Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Dileme : Fetitele au crescut

Sigur ca au crescut. C’est la vie…
Si am fost invatati ca la 18 ani o fata e deacum un adult iar un baiat abia ca se indreapta spre usa de iesire din adolescenta. Se obisnuia pe vremuri ca anii de scoala sa functioneze cu scoli separate pentru baieti si fete, dar dupa orele de scoala, viata se amalgama fara deosebire. Si vietile isi urmau destinele.
S-a intamplat desigur oriunde sa treci pe linga o domnisoara cocotata pe pantofi-cui, fardata si eleganta, cu un mers tantos si, deodata a-i intors capul nedumerit si incurcat. “Parca mi-e cunoscuta fata asta” ti-ai spus. A-i mers mai departe dar gandul te urmarea. “Cine o fi?” Nici nu ti-a trecut prin gand ca duduia este chiar fata de pe strada copilariei cu care te-ai jucat candva “sotron’.

In sacul meu cu amintiri am dat peste un cantec cu o melodie unduioasa si cu un lyric asemanator, ca un testimonial sau o evidenta a ceea ce a fost odata: “Fireste, acum esti domnisoara/ Nu mai glumim ca inainte/ Privirea ta ma infioara/ Esti serioasa si cuminte./ Dar nu stiu insa cum imi vine/ Cand vad acesti doi ochi ce cata/ Asa frumosi si mari la mine/ Si stiu ca-i sarutam odata…/

Nadia Comaneci? La 6 ani a participat la serioase probe de gimnastica, in timpul in care alte tinerele inca se jucau cu papusele sau colectau “Barbie”. Nadia cucerea trofee si inimile intregului glob. A castigat la Olimpiada din Montreal 10 perfect si a fost apreciata ca find gimnasta secolului. Acum, se plimba intre America si Romania mai lesne si mai des decat noi de aci la Hamilton. Conduce o organizatie numita “Perfect 10.”Ambasadoare a treburilor romano-americane in aceste zile, ne aduce mandrie.

Shirley Temple? La varsta de numai 3 anisori dansa si canta, talentul ei inaintea anilor pubertatii i-a adus titluri si angajamente cinematografice ca nimeni alta. La 12 ani s-a retras substantial, dar a mai aparut pe ici, pe colea. In anii parului carunt, Ronald Reagan a numit-o Sef Protocolar al Casei Albe si mai tarziu ambasadoare in Ghana si Cehoslovacia.

Prof. Ana Aslan? Braileanca noastra a avut o chemare dumnezeiasca in ziua cand, timida, la 18 ani a intrat pe portile Facultatii de Medicina din Bucuresti. Ceea ce a devenit Ana Aslan este acum istorie a contributiei stiintifice pe care fetita asta a adus-o umanitatii in combatera batranetii prin gereatrie.

Venus Williams, campioana mondiala la tennis, a inceput sa bata paleta si mingea la frageda varsta de 3 ani si cand a implinit 12 ani, a trecut la profesionism

Nu trebuie sa merg prea departe. Sora mea, pe care am ajutat-o la 2 ani sa faca primii pasi, e acum bunica la 7 copii. Una dintre nepotele, talent recunoscut, bate acum, la 6 ani, la portile televiziunii si a fost recent “casted” in rolul principal al unui nou film,”The Captured Bird”.
Imi aduc aminte de Tevie Laptarul din “Violonistul de pe acoperis”, tata a 6 fetite, care primeau mai tarziu vizitele singurei petitoare din sat si care el tatal, care a avut o convorbire cu Creatorul, smerit si nedumerit, L-a intrebat:”Doamne, stiu, m-ai blagostovit cu 6 fete, nu imi aduc aminte cand eu am imbatranit, dar cand ele?”

Fetitele cresc dar nu numai ele. Si baietii cresc.
Dar stai de vorba cu o mama care are si baieti si fete, intreaba care este diferenta si a-i sa le citesti pe fete mirarea ca macar pui o asemenea intrebare.
-Toti copiii sunt egali pentru un parinte, dar fetita este floarea. Ele cer, si l-i se cuvin atentie speciala. Fetele sunt lumina casei pe care nu o stingi seara pana nu l-e vezi sosind acasa…
Dar este un motiv pentru care am ales un asemenea subiect.

Am mai mentionat mai de mult ca. lucrand in Scarborough vreo 12 ani, am fost unul din suporterii administrativi al unei “Mini-School”. Am fost profound miscat si impresionat pe atunci, cand o fetita de 5-6 anisori plangea ca mama nu i-a dat pachetelul cu mancare de dimineata. Am dat fuga la un magazin, am cumparat si i-am pus sandwich-ul si o sticla cu apa in ghiozdanas. Ati vazut candva un ras cu plans? Sigur ca da.
Ei bine, fetita de odinioara este acum educatoare al aceleiasi institutii, i-am reimprospatat memoria, m-a imbratisat si nu stiu a-i cui lacrimi mi-au udat reverul hainei.


Harry Beer    8/16/2011


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian