Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Politica europeana in Romania.


Romania, tara aflata in definirea unei traiectorii care sa-i asigure o pozitie internationala in conformitate cu interesele sale nationale, a devenit datorita statutului de aliat al Statelor Unite, pe care si l-a castigat prin atitudine corecta, tinta izolationistilor europeni.

Putem vorbi astazi de un nationalism extremist european, mai ales ca in conceptia "durilor Europei" popoarele continentului sunt vazute deja ca "minoritati" gravitand in jurul unui nucleu bipolar Franta-Germania.
In Romania exista puternici sprijinitori ai acestei mentalitati, cum ar fi Adrian Severin si grupul politic din jurul Presedintelui Emil Constantinescu, care desi mai mai nuantati si mai precauti, sunt uniti prin ideologia "Yankee Go Home!", cu zgomotosul Vadim Tudor.
Iar acestui cor care canta:"Europa uber alles", i se adauga, mai mult din considerente electorale, si duetul Stolojan-Basescu.

Nu este deci de mirare ca politica externa independenta si realista a apropierii de Statele Unite, a facut din Romania tinta preferata in jocurile politicienilor europeni aflati la vanatoare de capital politic, intr-un an de alegeri.
In acest fel orice "iesire din linia" dictata, mai ales de la Quai d'Orsay este taxata dur de functionarii platiti sa apere "integritatea Europei".
Criticile si amenintarile Europei vestice s-au napustit ciclic asupra Bucurestiului ori de cate ori s-a observat "deviationismul": pozitia fata de Tribunalul Penal International, sprijinirea coalitiei din Irak, consultarile permanente cu Washingtonul, etc.
Cand pretextele politice nu au avut efectul scontat, s-a trecut la santajul suspendarii negocierilor de aderare a tarii in Uniunea Europeana cu punctarea unor cazuri in care datorita legislatiei neclare nationale sau europene au profitat americanii.
Abrogarea interdictiei pentru adoptiile internationale a fost ceruta, din considerente umanitare, in primul rand de Statele Unite, apoi de Italia, Spania si Franta, dar calul de bataie a fost suparator de independenta Romanie.
Acum Europa ne cere socoteala, pentru optiunea privind construirea unei autostrazi strategice Nord Vest - Sud Est care va lega Transilvania de ... capitala tarii, legatura Brasov-Bucuresti fiind paractic rezolvata.
Intotdeauna caile de comunicatii contribuie la deschidere, la "spargerea" izolarii economice, sociale si mai ales mentale. Pe asemenea "coridoare de comunicatie" si-au putut pastra legaturile si s-au dezvoltat, de exemplu, romanii din sudul Dunarii.
Iata de ce un asemenea ax de comunicatie este mai important decat o autostrada a sudului care sa ocoleasca Transilvania, asa cum au cerut europenii.
Dar indraznela Romaniei de a-si hotara singura prioritatile si strategia de dezvoltare, mai ales ca aceasta se face cu implicare americana, a fost un alt punct care a starnit mania "aparatorilor valorilor europene". Dar despre ce valori, in contextul in care legarea Transilvaniei de sudul tarii va insemna deschiderea nu numai spre Budapesta? Apararea valorilor Europei centrale de "tigania romaneasca" care se va gasi incarcerata intr-un penitenciar modern european construit de Austria pe teritoriul romanesc?
Deci, dece si cui nu convine iesirea Ardealului spre capitala Romaniei?
Ar fi prea simplu sa consideram ca supararea unor functionari europeni deriva doar din pierderea unui contract, deoarece este clar ca si "Autostrada Sudului" se va face candva.
Nu, la mijloc sunt puternice interese politice. Iar suparare este alimentata de forte care manevreaza cu subtilitate nervozitatea europenilor creata de spargerea monopolului european prin implicarea unei firme americane intr-un proiect care priveste strategia de dezvoltare a Romaniei.

Si in timp ce Romania este pusa la zid, aceeasi functionari accepta politica anti-romaneasca a autoritatilor de la Chisinau dusa fata de populatia majoritara. In acest fel, Europa da apa la moara si incurajeaza continuarea politicii ostile de dincolo de Prut. Este o situatie periculoasa careia Romania este obligata sa-i faca fata politic si diplomatic.

Din aceasta lupta pentru limitarea influentei Statelor Unite in Europa, lovita de europeni, si tinuta in sah permanent de Rusia prin constanta amenintare din Basarabia, Romania va fi impinsa sub umbrela protectoare a aliatului sau american.
Daca nu-si tempereaza la timp, izbucnirile de orgoliu, politica europeana va suferi un esec major in Romania, si prin efect de domino in intreg Estul continentului.Mircea Popescu - Los Angeles    2/6/2004


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian