Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


CULTURA – PUNTEA CE UNESTE ROMANII

Cateva scurte consideratii pe o tema majora

Este foarte interesant si imbucurator sa constatam ca, intr-adevar, cultura ii aduna, ii uneste pe romani.
Nu politica, nu economia, nu sportul, nu munca.
Politica ii desparte, ii divizeaza. Economia ii imprastie, ii razleteste. Sportul ii invrajbeste.
Munca ii absoarbe uneori total.
Desigur, viata omului ar fi imposibila fara economie si fara munca producatoare de valori.
Multe virtuti omenesti sunt legate de munca, dar si de politica, de sport, asa incat nu putem ignora aceste importante domenii.
Cultura are, insa, un efect nu numai educativ, ci si unificator – si aceasta intr-un mod cat se poate de evident, deoarece educatia, pe care ea, cultura, o presupune, intareste coeziunea sociala a indivizilor si consolideaza solidaritatea comunitara. Factorul cultural a fost intotdeauna mobilizator, integrator si, in general, benign cand nu s-a abuzat in mod mai putin onest de argumente culturale.
Cultura a fost totdeauna un factor pozitiv; mai multa lumina este oricand un lucru bun si este bine sa fim constienti de aceasta benefica realitate.

Dovada peremptorie a efectului unificator al culturii am gasit-o si cu prilejul recentei intalniri lunare a cenaclului revistei “Observatorul”, gazduita, la 25 ianuarie a.c., de parohia ortodoxa romana “Sf.Ioan Evanghelistul”, reuniune dedicata unor aniversari de marca ale lunii – 154 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu (15 Ianuarie) si 145 de ani de la Unirea Principatelor Moldova si Tara Romaneasc` (24 Ianuarie).
A fost un eveniment cultural superb (sunt cazuri cand nu trebuie sa ne ferim de superlative, cand nu trebuie sa mai fim timizi si nejustificat de retinuti in recunoasterea – ce merita safie entuziasta – a valorilor nationale romanesti), o manifestare la nivel intelectual si patriotic inalt, realmente reusita datorita contributiei generoase a unor oameni de suflet, dar si de referinta am spune, adevarati lideri culturali in comunitatea romana din Toronto.
In primul rand, sa remarcam ca, in ciuda programului incarcat, o organizare excelenta a permis desfasurarea reuniunii intr-un ritm alert si fluent, nelasand publicul numeros (sala a fost arhiplina) sa se plictiseasca nici o clipa.

Programul a debutat sub semnul muzicii, cu “Balada pentru vioara” de Ciprian Porumbescu, interpretata con brio la vioara de Catrinel Tudor, acompaniata la pian de Delia Curea.
Nici nu se putea o introducere mai frumoasa. Romanii adunati in sala erau cu inima deschisa si celebra “Balada” le-a umplut sufletul si le-a ostoit dorurile. Prezentarile aniversare care au urmat, privind Unirea Principatelor si Eminescu, cele doua importante sarbatori de suflet ale romanilor – autori Silvestru Moraru si, respectiv, Ion Segarceanu – au captivat interesul ascultatorilor.
Partea muzicala a fost sustinuta in continuare de corul “Armonia”, condus cu pasiune si totala daruire de prof.Augustin Medan. Au fost interpretate nestemate ale muzicii corale romanesti pe versuri de Mihai Eminescu.
Asistenta a ascultat, de asemenea, poezii din creatia eminesciana si dedicate lui Eminescu, recitate cu talent, sensibilitate si patos de catre Andreea Diaconescu, Magda Medan, Monica George, Veronica Pavel Lerner, Ilie Stelian. Intregul auditoriu a urmarit cu incantare piesele corale si recitarile prezentate, scurtele interventii spontane, dar interesante si “la obiect”, care au aparut, astfel incat timpul s-a scurs repede pentru intreaga sala plina de inimi unite si batand ca o singura mare inima romaneasca.
Directorul publicatiei “Observatorul”, in numele cenaclului, a inmanat dirijorului Augustin Medan, in aplauzele coristilor si spectatorilor, premiul special si diploma acordate coralei Armonia” – a romanilor din Toronto, pentru activitatea artistica desfasurata in anul 2003.

In ultima parte a intalnirii, au avut loc doua lansari de carte. Mircea Tamas si-a lansat o noua carte, “A Lumii Mireasa”, carte ce aduce traditia romaneasca la loc de cinste printre celelalte traditii ale lumii. Maestrul Nicapetre, valoros membru al comunitatii noastre, a lansat un frumos Album ce sintetizeaza opera sa sculpturala ajunsa la o inalta implinire.Au mai fost prezentate si alte carti si reviste primite la redactie.
Cu voiosie si emotie, cei prezenti s-au prins, in incheiere, in Hora Unirii.

Dar cea mai importanta realizare a acestei intalniri a fost reusita de a fi impreuna pentru cateva ore, oameni de diferite ocupatii, dar pe care ii uneste literatura, muzica, arta in general si istoria.
Pe curand.


Observator     2/19/2004


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian