Poeme de dragoste si dor
ODĂ FEMEII
Dumnezeu a zis să fie sfântă. au venit poetii si-au zis: DA ! da - femeia ne binecuvântă si e înger EA - în casa TA.
când plecăm, nebuni, pe la războaie, doar femeea plânge-a noastră soartă. dacă geruri mari ne bat, sau ploaie, o FEMEIE ne asteaptă-n poartă.
toti poetii lumii stiu: FEMEEA ne-a născut si ne va plânge-n ceruri. EA adună-n lacrimi odiseea când lipsim - nevii - de la apeluri.
cât mai sunt pe lume si cuvinte, mai târziu, sau, poate - mai devreme, iartă-mi muza bună – Tu, preasfinte: am să cânt FEMEEA - în poeme !... ANELE NOASTRE vin din legendă Anele noastre. cu ii peste nume si basme în pântec, din viată spre viată, prin vise albastre, zidind cu Manole nepotii în cântec. o Ană ne umple suflarea de zbor si - puri ne ridică în faptă si gest, o Ană ne-nvată sărutul de dor când toamna în cuiburi răsună celest. hora nu-i horă când Ana nu joască. gându-i iubire când Ana te strânge si dacă te pierzi înspre lume si dacă... dorul e-o mama si-o Ană te plânge. cu ii peste nume si basme în pântec, din viată spre viată, prin vise albastre, zidind cu Manole nepotii în cântec vin din legendă - ANELE noastre... LEGENDĂ NOUĂ au înflorit ghiocei la temelia cetătii si au venit într-o zi mamele toate la omul mester, să le împletească în ziduri credinta lor românească - de puritate. femeile desăvârsesc poruncile timpului tinând serbări pentru nasterea pruncilor frumosi ce se joacă de-a zidurile înalte gravi ca părintii si ca mesterii mari, furtunosi. lângă toate cetătile neamului meu, crescute printre arborii drepti, ruini si ogoare, Anele noastre îsi dăruie credinta totală ca pe un adaos fecund de febră si soare. pentru toti mesterii si Anele neamului meu, prezenti la tot pasul, furtunosi cum îi stim, îmi topesc neodihna-n poeme si-astern noaptea pe ziduri - versul meu anonim. MAMA-TARĂ sunt prea putine flori peste câmpii iar versu-i prea sărac,de bună seamă, să-ti cânt lângă un cer de ciocârlii iubirea mea eternă - Tară-mamă. te-adun prin veac în sute de poeme, pe unde esti, pe-acolo unde stiu că migăloasă îmi zidesti prin vreme statui de doruri, pentru mai târziu. oricâte primăveri ai strânge-n nume cu sufletul îti fac pe doruri - ramă si pruncii toti, în zborul lor prin lume, iunirea Ta ti-o cântă, Tară-mamă. o mamă am în Tara minunată si-o alta-n ochii mamei ninsi de rouă. vă fie vesnicia lăudată: în veci vă voi slăvi pe amândouă !
POEM PENTRU MAMA
Mama-si poartă toamnele la vale Multe, câte-ncap în vreo optzeci. Vine dintr-o margine de jale Urcând demnă-a timpului poteci.
Are riduri mama cât o Tară Care-si pierde pruncii la război, Dar, ne-ncovoiată sub povară, Nu priveste, plânsă, înapoi.
Calcă româneste, cu mândrie, De la piept i-au supt sase feciori Dintre care - toti au fost să fie La condei sau sapă, muncitori.
Nu se-nchină maica niciodată. n-a avut ea timp de rugăciuni. Prea a fost cu riduri scrijelată Să mai creadă-n sfinti sau în minuni.
Dar de-un timp, prin somn se tânguieste. Strigă după taica - si mă tem Că măicuta mea se primeneste Să se urce-n marele poem.
*
...Si-ntr-o zi, măicuta mea s-a dus. Unde ?...niciodată nu mi-a spus. Am văzut cum a urcat la cer Într-un car de foc si lerui-ler Si-acum cred că mama-n sfântul Soare Spala Dumnezeul pe picioare.
Eu mă scald în lacrimi, uneori Si astept, din paradis, scrisori, Dar, din infinitul său abis Îngeri buni mi se coboară-n vis, Mă vestesc să ard cuptoru-n curte Si să-mpart la lume vin si turte.
Îmi spăl mâna, cea cu care scriu. În oglinda veche-s încă viu. Prin vâltoarea timpului mă zbat. Se ascunde-n mine un bărbat Care fură lacrimi de la stele Si stropeste florile, cu ele.
Am sădit, măicută, floarea ta. Floarea mea de dor – nu mă uita Si-o culeg si mi-o ascund în sân; E prea trist să fiu copil bătrân... Îmi e dor, sunt mândru si mi-e teamă C-as putea să fiu poet de seamă În această lume de bănat, Iad în care vii se mai zbat, Unde doina plânge printre lunci, Nu mai dau muierile dalbi prunci, Grâul creste vested si se-ndoaie Fiindcă Dumnezeu nu mai dă ploaie.
E Pământul ros de vesnicii Si-are putregai la temelii. Comunismul, morbul infantil, Linge crucea timpului umil. Prind românii calea-nstrăinării Iar Irozii vând copiii Tării.
E mai bine, maică, să te stiu C-ai plecat în cer de timpuriu. Dac-ai mai fi stat, te-ai fi uimit Trista mea...si tot ai fi murit; Îngerii, din lumea lor albastră Stiu că-i un infern planeta noastră.
...Foaie verde, timp de putregai, Multe cazne trupului că-mi dai. Plin de cicatrici si de dureri Regret astăzi c-am fugit din ieri Să anunti, prin Sfinte-Bethleemii, Cât de păcătosi sunt pământenii...
*
Din tot ce-a fost, mai e si n-o mai fi Rămân vlăstarul vrerii de-a trăi Si din răspântii, timpul mă tot cheamă La sărbătoarea ta, acasă, sfântă mamă. Si eu mă-ntorc din larg, precum cocorii Si observ trist că foarte tristi sunt norii De când te-ai dus în cer, la ăl bătrân, Cu busuioc si izmă verde-n sân; Măicuta mea, din marele amin, Asteaptă-mă, că si eu o să vin...
2011, la Montreal
|
George Filip 3/7/2011 |
Contact: |
|
|