Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Despre pictură cu Bogdan Luca

Ortansa Moraru: Bună ziua, Bogdan. Iti multumesc pentru că ai acceptat invitatia Revistei “Observatorul”. Ai venit in Toronto acum...
Bogdan Luca:...acum 16 ani.

OM: Si cum sa intâmplat să te apropii de artă ?
BL: Eram deja acolo. in România eram deja pe făgasul acesta ; la Bucuresti, am fost la “Tonitza”; am plecat când eram in clasa a IXa. L-am avut profesor pe Iuri Isar.

OM: Apoi ai venit aici ...
BL: Da, aici am fost la Central Tech...De fapt, când am ajuns la aeroport, am intrebat vamesul la care scoală să mă duc si.....“ la Central Tech” am fost. Am urmat Sheridan College pentru animatie – care părea o ocupatie mai practică , promitea – lucru care sa si indeplinit; am lucrat zece in animatie. Am continuat, insă , să si pictez.

OM: Ce este mai aproape, pictura sau desenul ?
BL: Pictura. Desenul este si el foarte important. Desenez foarte mult, mai ales atunci când călătoresc ; mă ajută să fiu atent la ceea ce este in jur.

OM: De ce pictură si nu volum, nu tea atras volumul in niciun fel ?
BL: Ba da, ma atras volumul foarte mult. La Central Tech am lucrat lut, cred că aceasta ma ajutat enorm. Cred că este folositor orică rui artist si este ceva la care incă mă gândesc ; as vrea cumva să mă reintorc la forma tridimensională . Am incercat diferite tehnici, dar m-am reintors la pictură mereu.

OM:Am văzut pe pagina ta web câteva serii de lucrări. Le stiam deja pe cele din 2007 si 2008. Imi amintesc foarte bine portretele cu tuse mari si foarte colorate. Urmează alte două serii, Unmoornigs si Roving.
BL: Da, una se numeste Unmoornigs si este proiectul meu de Graduate Studies de la University of Toronto, iar The Roving Iconist a fost o expozitie deschisă cu Le Gallery http://legallery.ca in 2011.

OM: Cum sa petrecut schimbarea de dominantă din cea caldă – in cazul portretelor din 2008, la dominanta rece, cu albastruri, griuri si griuri din albastruri... Cum te uiti la lucrările mai vechi si cum le vezi pe cele noi ?
BL: Sunt multe comentarii in jurul acestor lucrări,in special in relatie cu expozitia Unmoornigs. Lucrez, in ultima vreme, exclusiv după imagini elecronice. Vin de pe un ecran, au fost manipulate si apoi tipărite ; culorile sunt, deci, tipice mediului electronic. Primele portrete – am fost la Florenta un an – enforsate de animatie, de film, nu sunt portrete ”fixe” si nu au fost create cu dorinta de a proiecta o imagine in viitor. Erau colegii mei pe care i-am rugat să se miste si, in timpul acesta, eu făceam fotografii. Asa se explică faptul că sunt miscate ; este genul de imagine care, de obicei, nu este acceptat. Dar chiar acest lucru mă interesa : secunda intre momente. Am devenit interesat de felul in care vedem lumea si cum percepem realitatea. Am folosit computerul si/sau imaginea digitală ca o metaforă . Portretele mele erau portrete de oameni in miscare, portrete ce nu se pot citi in totalitate.

OM: Aceasta era următoarea intrebare, Bogdan. De ce portrete si nu peisaj sau natură statică ?
BL: Eu sunt incă interesat de figura umană , in special ; cred că vreau să reinventez ideea de portret.

OM: Este un artist care te-a influentat ?
BL: Da. Francis Bacon.

OM: Si pentru că suntem la Art Gallery of Ontario, este o lucrare din colectia permanentă care iti place ?
BL: Este, la etajul al doilea, o galerie cu lucrările lui William Kurelek. Kurelek imi place foarte mult pentru elementul narativ, desi nu este genul in care as picta eu.

OM: Uitându-mă la CV- ul tă u, Bogdan, este impresionant pentru un tânăr artist : expozitii personale, expozitii de grup, premii cum ar fi, in 2011, Timeraiser Foundation Purchase Award , in 2010, University of Toronto Award for Student Engagement in the Arts si, in 2009, University of Toronto Fellowship... ca să mentionăm numai câteva. Ce planuri are artistul Bogdan Luca in 2012 ?
BL: Lucrez la o expozitie personală care se va deschide in 12 ianuarie. Cu Neubacher Shor Contemporary http://neubachershor.com. Va fi intr-un spatiu generos si sunt foarte multumit.
Lucrările pe care le voi expune sunt si ele de mari dimensiuni.

OM: Iti multumesc. Este o intrebare pe care o asteptai si nu a venit,
Bogdan ? BL: Nu a fost nici o intrebare care nu a venit...

Bogdan Luca: http://bogdanluca.com

Ortansa Moraru    1/1/2012


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian