Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Dileme : Bătăusii

Numeste-i cum iti vine in minte: bully, batausi, pierde vara, huligan, puslama, tiran,, dominator, idiot, si toate acestea vor picta precis pe noii persecutori in scolile noastre. Mie, nu imi incape in piept atata ura cat asi putea aduna pentru ei.
Vin unii copii acasa si lacrimile le inunda ochii si glasul incercand sa descrie ce au patit la scoala, in institutia unde parintii i-au trimis sa se educe, sa invete legile civilizatiei si bunei purtari si care au fost, pur si simplu, molestati de batausi.
Am fost si noi la randul nostru in scoli, am avut neintelegeri sau ciocniri cu colegii, mai mari sau mai mici, dar persecutia, teroarea, nu au existat si nu ne-am fi putut imagina ca ar putea avea loc asemenea manifestari in randurile noastre.
Sigur ca da, ne loveam cu bulgari de zapada, ne injuram de aminteam de toate rudele, morti sau vii. Dar sa provoci frica si teroarea printre colegii tai doar pentru ca tu crezi ca esti mai mare si mai grozav si poate ca nimeni acasa la tine nu are putere sa te puna la punct, asa ceva nu se intampla. Ar fi fost un oprobiu public.

O aducere aminte de pe vremea cand eram si eu elev. Mama, laudabil, trimite un borcan de dulceata profesorului. Niculita, mandru, se indreapta spre poarta scolii dar e intampinat de o ceata de colegi si, in fruntea lor, “tiranul”.
- Ia uitati la Niculita, ce ai acolo in borcan?
- E dulceata, prospatura, de caise din ‘ast an..
Un ghiont, Niculita scapa borcanul, dulceata imprastiata pe caldaram…

Noi, cei sositi si instaurati ca cetateni in Canada, nu ne vine a crede. Educatia noastra nu poate percepe ca asemenea manifestari se petrec aici in scolile noastre.
Citim in ziare si privim la noutatile colportate de statiile de televiziune si ne inspaimantam. E de-adreptul pandemonic, copiii sufera pentru ca a povesti uneori acasa unor parinti nepasatori si neglijenti, ei sunt aratati cu degetul a fi “lasi”, ”nu sti sa te aperi” “esti fricos” sau cine stie ce adjective care ii descriu a fi “slabi de inger”.
Si se duc la scoala nepregatiti a infrunta pe bataus sau persecutor, inghit bataia si umilinta, sperand ca totul va trece si lucrurile se vor normaliza de la sine.
Unii parinti sau “educatori” merg pana intr-acolo incat nu le pasa sau indemna copiii victimizati sa se fereasca de “idioti” sfatuindu-i ” stai departe de ei”. Atat. Dar nu destul.
Dar vin si catastrofele familiare. Unii copii prefera sa-si ia zilele, sa se sinucida, pentru ca numai pot suporta chinul fizic si mintal.
Nu de mult, Jamie un “gay” tinerel, si-a luat viata, umilit si lovit. Profesorii ca si cancelariile scolilor stiu de problemele acestea dar sunt si ei, in toate probabilitatile, intimidati de golanii teroristi. Altfel nu se explica de ce cazurile sunt lasate a atinge asemenea proportii si desnodaminte.

“Batausii” isi gasesc teren si la locurile de lucru, in ateliere sau fabrici, intimidand pe tinerii lucratori, ii lovesc intentionat, le fura uneltele ca sa-i puna in dificultate cu “mesterii”, ca apoi sa le inapoieze pe furis. Te lovesti de ei, uneori, si pe la colturi de strada, in cartierele rau famate, unde nici politia nu indrazneste sa intre.

Si poate ca “treziti” de toate aceste grosolanii care au provocat numeroase victime, se pare ca autoritatile si toti oamenii competenti si cumpatati au inceput a lua masuri pentru a se pune capat nelegiuirilor si pedepsirea exemplara a vinovatilor.
Se aloca acum pagini de ziare si ore la programele de televizie, menite a demasca pe derbedei si a-i pune, incatusati, la dispozitia judecatii.

Lucrurile nu au inceput acum. In anul 2001, ecranele cinematografice au prezenatat un film cu aceasta tema. Un grup the copii tineri au complotat sa ucida pe tormentul lor, un bataus notoriu, care au adus pe copii la ganduri periculoase.
In alt caz, un scolar cerea mereu mai multi bani mamei, pretinzand ca alimentele costa mereu mai mult si “lunch”ul lui ii mananca toata alocatia parinteasca. Dar poti pacalii o mama? Baiatul nu se ingrasa, ba dimpotriva, devenise palid, trist si desorientat. O scurta investigatie a mamei, a gasit raspunsul Un animal care in mod gresit i s-a spus ca e om, ameninta copilul cu bataia daca nu vine cu banii.
Acasa, victima nu stia cum sa ascunda vanataiele pe spinare.
A fost gongul care a trezit constiinta scolii. Adunarea generala a elevilor a demascat pe batausi, i-a suspendat de la invatatura pe diferite perioade, copiii plangeau si parintii laolalta.

“Nu stati de-oparte si priviti cu dezinteres cand vedeti ce se petrece. Dimpotriva, apropiati-va, ingrosati randul celor ce se impotrivesc si luati atitudinea cuvenita” a fost indemnul unui “trustee” cu experienta.

Un atelier cu zeci de lucratori a gasit formula aici prin care i-a zugravit pe bully canadieni.
In 3 litere: DVP si ei nu au inteles “Don Valey Parkway” ci “DERBEDEI, VAGABONZI SI PUSLAMALE”.
De cate ori ati vazut portretele “bullyilor” in prima pagina a ziarelor ori la orele de “news” ale televiziei? Dar n-i se prezinta portretele victimelor, a celor maltratati sau care si-au pus capat zilelor. De ne imaginat !Harry Beer    11/15/2011


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian