Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Semne de intrebare : Câte apusuri

Oare de câte apusuri avem nevoie pentru a ne simti acasă?

Imi pun intrebarea in vreme ce, aflată la volanul masinii care se indreaptă către casă, ultimele raze rosiatice ale soarelui de vară imi mângâie fata, incălzind-o blând.

Am iubit dintotdeauna apusurile. Una dintre imaginile cele mai indrăgite care imi apare in minte atunci când imi aduc aminte de copilărie este imaginea unui soare rosu, urias, atât de mare incât ai fi putut intinde mâna si-l atinge, un soare aninat parcă la câteva palme de intinderea aurie a Bărăganului. Am iubit dintotdeauna serile de vară, când tot amânam să intru in casă pentru a mai zăbovi putin in linistea ce cuprinde natura ostenită parcă după pârjolul zilei. Din zeul necrutător al cerului, care vreme de ore intregi tot trimisese sulite fierbinti pe pământ, soarele se transforma dintr-o dată intr-un bănut cuminte, rosu, ce părea suspendat in chip ireal undeva la marginea orizontului, unde zăbovea o vreme, pentru a se prabusi apoi ca un pescărus secerat dincolo de marginea pământului. Ceasul acela, incărcat cu o lumină auriu-rosiatică ce invăluia totul intr-o căldură blândă, si aducea un fel de pace asupra intregii naturi si asupra firii omenesti, este cel pe care il indrăgesc pentru incărcătura sa magică.

Am căutat adesea să regăsesc această clipă fermecată si aici, in Canada, insă multi ani ceva a lipsit pentru a intregi rotundul fermecat al ceasului de vară de acasă. Am privit nenumarate apusuri pe noul continent asemenea micului Print al lui Saint Exupéry, pe a sa planetă micută. Am fost fermecată, in functie de locul de unde priveam, de măretia sălbatică a naturii, de armonia unei grădini sau a unui parc, de silueta suplă a unei clădiri ale cărei geamuri reflectau ultimele raze ale zilei, inmultindu-le intr-o simfonie de culori in gama galben-rosiatică. Dar niciodată, până in această clipă revelatorie, nu am simtit acel ceva de acasă, nedefinit, făcut parcă dintr-un amestec de nostalgie si impacare lăuntrica… Acea pace pe care o simteam acasă in fata unui apus de soare, acea pace ce lega prezentul cu trecutul si cu viitorul intr-o tainică impăciuire, si in care timpul nu mai exista, acel ceas de inserare ce se prelungea parcă in infinitul divinitătii, erau inlocuite de un fel de trepidatie interioară in care admiratia momentană era intreruptă de străfulgerări de regrete si amintiri…

Pentru prima dată insă, acum, priveam apusul de soare prin geamul masinii si mă simteam impăcată. Ceva se intâmplase. Probabil că, udate de roua lacrimilor, acele fire nevăzute, de care avem nevoie pentru a ne simti legati de un loc, isi intăriseră rădăcina si prinseseră timide să urce si imi cuprindă glezna, pentru a ma lega si de acest nou pământ.

Din nou gândul mă duse la paginile romanului indrăgit, “Micul Print”, si la acel personaj, vulpea, care il invăta pe tânărul erou că singura cale de a o imblânzi era aceea de a veni in fiecare zi, la aceeasi oră. Se pare că, asemenea pildei din carte, nu frumusetea spectaculoasă a multelor peisaje admirate a fost aceea care a avut darul de a imblânzi puterea amintirilor si de a clădi si desăvârsI o nouă legătură, ci tocmai umila rutină a fiecărei zile.





Eliza Ghinea    6/14/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian