflectate in acestea, structurile lingvistice si elementele de limbaj artistic utilizate. Mobilizand si antrenand in actiuni de cercetare un grup de cadre didactice, profesori de specialitate preocupati de literatura populara si paremiologie, profesorul Negreanu C. va constitui, in anul 1986, "Colectivul pentru Cercetarea Proverbului Romanesc", cu sediul la Drobeta Tr. Severin, colectiv care, cu sprijinul acad.Zoe Dumitrescu-Busulenga, va deveni componenta a Comisiei de Folclor a Academiei Romane. De fapt, gratie acelorasi motivatii, la 18 iunie 1983, C. Negreanu facuse posibila organizarea la Drobeta Tr. Severin a primului Simpozion de Paremiologie Romaneasca, cu participarea unor reputati specialisti in folclor, ca: I. C. Chitimia, N. Constantinescu, Cezar Tabarcea, D. Stanciu s.a. Din 1986, vor urma, anual, inca trei simpozioane similare, colectivul constituit de profesorul Negreanu contribuind efectiv, si dupa moartea mentorului, la alte initiative, asa cum a fost aparitia publicatiei "Proverbium dacoromaniae".

In ultimii patru ani de viata, in urma desfiintarii abuzive a Caselor Corpului Didactic, Negreanu C. isi va relua activitatea de profesor la Liceul Traian din Drobeta Tr. Severin, fiind promovat vremelnic si in functia de inspector general al Inspectoratul Scolar Mehedinti, bucurandu-se permanent de respect si pretuire binemeritate in randul cadrelor didactice. A continuat, pana la sfarsitul vietii, activitatea de cercetare si publicistica dedicate literaturii populare, in general, paremiologiei, in mod special, urmarind, si printr-o bogata corespondenta cu specialisti romani si straini, renasterea si integrarea paremiologiei romanesti in circuitul modern al valorilor culturale universale.
Profesorul Negreanu C. mi-a fost unul dintre cei mai apropiati prieteni, alaturi de care am colaborat la reeditarea revistei "Scoala Mehedintiului", la cercetarea mostenirii stiintifice odoblejiene; am participat impreuna la numeroase reuniuni stiintifice (inclusiv simpozioanele odoblejiene din Drobeta Tr. Severin si de la Lugoj), i-am facilitat (la rugamintea sa) stabilirea unor contacte cu paremiologi finlandezi, in anii in care eu am condus Lectoratul Romanesc din cadrul Universitatilor din Turku si Helsinki, ne-am regasit alaturea, ca dascali, prieteni sau vecini, de nenumarate ori la evenimente culturale sau de familie, de fiecare dat remarcandu-se prin intelepciunea si generozitatea, modestia si omenia specifice taranului roman, de a carui cultura, cu traditiile si datinile strabune, cu limbajul "ca un fagure de miere", s-a simtit profund atasat.
Despre activitatea stiintifica si virtutile didactice ale profesorului Negreanu C. au avut numai cuvinte de lauda nu numai fostii colegi, prieteni, ci si personalitati de marca ale culturii romanesti, precum I. C. Chitimia, Gh. Bulgar, Ion Orghidan, Gh. Andrei, D. Crasoveanu, Dumitru Stanciu, Al. Stanciulescu-Barda s.a., iar scoala generala severineana, in care si-a desfasurat vremelnic activitatea, ii poarta numele. .Profesor Florian Vladica    2/17/2012


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian