Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Apel la unitatea DiasporeiStimati conationali,
membri ai CMR, UMRL,
simpatizanti ai celor 2 organizatii,
reprezentanti ai mass mediei din tara,
reprezentanti ai mass mediei de pretutindeni,
romani din interiorul si din afara granitelor Romaniei

Ca autor al scrisorii-initiativa-protest al Uniunii Mondiale a Romanilor Liberi adresata celor doi europarlamentari, Emma Nicholson si Arie Oostlander, care si-au exprimat intentia de a cere in Parlamentul European sistarea imediata a negocierilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, ma simt nevoit sa revin cu aceste randuri.

In primul rand tin sa multumesc tuturor cosemnatarilor fara exceptie, celor care au inteles asa cum se cuvine rostul si motivatia actiunii noastre prin intermediul acestei scrisori, pusa sub egida UMRL. Multumesc mass-mediei din Romania (TVR, TVR International, agentiilor de presa, radio, ziarului “Ziua”, etc.) care au mediatizat actiunea noastra. Desigur, nu in ultimul rand, adresez aceleasi calde multumiri si celor care prin mesajele lor de felicitare si-au exprimat deplina adeziune la aceasta initiativa.

Date fiind motivatiile si imprejurarile specifice momentului, istoric as afirma fara nici o ezitare, si intereselor Romaniei si ROMANILOR de pretutindeni, consider ca actiunea UMRL si a celor 5 organizatii semnatare a fost CORECTA, JUSTA si IN TIMP UTIL (scrisoarea noastra a fost expediata pe 31 ianuarie iar amendamentele Oostlander-Nicholson au fost depuse la Parlamentul European pe 2 februarie 2004).

Din nefericire insa, cu aceasta ocazie am avut neplacuta surpriza sa constat ca numai o parte a Diasporei a impartasit sentimentele noastre, ale celor ce am semnat randurile respective, in timp ce o alta parte s-a dezis categoric de orice implicare in acest sens.
Iata! Inca o data se reliefeaza negativ binecunoscuta dezbinare a romanilor in general! La urma urmei, nu faptul ca acestia nu ni s-au alaturat conteaza ci faptul ca respectivii au ignorat pur si simplu nevoile imperioase ale tarii de origine, ale Romaniei. M-au consolat insa cuvintele lui Jules Claretie, autor dramatic din sec XIX care afirma ca « orice om care conduce, care face ceva, are impotriva sa pe acei care ar dori sa faca acelasi lucru, pe cei care in mod precis fac contrariul si mai ales marea armata a celor inversunati care nu fac nimic”. Imi permit sa te las cititorule al acestor randuri, sa te incadrezi singur in una din aceste 3 situatii.

Chiar daca, asa cum era si firesc, Guvernul Romaniei si clasa politica au salutat initiativa noastra, nu inseamna ca aceasta a fost motivata de anumite motive politice sau interese meschine asa cum au sugerat unele persoane rauvoitoare! Nicidecum!

Si tocmai in acest sens ma simt nevoit sa iau pozitie raspunzand:

- celor ce au cautat sa ne denigreze actiunea si sa o puna in "sandalele" unuia sau al altui partid politic din tara: UMRL este o organizatie internationala a romanilor de pretutindeni, infiintata in urma cu 20 de ani, apolitica!

- euroscepticilor si acelor "romani cu domiciliul in strainatate", fie inainte de '89, fie dupa, care in virtutea INTEGRARII lor in societatea unde traiesc, UITA cu dezinvoltura SARACIA in care traiesc milioane de romani din tara, nevoile si strigatele lor de ajutor...uita mosii si stramosii lor...isi uita parintii care au luptat pentru un viitor mai bun ... Acestor “romani” nu li se poate potrivi altceva decat vorbele poetului: "Ii e rusine omenirii sa va spuna oameni...niste rai si niste fameni...".

- celor care prin ,,intransigenta" lor vestica (pentru a nu afirma rasista) condamna la izolare vesnica poporul din care se trag, nepasatori la toate toate consecintele catastrofale pe care acestea le implica. Caci cu certitudine, istoria ne arata cit de “functionale” au fost sistemele izolationiste (China antica, Romania lui Ceausescu). Exista riscul ca Roamnia sa penduleze intre sfere de influente nefaste. Fratilor, legile au fost inventate de oameni si tot de oameni sunt aplicate! Cum poate cineva sa ceara Romaniaie sau oricarei tari din ex-blocul de est, guvernat atat de mult ani de legi trasate de Kremlin sa treaca de la o zi la alta la legislatia, sa zicem a Germaniaie si Frantei? Si chiar daca au trecut, cei ce le aplica si pentru cine sunt aplicate sunt aceiasi ca pana in 1989!

- celor care si pe acest Forum de discutii ii improasca cu noroi pe cei ce incearca sa faca ceva pentru tara noastra, care nu-si precupetesc energia, timpul, resursele pentru a lupta pentru cauzele acesteia, pentru binele romanilor si mai ales nu uita niciodata, ca in primul rand, inainte de toate, sunt si vor ramane ROMANI pana in ultima clipa a vietii, indiferent de locul unde vietuiesc!

- celor care-si denigreaza neamul din care se trag...

Desigur! Nu putem tolera racilele omniprezente in Romania de azi! Nici nu ne-am propus acest lucru, ar fi anacronic si ipocritic! CORUPTIA la toate nivelurile, faptul ca in Justitie nu s-a facut inca o adevarata Reforma, ca adiministratia de stat are atatea probleme, ca iata tocmai “gardienii” justitiei, politia este plina de “lupi”, ca exista adoptii internationale chiar la presiunea unor oameni politici europeni si americani bine cunoscuti (Bush, Romano Prodi, etc), ca fondurile europene se duc inca in buzunarul fara fund al unei clientele politice si faptul ca nu se impiedeca acest flux...ca investitorii straini ocolesc Romania tocmai pentru cele expuse mai sus, sunt probleme care TREBUIE IMEDIAT REZOLVATE!

Cu toate astea, revenind la noi, cei din afara granitelor, consider ca cei ce incearca inca asiduu sa ne invrajbeasca, sa bage zazanie, sa critice totul si pe toti, sa ne puna in spinare tot ceeea ce o anumita parte a societatii romanesti o reproseaza Diasporei, nu fac altceva decat sa aduca un imens deserviciu Romaniei, intereselor sale vitale si ale poporului roman. Fiind vorba de actiuni negative venite tocmai din partea unor asa zisi romani sa credem oare ca acestea sunt intamplatoare, sau poate sunt dictate de scopuri anume, bine determinate? Divide et impera? Ca nu-mi pot explica ca un roman adevarat sa nu faca tot ceea ce-i sta in putere in vederea binelui Patriei sale si poporului din care se trage!
Stim bine consecintele dezbinarii Diasporei prin propaganda sistematica, furibunda pe care regimul de trista amintire a dus-o pana in 1989, chiar si prin eliminarea fizica a celor care nu impartaseau ideile lor. Ne plecam cu piosie in amintirea lor.

Unul dintre acestia, cu studii politice in Romania, trimis la o specializare in Germania, (din respect pentru mine, nu pentru el/ea, nu-i voi da numele), mi-a afirmat zilele trecute, cu AGRESIVITATE, URA, DISPRET, rar intalnite,” urmatoarele expresii:
Citez
- "...nu am incredere in CMR si nici UMRL, nici in Diaspora in general si organizatiile ei..."
- "UE nu poate cere banii dati Romaniei pentru pre-aderare..."

N.B. Da, teoretic nu poate, dar daca Romania nu intra in UE in 2007, nu vom mai primi alti bani pentru pre-aderare!!!! Sau poate te temi ca si tu vei da inapoi acest bani platiti pentru cursurlle din Germania? Doream sa-i spun, dar m-am abtinut...

- "prin modificarea Constitutiei nu vreti altceva decat "ciolane", functii, ne vreti bogatia naturala, vreti sa ne aruncati in strada..."
- "Diaspora a facut intotdeauna mai mult rau decat bine Romaniei..."
- "Ce faceti voi Diaspora efectiv pentru noi?..."
-...
Va imaginati sper ca la asemenea ineptii nu am reactionat si nu voi reactiona. Si nici nu am pus acea persoana in aceeasi barca cu colegii lui Mihai Puwak...sau cu cei ce pleaca cu un real interes pentru a se specializa in Vest.

Ulterior insa mi-am pus cateva intrebari:
- oare si azi, dupa 14 ani de la Revolutie, Romania ne include pe noi cei din Diaspora in aceeasi categorie de “tradatori de neam”?
- oare asa gandeste tineretul cu studii universitare din Romania de azi, care mai si pleaca sa invete Legile de Guvernare ale UE?

Daca este asa, inseamna ca este deosebit de grav! Parafrazandu-l pe Hamlet voi afirma si eu: “Este ceva putred...Domnilor...in Romania!” si as fi continuat cu versurile lui Eminescu din “Imparata si proletar”...

In fata acestei stari de fapt ma cuprinde spaima, ma arde gandul in perspectiva de viitor, si automat in cugetu-mi se naste intrebarea: Ce-ati facut fratilor cu tinara generatie?... Eu am considerat ca perioada “spalarii creierelor” a fost incheiata in 1989..., si mi se pare un fapt absolut inacceptabil ca via Internet un individ/individa sa mai poata debita astfel de lozinci implantate sistematic pe vremea “plumbuitului” in Institutii de Invatamant superior cum era si facultatea de trista amintire “Stefan Gheorghiu” din Bucuresti !

Inseamna Domnule Cojocaru, Tiba, Popescu, Smaranda Livescu, Saharneanu, Masca si alti distinsi colaboratori ai acestui Forum ai Consiliului Mondial Roman si din Conferintele via Internet al CMR, ca eforturile noastre nu sunt percepute la adevarata lor valoare, sunt minimalizate sau chiar interpretate gresit. Ca ne lipseste adevarata COMUNICARE cu tara, cu oamenii de acolo; ca nici via TVR International (post pe care acest tip de oameni nu-l agreaza!!!!). nu reusim suficient de convingator sa transmitem mesajele noastre...ca Romania nu valorifica la justa valoare potentialul nostru...iar tineretea lor nu le justifica aceasta pozitie. Am convingerea ca doar printr-un efort comun al nostru cu cei din tara si a celor din tara cu noi, ne vom convinge reciproc.

Un alt exemplu al marginalizarii Diasporei de catre Romania insasi ca stat, reprezentat prin Ambasadele sale in strainatate, a fost oferit de postul TVR International, miercuri 11 februarie. Cei care ati urmarit emisiunea "Legile Integrarii" ati auzit pozitia cunoscutului jurnalist de la Europa Libera Mircea Carp si Robert Schwartz de la postul de radio Deutsche Welle care tocmai asta afirmau; ca ambasadele Romaniei din tarile UE nu tin seama de noi...nu vin decat rar la actiunile noastre...ca nu exista o comunicare reala, continua, pentru proiecte comune in interesul Romaniei. Da, Romania doreste ca Diaspora sa faca loby pentru intrarea sa in EU dar factorii responsabili par ca nici macar nu se deranjeaza sa-i informeze pe cei din partea carora se asteapta a le oferi ajutor. In plus, diplomatii romani din tarile in care traim ar trebui sa aiba o activitate mai dinamica in raport cu comunitaile romanesti, cu organizatiile romaneasti. Am dori sa vedem mai multe actiuni, luari de pozitie ale diplomatilor romani in media din aceste tari. Reprezentantii diplomatici ar trebui sa se consulte cu reprezentantii organizatiilor comunitare romanesti, nu doar cind sunt probleme ce necesita interventia noastra urgenta, ci si in alte subiecte de interes pentru romani. De multe ori, acesti reprezentanti diplomatici actioneaza tirziu, si asteapta instructiuni de la MAE. Dar aceasta practica nu trebuie generalizata, exista situatii cind acesti diplomati romani ar trebui sa raspunda rapid, din proprie intiativa, si sa aiba mandat sa o faca. Sigur ca reprezentantele diplomatice nu au cum sa interfereze cu activitatea organizatiilor comunitare romanesti, insa si le pot apropia, si ar putea actiona ca factor de omogenizare a unor puncte de vedere cind este vorva de interesul national.

Ce e de facut?

Noi am intins, din proprie initiativa, o mina de ajutor, am tras un semnal de alarma - pentru ca am inteles gravitatea situatiei, si importanta vitala pe care aderarea la UE o are pentru poporul roman, cind orice ajutor este mai mult decit binevenit. Ar fi dureros ca gestul nostru sa fie interpretat altfel. Actiunea UMRL a fost absolut in afara partidelor politice din Romania sau din strainatate. Suntem decisi a ne continua lupta pentru Romania! Chiar de a iesi in strada daca va fi nevoie. Noi nu dam socoteala si nici nu trebuie sa cerem aprobare pentru actiunile noastre nimanui, in afara de propria constiinta! Celor care inca ne mai cred slab informati si utilizeaza sintagma “alb - negru”, ii asiguram ca suntem BINE INFORMATI de agentiile de presa internationale, agentii din care isi extrag si mass-media din Romania informatiile.

Sa scriem tot mai multi postului TVR International (e-mail: tvri@tvr.ro), care functioneaza excelent ca o punte de legatura a noastra cu tara, direct D-nei directoare Monica Zvrijinschi, sau producatoarei acestei emisiuni "Legile integrarii", D-na Mihaela Craciun. Poate ca astfel vom reusi sa impunem proiectele noastre, sa gasim noi adepti pentru ele si de ce nu, poate ca astfel vom schimba atat din mentalitatea celor din tara cat si a celor de aici din Vest, despre care vorbeam la inceput (daca se mai poate si mai sunt capabili sa accepte si alte idei, decat ale lor insisi). Acest canal de televiziune ,care a raspuns cu promtitudine initiativei noastre, si care este pentru noi, a functionat ca un “link” intre noi cei imprastiati pe toate continentele si tara. Este un bun de nepretuit pe care-l avem. Este minunat ca tara ni se poate adresa noua, dar noi putem face ca prin intermediul lui sa ne putem adresa si noi tarii, si conationalilor nostri aflati departe. In asemenea actiuni, care ne reprezinta pe toti, am putea face ca sa întregim activitatea de emisie - ca informatia sa porneasca si in sens invers - de la noi spre ţarǎ si spre alte colturi ale lumii. Si speram ca undǎ verde in aceasta directie vom avea, caci interesele noastre sint convergente.


Sa ne preocupam de acesti tineri mai ales cu studii universitare care vin in Vest fie trimisi de statul roman, fie cu titlu personal, fie chiar cu intentia de a se stabili aici. Pe cei care s-au stabilit deja sa-i ajutam cu resursele noastre. Sa nu facem abstractie de ei. Si sa nu uitam ca numai dupa Revolutie cca 2 milioane de romani s-au stabilit peste tot in lume. Acestia au nevoie de informatiile pe care noi le detinem, de relatiile noastre. Si ei sunt tot romani ca si noi.

Ceea ce a adus cu sine bun actiunea noastra este ca am inceput sa ne regasim, chiar daca acum ne-am unit vocile “doar” sase organizatii, e un semn sigur ca miine vom fi mai multi. Este momentul in acceptiunea noastra sa facem un pas inainte,sa incetam sa mai traim in trecut, sa trecem de faza prejudecatilor, si sa ne concentram asupra problemelor pe care viitorul ni-l rezerva. Si numai uniti avem sanse de a fi ascultati.

Multumesc pentru rabdarea de a citi aceste cuvinte,

Cu stima,

Theodor Ban

P.S. Cei ce doresc sa primeasca “Scrisoarea” noastra si cateva reactii primite, rog sa ma contacteze la adresele internet, mentionate mai sus. Informatii legate de UMRL poti fi gasite pe pagina www.consiliu.org in pagina UMRL.


N> R> Dr. Theodor Ban este
secretar al Comitetului Coordonator International al Uniunii Mondiale a Romanilor Liberi (sediul Paris)Theodor Ban    2/23/2004


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian