Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Carti in lucru - fragment : Incident de munca

…cainii de paza al BJATM-ului local latrau agitat fugind bezmetic de-a lungul gardului de sarma ghimpata ce-mprejmuiau depozitele. Un camion cu marfa huruia ingrozitor parcat in fata magaziei de neferoase. Cativa paznici de la Paza Contractuala imbracati in costumele lor cacanii fugeau care-ncotro urland ca din cura de sarpe : “ S-a spanzurat magazionerul Mitica!”
Departe in zare se vedea turnul catedralei catolice inegurat pe fundalul muntilor inca inzapeziti. A fost o iarna grea.
Soseaua care trecea pe langa baza era inca neaglomerata. Orasul abia se trezea.
Soferul camionului fuma asezat pe-o piatra langa usa magaziei de neferoase, larg deschisa. Inauntru nu se vedea nimic. Era bezna…
“Opreste ma sula motorul ca consumi combustibilu’ statutului!” striga un paznic cu cozorocul chipiului intors la ceafa. Gafaia cautand dupa evidente.
Soferul se ridica tremurand si pasind incet se-ndrepta spre camion.
“De ce-o fi trebuit sa ma grabesc sa fiu primul? N-am stare niciodata…si-am lasat si vaca nemulsa. Asta e, las totul pe muiere…o putoare asta sant. Ma omara camionul asta rablagit iar seara nu mai am chef de nimic. Am cerut unul nou si-am dat spaga branza buna de la cuscru’ si tzuica de la cumnatu’ da nu i-am putut bate pe smechrii aia de tzigani cu Kent-ul si cafeaua lor. Asta le trebuie la functionari: cafea si tigari. De ce dracu’ am eu norocul asta! Si boul asta de Mitica...se spanzura la servici... nu putea sa se spanzure acasa, c-are-un casoi in Sura!”
Opri motorul.
La poarta Bazei incepusera sa se adune angajatii. Se uitau nedumeriti la lacatul de pe usa angajatilor. Deobicei usa era deschis si lumea intra si ponta raspandindu-se prin baza , fiecare la locul lui de munca. Acum nici portarul nu era acolo. Stateau in linie. Un alt autobuz 26 venii si se goli in fata portii bazei. Acolo era capat de linie. Omenii fumau sau vorbeau de meciul de aseara. Cateva femei se asezasera pe banca din fata portii si crosetau sporovaind de-ale lor. “Crezi ca e-nchis pentru inventar de la militia economica?’ intreba una pe Gica merceologul de la abrazive. “ O fi”- raspunse Gica – “ Ce nu sa mai intamlat si-nainte, nu-i mai satura Dumnezeu pe gestionarii astia. Nu vezi ce case si ce Dacii au! Legea e numai pentru prapaditi”
Dinspre oras vira la dreapta o Dacie albastra cu numar mic. Era contabilul sef si secretar de partid. Oprii in fata portii si rula geamul din stanga jos:
“ Ce dracu faceti? Nu lucra nimeni inca?” intreba rastit. Madalina secretara de la personal raspunse cu voce pitigaiata: “E-nchis.” “Cine-a-nchis?” intreba contabilul. “Cred ca militia economica” se baga Gica. Fata Contabilului sef se lungii “Ei pe dracu”” “Pai altfel de ce sa fie-nchis?” se mira Gica. “Te-am intrebat ceva? Taci dracu’” se rastii contabilul sef.
Cainii se auzeau latran prin spatele depozitului. Fluiere paznicilor rasunau din cand in cand. La poarta era aprope liniste pentru ca pe sosea incepusera sa treaca camionele de marfa. Ultimul 26 de dimineata, cel al intarziatiilor ajunse la capat de linie. Vreo sase spte calatori coborara si se agitau spre poarta. “ Ce dracu ma nu puteti venii la timp. Nu vedeti ce-i aici? Se rastii in general la ei contabilul sef. Gica murmura: “ Ce sa fie coada…da nu stim ce se da”
Deodata contabilul sef incepu sa claxoneze isteric. De dupa gard de prin tufe aparu mos Sava cel mai batran paznic, aprope de pensie. “Ce faceai acolo ma?” urla la el contabilu sef. “ Ma pisam sa traiti, da’ nu-i schimbul meu, eu am venit cu certificatul” “Pastele ma-ti de hodorog, lasa certificatul” se ratoi in continuare la el contabilul sef. “ de ce dracu’ ne tineti la poarta ce s-antamplat?”
‘S-a spanzurat Mitica de la neferoase in magazine! raspunse Sava
“A! Credeam ca e mai grav. Dumnezeu sa-l ierte. Cheama militia si lasa-ne-nauutru“ comanda contabilul sef.
„Nu pot”raspunse Sava,n-am chei, sant la Petrache care-i in fundul curtii dupa evidente cu cainii“
In cabina portarilor incepu sa sune telefonul.

Toronto/ 11 ian 2012
George Serb    1/12/2012


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian